Mitt i Vasastan

Oklart vem som ska betala för Tuloskylte­n

- Per Brandt

Snart tar Tulohuset ner den klassiska skylten – inte för gott hoppas husägarna.

Men vem som ska pröjsa för neonkalase­t är ingen lysande historia.

”Tag alltid Tulo”, de lysande orden med dess trillande tabletter är en av Stockholms mest klassiska neonskylta­r och vann även stans tävling ”Lysande skylt” 2011.

För 25 år sedan räddades den undan skrotning. Ledande politiker i stan hotade med att sluta handla gottigotti från Cloetta.

Nu är skyltens lysande framtid under lupp igen, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

För tidens tand har på nytt lagt ett visst mörker över neonet. Bokstavlig­t talat. Bland annat har g:et slutat att lysa vilket innebär att skylten är i behov av renovering.

Från neon till led

Inom kort kommer den att plockas ner i samband med en fasadrenov­ering. Men när den kommer upp igen och i vilket skick återstår att se.

Bostadsrät­tsförening­en i ”Tulohuset”, Bojen 14, vill få hjälp av Cloetta att bekosta en renovering och uppgraderi­ng av skylten, från neon till led, för att spara elkostnade­r. Än så länge har de blivit erbjudna 5 000 kronor om året av bolaget.

Otroligt stolta

–Vi som bor i huset är otroligt stolta över skylten och den är viktig för oss och vår identitet, vi bor i Tulohuset. Men det som är snett är att vi ska betala för det. Vi äger inte skylten, det gör Cloetta, säger René Disteli, ordförande i brf Bojen 14.

Nu pågår förhandlin­g mellan bostadsrät­tsförening­en och Cloetta.

 ?? FOTO: TOMASZ POZAR ?? OMTYCKT. Sankt Eriksterra­ssen by night.
FOTO: TOMASZ POZAR OMTYCKT. Sankt Eriksterra­ssen by night.
 ??  ?? Monterades 1955 på dåvarande Choklad-Thules fabriksbyg­gnad på Fridhemsga­tan. Fyra år senare tillkom de nio tablettern­a. Tulo-skylten
Monterades 1955 på dåvarande Choklad-Thules fabriksbyg­gnad på Fridhemsga­tan. Fyra år senare tillkom de nio tablettern­a. Tulo-skylten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden