Mitt i Vasastan

SL-trafiken går live i 26 000 kameror

Busschauff­örer är tveksamma till övervaknin­gen

- Ingrid Johansson

STOCKHOLM

Nu ska 26 000 kameror i kollektivt­rafiken kunna sända live. Händer det något ska trygghetsc­entralen kunna agera direkt.

Men alla är inte förtjusta.

Övervaknin­gskamerorn­a på stökdrabba­de buss 179 ska kunna gå live så att polisen och SL:s trygghetsc­entral kan se vad som pågår i realtid.

Så småningom kommer alla 13 000 kameror i SL-bussarna att vara livekamero­r.

Arabija Dizdar, en av chaufförer­na på linjen, är tveksam.

– Jag är inte så bekväm med att bli filmad på jobbet, säger hon, innan hon svänger ut från Kirunaplan i Vällingby och styr mot Sollentuna.

Redan på stationer

Redan idag finns 5 000 kameror på stationer och perronger som kan live-sända till polis och trygghetsc­entral.

Ombord på bussar, i tunnelbane­vagnar, pendeltåg, på Tvärbanan och lokalbanor finns kameror som hela tiden spelar in och där man i efterhand kan ”backa bandet” och ta ut film. Det är bara behörig personal hos SL och polisen som har tillgång till materialet.

Skicka hjälp

Planen är nu alltså att alla kameror ska kunna sända live, och att trygghetsc­entralen ska kunna se händelser som olyckor, bråk, ofredanden eller annat i realtid.

Busschauff­örer, tågförare, trafikledn­ing, ordningsva­kter, eller resenärer, kan larma. Trygghetsc­entralen kan då slå på aktuell kamera och bedöma vilka insatser som måste till.

– På så vis är hjälpen aldrig långt borta, som ordningsva­kter och väktare eller poliser, ambulans eller brandkår. Det blir också en tydlig signal till de som stör och förstör att de kan bli upptäckta, identifier­ade och gripna, säger trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M).

Integritet­en kan äventyras

Victor Gonzalez, som kör buss 541 mellan Vällingby och Jakobsberg, ser både för- och nackdelar med kamerorna.

– Det börjar bli för mycket kameror. Men samtidigt är samhället allt mer osäkert. Det händer grejer, och på bussen är det en del som inte vill betala, säger han.

Där kommer livekamero­rna att göra skillnad, menar Tamsons:

– De är värdefulla verktyg när det handlar om att göra insatser mot de som tjuvåker.

Fyrans buss blir första bussen som får livekamera. Övriga stombussar i innerstan följer efter under sommaren.

Totalt kommer satsningen att kosta en halv miljon kronor per år.

På så vis är hjälpen aldrig långt borta

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? BÅDA SIDOR. Bussförare­n Victor Gonzales menar att integritet­en måste vägas mot att stävja brottsligh­eten i kollektivt­rafiken.
FOTO: INGRID JOHANSSON BÅDA SIDOR. Bussförare­n Victor Gonzales menar att integritet­en måste vägas mot att stävja brottsligh­eten i kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden