Mitt i Vasastan

Stor publik när stan fick fler fiskar

- Pelle Strindberg Jutehammar

Görs för att skapa ett bättre fiske.

Det är ont om rovfiskar i Stockholm, därför sätter staden årligen ut många tusen öringar och laxar. I veckan fick Strömmen ett tillskott på 32 000 fiskar.

Nu har Stockholm fått en ordentlig tillökning i population­en. Närmare bestämt 32 000 individer. Det är dock inte helt säkert att de väljer att stanna i stan. Men de som klarar sig letar sig efter några år tillbaka till sin utsättning­splats.

Den årliga utsättning­en av fisk i Strömmen ägde rum i veckan. 22 000 små öringar (smolt) och 10 000 små laxar släpptes traditions­enligt. Uppemot 700 nyfikna stockholma­re kantade kajerna för att bevittna händelsen.

Oliver Karlöf, fiskekonsu­lent vid Stockholms stad, arbetar med fiskevård på idrottsför­valtningen. Det är förvaltnin­gen som med sponsring från HEBA fastighete­r och Fortum sköter utsättning­en av ung fisk.

– Utsättning­arna görs för att skapa ett bättre fiske och hållbara fiskbestån­d i Stockholm, säger han.

På frågan hur våra firrar mår nu för tiden svarar Oliver att det råder stor rovfiskbri­st i skärgården och i innerstade­n. Arter som gädda och öring saknas på flera håll.

”Tillbakagå­ng i Saltsjön”

– I Mälaren är det bättre men fiskbestån­d i Saltsjön har sett en stor tillbakagå­ng. Det beror på brist på lekplatser, predation från säl och skarv samt ett för hårt pelagiskt (icke strandnära, reds anm.) fiske på exempelvis strömming som vandrar in i skärgården och till staden.

Robin berättar att öringen som släpps simmar ut till havs men håller sig relativt nära. Där växer den till sig på fisk och kräftdjur varpå den återvänder till platsen för utsättning­en, alltså Strömmen.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: OLIVER KARLÖF ?? HJÄLPREDOR. Spännande för stora och små när tusentals fiskar släpptes ut.
FISKVÄN. Oliver Karlöf, fiskekonsu­lent på Stockholms stad.
FOTO: PRIVAT FOTO: OLIVER KARLÖF HJÄLPREDOR. Spännande för stora och små när tusentals fiskar släpptes ut. FISKVÄN. Oliver Karlöf, fiskekonsu­lent på Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden