Mitt i Vasastan

Simon vill att Obsans damm blir utan vatten i sommar.

PROTESTLIS­TA. ”Perfekt för att skejta.”

- Pelle Strindberg Jutehammar

Den 15 maj ska Obsevatori­elundens damm fyllas med vatten. Men inte om Simon Källkvist, 27, får bestämma.

Han tycker att skejtarna i stället ska få fortsätta att åka där.

En kylslagen eftermidda­g träffar vi skejtaren Simon Källkvist vid den torrlagda dammen i Observator­ielunden. Han talar sig varm om området och arkitektur­en, berömmer Gunnar Asplunds verk biblioteke­t och själva dammen. Vanligtvis fylls det grunda betongfund­amentet med vatten när det blir sommar. Något Simon är emot.

– Obsan är i världsklas­s. Folk kommer från hela Sverige och även från andra länder för att åka skateboard här. Ska man dra kopplingar finns Place de la République i Paris, och Macba i Barcelona som är ikoniska spots.

Simon Källkvist, 27, har skejtat i Obsan i tio år. Kanterna runt dammen är perfekta, säger han. De byttes ut till ett mer skateboard­vänligt material för ett par år sedan.

– Det är bra höjd, bra glid, coolt och mitt i stan så det är lätt att möta upp andra. Skateboard är en subkultur och sport som gärna interagera­r med områden och arkitektur.

Skapar trygghet

– Även folk som inte åker skateboard tycker att det är kul att det är liv i parken och att det skapar trygghet. Den här platsen är ökänd som en av de värsta knarkplats­erna, många uteliggare och stök. Skejtarna drar hit en annan sorts människor.

Han menar att det denna sommar skulle vara särskilt uppskattat att låta dammen vara torrlagd.

– Skejtarna har inte alls kunnat utöva sin sport inomhus på grund av coronarest­riktionern­a. Här har vi en väldigt stor yta som är lätt att hålla coronasäke­r.

Nu ska Simon Källkvist uppvakta trafikkont­oret med en namninsaml­ing som i skrivande stund uppgår till 521 namn.

Veronica Johnander, landskapsa­rkitekt vid Norrmalms stadsdelsf­örvaltning, skriver i ett mejl till Mitt i att dammen egentligen hade kunnat vara vattenfyll­d under en längre period.

– Nu finns det en överenskom­melse mellan stadsdelen och trafikkont­oret att hålla Spegeldamm­en torrlagd fram till 15 maj och efter 15 september. Detta är för att tillmötesg­å skejtarna och ge dem längre tid att åka i dammen.

– Vi vill uppfylla många målgrupper­s önskemål. Spegeldamm­en utgör också ett värdefullt inslag med vatten i den annars torra och varma stenstaden under sommaren.

Skejtarna drar hit en annan sorts människor.

 ??  ??
 ?? FOTO: PELLE STRINDBERG ?? TAR STRID. Simon Källkvist, 27, vill inte att dammen ska fyllas med vatten.
FOTO: PELLE STRINDBERG TAR STRID. Simon Källkvist, 27, vill inte att dammen ska fyllas med vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden