Mitt i Vasastan

Höstens mörker leder till jul

 Det bästa med hösten är att den bär mot jul, anser Anki Partridge, som njuter av allt från tomtar och julskyltni­ng till julpyntade damtoan på Peppar.

-

Det finns en plats i denna stad som är än mer julfreak än jag.

Lika säkert som att julafton infaller den 24 december, börjar Åhléns trigga våra julsinnen med att exponera årets adventskal­endrar i stora synliga ställ redan i september. Och jag älskar det!

Detta följs tätt av annonser om julbord i vackra valv, i fartygssal­onger, i vikingasti­l, i veganstil eller hos Plura (garanterat med kött). Och så julkonsert­er.

Redan 18 september bokade jag in jul tillsamman­s med Glenn Miller Band i Konserthus­et vid Hötorget.

Det bästa med hösten är just längtan. Första advent smäller härlighete­n loss. Julgranarn­a på våra torg tänds, liksom stakar och stjärnor i våra privata hem. Och alla affärer pryder upp tillvaron med sin julskyltni­ng. Jag njuter.

Som Söderbo har

jag ändå varit besviken över att vi aldrig fått några glittrande dekoration­er längs typ Götgatan. Det vore passande. Men jag tror det blir lite bättring i år på denna malm då staden har bestämt att en stor del av Swedenborg­sgatan ska bli vintergåga­ta. Och upplyst!

När höstens mörker lägger sig över oss kan vi glädjas åt de kommande juleljusen.

Lördagen innan första advent hämtar jag upp mitt julpynt från källaren. Förutom att hänga upp änglar och stjärnor i fönstren så åker jullöpare och juldukar fram. En krans sätts på ytterdörre­n och halvmeter höga tomten från pappas föräldrahe­m och lika höga bocken från 70-talet, de får sina platser i ett hörn.

Små nissar, tärnor, pepparkaks­gubbar och annat gulligt placeras också ut i hyllor och på fönsterbrä­den. Jag tittar mig omkring och tänker att så här trivsamt ska jag nu ha det i åtminstone sex veckor framåt.

Någon stor julgran

har jag inte plats för längre. Tidigare kläddes den också till första advent, förstås. Fast det innebar problem när jag var sambo med Th. Hans tradition var att det barriga trädet inhandlade­s och pyntades kvällen före dopparedan. Om detta hade vi årliga diskussion­er. Han kunde sträcka sig till Lucia. Där möttes vi.

Det finns en plats i denna stad som är än mer julfreak än jag. Det är förstås restaurang Peppar på Torsgatan i Vasastan. Där är ohämmat pyntat året om. Att besöka deras damtoa är en julefröjd även mitt i sommaren. Och just nu firar de Hallowmas. En blandning av Halloween och Christmas. Där kan man hänga för att komma i god helgstämni­ng.

 ?? ?? Gästkrönik­ör · Senior journalist/redaktör. Har jobbat många år på olika positioner på Bonnier Tidskrifte­r. Älskar England. Bor på Södermalm. ANKI PARTRIDGE
Gästkrönik­ör · Senior journalist/redaktör. Har jobbat många år på olika positioner på Bonnier Tidskrifte­r. Älskar England. Bor på Södermalm. ANKI PARTRIDGE
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JULLÄNGTAN. ”Det bästa med hösten är längtan”, skriver Anki partridge.
FOTO: PRIVAT JULLÄNGTAN. ”Det bästa med hösten är längtan”, skriver Anki partridge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden