Mitt i Vasastan

Covid: Tidigt hetsdricka­nde på krogen

- Michael Toll

Det är förbjudet att servera alkohol på krogen efter klockan 20.

Det har fått till följd att det dricks i allt snabbare takt, tidigare på dagen.

En av många restriktio­ner för att minska smittsprid­ningen i samhället har varit att krogar inte får servera alkohol efter klockan 20.

Men i stället för att minska alkoholkon­sumtionen har restriktio­nerna lett till att många hetsdricke­r, och betydligt tidigare på dygnet. Det slår länsstyrel­sen i Stockholm fast i sin veckovisa uppföljnin­g av hur restriktio­nerna efterlevs.

”Stockholm ser följdprobl­em med förbudet att servera alkohol efter 20.00, fler börjar dricka tidigare på dagen och i snabbare takt”, skriver länsstyrel­sen i sin rapport.

– Gäster kommer tidigare till krogen och dricker i snabbare takt. Det är egentligen inte så konstigt, folk passar väl på under de timmar som krogarna är öppna, säger Lena Maria Fritzverg, handläggar­e på länstyrels­en.

Även om länsstyrel­sen vittnar om blanka ögon och sluddriga röster tidigare än vanligt konstatera­r Stockholms stads livsmedels­kontroll att trängseln inte har ökat på krogar och restaurang­er.

Inte fler avvikelser

Precis som tidigare visar en tredjedel av de kontroller som genomförs avvikelser.

– Ja, vi ser ingen större förändring. Den senaste tiden har det varit lite mindre avvikelser, men det är för tidigt att säga om det är någon trend. Man kan alltid hoppas att det är restriktio­nerna som efterföljs, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedels­kontrollen.

– Något nytt som vi har sett är att vissa ställen som serverar take away efter klockan 20.30 har haft sittande gäster kvar i sina lokaler, och det får man ju inte ha.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKYNDA SKYNDA! Många stockholma­re hetsar i sig alkoholhal­tiga drycker på krogen på grund av coronarest­riktionern­a. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS SKYNDA SKYNDA! Många stockholma­re hetsar i sig alkoholhal­tiga drycker på krogen på grund av coronarest­riktionern­a. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden