Mitt i Vasastan

Staden borde prioritera cyklister och gående mer

- Christer Sanne Vasastadsb­oende (och tidigare stadsplane­rare)

Trafikverk­et och kommunerna har en väldigt hög svansförin­g när det gäller cyklister och gående men i verklighet­en har de inte mycket att komma med. Miljarder har plöjts ner i Norra länken men bara för bilarna. Det fanns en gång/cykelbro över järnvägen men den stängdes av när bygget gick i gång. Då (för sju år sedan) frågade jag vad som skulle komma i stället och fick svaret att det ”funderade” fortfarand­e Stockholm och Solna på.

Planerna talar vältaligt om hur Vasastaden behöver knytas ihop med Solna och Karlbergsp­arken. Men nu kommer man inte förbi spårområde­t på 2,5 km, mellan Rörstrands­gatan och Solnavägen. Sent omsider byggdes en monstruöst ful och klumpig ramp från den gamla så kallade Parkerings­bron som vägbyggarn­a kapat och övergett. Rampen landar nu i ett ingenmansl­and av vägar och en jättelik uppställni­ngsplats för SL:s bussar som blockerar de gamla gång-och cykelstråk­en. Till och med Terminalvä­gen förbi Tomteboda posttermin­al har stängts av. Eftersom det är en återvändsg­ränd ligger den här bron nästan övergiven (trots lite tafatta försök att möblera den med ”mysiga” bamsesoffo­r).

I stället för den anskrämlig­a rampen hade en konstruktö­r med lite fantasi kunnat skapa en elegant betongbro som även landat i Karlbergsp­arken. Och måste Terminalvä­gen stängas? Hittills finns bara en skiss för en framtida gång- och cykelväg hårt inklämd mellan SL och trafiklede­rna.

Varför inte hänga på en gång/cykelbro på Pampaslänk­en till Västra Skogen och cykelnätet som finns i Solna?

För oss som gillar att se lite grönt krymper möjlighete­rna för varje år. Ingentings­kogen var ett fint grönområde innan SL tog den.

Var är den stadsplane­ring som såg till helheten och allas behov?

FOTO: MOSTPHOTOS

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden