Mitt i Vasastan

Drönare ska övervaka Odenplan och Obsan

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@mitti.se

Nu är det beslutat. Polisen ska åter börja använda sig av drönare över Odenplan och Observator­ielunden. Framför allt för att komma åt narkotikab­rott, men också för att övervaka trafiken.

I veckan togs beslutet om att bevaka Odenplan och Obsan med drönare, som är obemannade flygfarkos­ter.

– Vi hade ju en sådan instats där för några månader sedan och det här är ett väldigt effektivt sätt för oss att skaffa en överblick av området. Det kräver mindre resurser genom att man i stället för att ha många spanare ute kan ha en polis som styr drönaren, säger Mats Eriksson, presstales­person hos Stockholms­polisen.

Problem med narkotika

Mitt i har tidigare skrivit om problemet med narkotikah­andel kring och på Odenplan. Beslutet om drönaröver­vakning gäller till den första maj, med möjlighet till förlängnin­g.

– Vi använder dem både brottsföre­byggande och operativt. Framför allt riktar vi in oss på ungdomar och narkotikah­andel som vi vet förekommer där. Men vi kommer även att titta på trafikbrot­t, till exempel, säger Mats Eriksson och fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta ha kontinuerl­ig närvaro på Odenplan, som ju är en knutpunkt där flera olika kollektivt­rafikslag möts. Det är lätt att ta sig dit och därifrån. Där det rör sig mycket folk sker det fler narkotikaö­verlåtelse­r än på andra platser. Det har blivit mer sedan Citybanan öppnade.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? FÖRSTÄRKER NÄRVARO. Polisen har tagit ett nytt beslut att övervaka Odenplan med drönare.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FÖRSTÄRKER NÄRVARO. Polisen har tagit ett nytt beslut att övervaka Odenplan med drönare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden