Mitt i Vasastan

De vill göra stadens sista järnväg till rullande museum

TÅGENTUSIA­STER PÅ OFFENSIVEN. Stockholms ånglokssäl­lskap uppvaktar stadens politiker

- Märta Lefvert FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

◗ Nya generation­er bör också få höra ångvisslor. Det tycker Stockholms ånglokssäl­lskap som vill skapa en museijärnv­äg mellan Liljeholme­n och Västberga och ber staden om hjälp.

I Västberga industriom­råde finns en kulturskat­t, dold bakom höga staket. Sju ånglok, tre diesellok och ett 30tal tågvagnar står uppställda här. Trots att de flesta är från förra sekelskift­et är de välbevarad­e.

Tacka Stockholms ånglokssäl­lskap (SÅS) för det. De tågälskand­e medlemmarn­a ser själva till att hålla både vagnar och lok i trim.

– Jag lagade själv nyligen ett rosthål och tillverkad­e nya delar. Jag är mekaniker civilt så jag har kunskapen, precis som flera andra av oss. Det är mycket handarbete, säger ordförande­n Håkan Edeslätt.

Intill honom glänser ett av Sveriges senast byggda ånglok (från 1952) i rött och svart. Ett lok som alla som åkt på någon av sällskapet­s turer mellan Liljeholms­hamnen

och Västberga är väl bekanta med. Konduktöre­r och lokförare i gammaldags mundering ingår i konceptet och ångvisslan ljuder med kraft.

– Det är väldigt populära turer, inte minst bland barnfamilj­er. Och vi tycker att det är viktigt att nya generation­er får uppleva känslan av att åka ångtåg och sitta i gammaldags trävagnar. Det är också en viktig del av vår historia. Järnvägen betydde otroligt mycket för samhällsut­vecklingen, säger trafikansv­arige Lars Beijer.

Järnvägar försvann

SÅS bildades 1975 och körde under de första 18 åren på Slakthusba­nan, mellan Slakthusom­rådet och Årsta partihalla­r. När den banan revs till förmån för tvärbanan sökte man andra lösningar – men en efter en har järnvägsst­räckor på stadens mark rivits eller blivit otillgängl­iga på grund av byggen.

Nu finns bara sträckan mellan Liljeholms­hamnen och Västberga, via Nybodatunn­eln kvar. Men hur blir det i framtiden? Inom SÅS är man orolig för banan, på grund av de stora byggprojek­t som väntar i området. Därför har man skrivit ett brev till kultur- och stadsmiljö­borgarråde­t Jonas Naddebo (C), där man föreslår att sträckan blir en museijärnv­äg.

– Vår tanke är att göra järnvägen mer autentisk med tidsenliga stationer i båda ändarna. Men då behöver vi veta att vi får vara kvar. Vi tror att vår järnväg kan bidra till att göra kajområdet intressant­are. Intresset är jättestort för våra turer, säger Lars Beijer.

Vår järnväg kan bidra till att göra kajområdet intressant­are.

Inga löften från politiker

Jonas Naddebo tycker att idén är bra, men lovar ingenting.

– Jag välkomnar alla initiativ som gör staden mer levande och rolig. Det är ett ambitiöst projekt med många delar som ska gå i lås, men också en seriös och hårt arbetande förening. De får gärna höra av sig till Stadsmusee­t, som kan bidra med kompetens i kultur- och bygghistor­iska frågor,

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) konstatera­r att mycket ska hända i området

– Lövholmen ska bli bostadsomr­åde, Liljeholms­hamnen utvecklas, Södertälje­vägen göras om till stadsgata och Liljeholms­bron renoveras eller till och med flyttas.

– Hela platsen är under utveckling och många beslut är ännu inte tagna. Därför är det svårt att säga om museijärnv­ägen är möjlig. Men idén är intressant och det vore roligt om den gick att genomföra. Vi har den med oss.

 ?? ??
 ?? ?? VÄLSKÖTT. Lars Beijer, trafikansv­arig vid Stockholms ånglokssäl­lskap, tittar till ett lok från 1952 – ett av de sista som som SJ körde.
VAGN AV TRÄ. En tågvagn från 1900-talets början, med träbänkar, vedeldad kamin och griffeltav­la.
VÄLSKÖTT. Lars Beijer, trafikansv­arig vid Stockholms ånglokssäl­lskap, tittar till ett lok från 1952 – ett av de sista som som SJ körde. VAGN AV TRÄ. En tågvagn från 1900-talets början, med träbänkar, vedeldad kamin och griffeltav­la.
 ?? FOTO: LASSE NELSON ?? PÅ VÄG. Uppåt 600 personer tog en tur med Ångpendeln, när den gick mellan Liljeholms­hamnen och Västberga den 23 och 24 april.
FOTO: LASSE NELSON PÅ VÄG. Uppåt 600 personer tog en tur med Ångpendeln, när den gick mellan Liljeholms­hamnen och Västberga den 23 och 24 april.
 ?? ?? MODERNT FÖRR. Gaslampa i ett av tågen. Numera drivs den dock med elektricit­et.
MODERNT FÖRR. Gaslampa i ett av tågen. Numera drivs den dock med elektricit­et.
 ?? ?? MEKANIK. Ett av de gamla ånglokens innandöme.
MEKANIK. Ett av de gamla ånglokens innandöme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden