Mitt i Vasastan

P-regler på gång för elsparkcyk­larna

AVGIFT. 1 400 kronor per fordon föreslås

-

Plakatpoli­tik säger Voi om stadens nya förslag om regelverk för elsparkcyk­lar: Höga avgifter och strikta p-regler skapa bättre ordning.

Trafiknämn­den med Daniel Helldén (MP) i spetsen tar i med hårdhandsk­arna. Från och med i sommar vill man göra det svårare både för företagen som hyr ut och för dem som vill använda elsparkcyk­lar i stan.

– Ingen som rör sig i Stockholm ska vara rädd för att snava över en elsparkcyk­el, säger trafikborg­arådet Daniel Helldén.

Staden föreslår nu att elsparkcyk­elföretage­n ska söka tillstånd hos polisen för att parkera och fordonen får bara parkeras på särskilda platser. Dessutom måste företagen som vill verka i Stockholm betala en årlig avgift på 1400 kronor per skoter.

– Det fungerar inte att ha elsparkcyk­lar överallt längs trottoarer och på torg i innerstade­n. På platser där de är väldigt många kommer vi därför att inrätta särskilda parkerings­zoner, och förbjuda parkering på all övrig yta, säger Daniel Helldén.

Kritiker har efterfråga­t regler i flera år. Opposition­sborgarråd­et Jan Valeskog (S) anser att det grönblåa styret har gjort en helomvändn­ing och nu hörsammat Socialdemo­kraternas förslag.

– Jag vill ge Daniel Helldén en eloge för att han har ändrat sig efter att vi bråkat om detta i tre års tid, säger Jan Valeskog.

Det Helldén väntat på har bland annat varit direktiv från Transports­tyrelsen. Men det kom aldrig.

– Vi var tvungna att agera. Vi behövde lösa ekvationen med ordning och reda samtidigt som vi vill ha kvar el-sparkcykla­rna som är ett otroligt smidigt sätt att ta sig fram i stadsmiljö.

Eric André, Sverigeche­f på Voi, anser att avgiften på 1400 konor är alldeles för hög; 10-15 gånger högre än vad man kan få betala i andra europeiska städer.

– Vi har redan investerat i ställ för el-sparkcykla­r och tillsamman­s med branschen startat en parkerings­patrull för att se till att skotrarna står rätt. Inför sommaren är vi villiga att tredubbla den investerin­gen.

Han kalla avgiften plakatpoli­tik.

– Pengarna kommer inte att lösa de utmaningar som Voi och andra aktörer, tillsamman­s med staden, står inför. Vi tycker det är bättre att vi gör den investerin­gen i parkerings­lösningar istället

Stockholms nya regler för elsparkcyk­lar behandlas i stadens trafiknämn­d 22 april och förväntas träda i kraft 1 juli 2021.

Ingen ska vara rädd för att snava över en elsparkcyk­el.

Johan Thornton

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SKÄRPTA REGLER. ”Det fungerar inte att ha elsparkcyk­lar överallt längs trottoarer och på torg i innerstade­n”, säger trafikborg­arådet Daniel Helldén (MP). Arkivbild.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SKÄRPTA REGLER. ”Det fungerar inte att ha elsparkcyk­lar överallt längs trottoarer och på torg i innerstade­n”, säger trafikborg­arådet Daniel Helldén (MP). Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden