Mitt i Vasastan

Kajsas fisk: ”Vi är på fallrepet”

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se

En gäst per bord var beskedet. Ett par dagar efteråt var det nya bud. Få stockholma­re har missat Kajsas fisk i Hötorgshal­len.

Nu håller den klassiska restaurang­en på att gå i graven.

Vi förlorar tusentals kronor varje dag.

Maria Nyberg har haft Kajsas fisk i Hötorgshal­len sedan 1980-talet då hon köpte restaurang­en tillsamman­s med sin mamma. I dag jobbar hennes dotter där. Nu kan de tvingas stänga. Hon är uppgiven.

– Vi har från början velat följa pandemireg­lerna och har full respekt för dem. Men det har ju inte gått att ta reda på vad som gäller. Det sitter fullt med folk på varannan restaurang och på uteserveri­ngar är det trängsel. Men för oss gäller en gäst per sällskap, säger Maria Nyberg.

Hon kallar det diskrimine­ring. Eftersom hennes restaurang ligger i en handelspla­ts gäller andra regler än för andra restaurang­er. Något som Aftonblade­t berättade först.

– För oss känns det absurt. Jag kontaktade Stockholms stad för att få veta vad som gäller, vi har ju egna entréer inne i hallen. Jag fick till svar att de ”utreder frågan”. Då fortsatte jag att följa Folkhälsom­yndigheten­s riktlinjer: högst fyra personer per bord, säger Maria Nyberg.

Besök av inspektöre­r

För några veckor sedan fick hon besök från inspektöre­r från miljöförva­ltningen. De hade tumstock med sig. De gav beskedet att hon bara får ha en gäst per bord.

– Vi fick göra om i restaurang­en och låna småbord. I dag har vi 40 platser om man räknar med dem i baren. Förut hade vi 105.

Efter besöket fick Maria Nyberg ett mejl från kommunen. En tjänsteman skriver att de nu har tagit hjälp av stadens egen jurist för att reda ut vad som gäller i frågan. I mejlet står det att lagen i sig inte begränsar antalet gäster per bord utan per sällskap. Lämplighet­en att ha flera sällskap vid samma bord, skriver tjänsteman­nen, ska bedömas från fall till fall.

”Det vill säga, så länge avståndet är minst en meter mellan olika sällskap, och att trängsel inte uppstår, så kan det sitta fler sällskap än ett vid samma bord”.

– Informatio­nen är väldigt luddig. Just nu vet jag inte vad jag ska göra, kunder vänder när de ser att de inte får sitta tillsamman­s. Vi förlorar tusentals kronor varje dag.

”Det här är galet”

Maria Nyberg försökte stänga ner helt efter inspektöre­rnas besök men fick till svar att hon är fast med sitt hyreskontr­akt.

Kommer ni att klara er? – Vi är på fallrepet, det är inget jag sticker under stol med. Just nu är vi korttidspe­rmitterade, vi kan inte säga upp någon eftersom vi är så få. Det här är galet, jag vill inte bråka. Men jag tolererar inte att bli diskrimine­rad. Samtidigt kan vi inte bara ge upp.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? TUFFT. Maria Nyberg befarar att restaurang­en får svårt att överleva. ”Det är ingenting jag sticker under stolen med”, säger hon.
FOTO: MIMMI EPSTEIN TUFFT. Maria Nyberg befarar att restaurang­en får svårt att överleva. ”Det är ingenting jag sticker under stolen med”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden