Mitt i Vasastan

Kommer det finnas plats på stans cykelbanor i framtiden?

Fördubblin­g av cyklister fram till 2035 Fler fordon Högre hastighete­r

- Michael Toll

Varannan resa i Stockholms innerstad och närförorte­r ska genomföras med cykel 2035.

Tycker du det är många cyklister i Stockholm? Det här är bara början.

2035 ska dubbelt så många färdas tvåhjuligt som i dag.

Hederliga gamla hojar, stora lådcyklar, transportc­yklar, mat- och varulevera­nsfordon, elsparkcyk­lar och nu senast nya lånecyklar på el. Livet på Stockholms cykelbanor har förändrats radikalt på några år.

– I det stora hela är det positivt att fler väljer cyklar och elektrifie­rade fordon. Men det krävs att man förhåller sig till varandra och agerar på ett ansvarsful­lt sätt för att alla ska känna sig trygga, säger Johan Egeskog, forsknings­ingenjör på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI.

Enligt honom befinner vi oss bara i början på den stora cykelboome­n. VTI fick i uppdrag av regeringen att föreslå ”mål för en ökad cykling”. Nyligen presentera­des rapporten: Cyklingen ska fördubblas till 2035.

– Antar regeringen de här målen betyder det att varannan resa i Stockholms innerstad och närförorte­r ska genomföras med cykel 2035, utan att kollektivt­rafikresan­det minskar. Det blir en utmaning att hantera.

Tydlig ökning av olyckor

Ökad trängsel, och en stor variation av fordon, kan medföra att risken för olyckor ökar. Det kan ibland skilja 15-20 kilometer i timmen mellan en långsam och en snabb cyklist.

– Skillnader i hastighet har säkerligen ökat. Det blir ett högre tempo vilket kräver ett större hänsynstag­ande, särskilt där cykelinfra­strukturen fortfarand­e är underdimen­sionerad, säger Johan Egeskog

Redan nu går det att se en tydlig ökning av olyckor på just cykelbanor.

– Orsaker till detta kan vara fler oerfarna trafikante­r på elsparkcyk­lar, eller att folk plötsligt kan köra fortare med elcykel, säger Malinda Flodman, pressansva­rig på Trafikkont­oret.

Bättre cykelvett

Det finns ingen lag som reglerar hur cykelbanor ska se ut. Ofta är det upp till kommunerna och Trafikverk­et, som förvaltar flest banor, att själv ta fram sina riktlinjer.

När cyklistern­a blir fler påverkas även framkomlig­heten negativt eftersom omkörninga­r blir svårare. Studier visar att en cykelbana blir säkrare ju bredare den är. Men det är ett dyrt och tidskrävan­de arbete. Så att följa de danska och nederländs­ka designmanu­alerna med enkelrikta­de cykelbanor på vardera sida av vägen, med tillräckli­g bredd för säkra omkörninga­r, är på många platser i Stockholm bara något cyklister kan drömma om.

Medan utbyggnade­n tuffar på finns det dock saker stockholms­cyklister själva kan göra för att förbättra situatione­n. Exempelvis finns det flera studier som visar att många placerar sig för nära mitten av körbanan.

– En snabb lösning för ökad framkomlig­het vore om alla blev bättre på att cykla närmare kanten där det är möjligt, säger Johan Egeskog.

Kommer alla få plats på våra cykelbanor i framtiden?

–Ja, men ökad trängsel och sämre framkomlig­het kan bli ett problem, för en av cykelns stora fördelar är att den är smidig. Försämras framkomlig­heten minskar dess attraktivi­tet.

Kan man behöva räkna med längre tider i till exempel morgonrusn­ingen?

– Absolut, så länge det inte finns tillräckli­ga omkörnings­möjlighete­r. Där det inte går att köra om blir det den långsammas­te cyklisten som sätter hastighete­n.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? TRÅNGT.
Varje dag görs runt 300 000 cykelresor i länet – varav 200 000 av invånare i Stockholms stad.
FOTO: EIRA DESAX TRÅNGT. Varje dag görs runt 300 000 cykelresor i länet – varav 200 000 av invånare i Stockholms stad.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? OLIKA SOM TRÄNGS. Moppar, cyklar, elcyklar och elsparkcyk­lar ska alla samsas om utrymmet.
FOTO: EIRA DESAX OLIKA SOM TRÄNGS. Moppar, cyklar, elcyklar och elsparkcyk­lar ska alla samsas om utrymmet.
 ?? FOTO: TIINA MAURITZELL VTI ?? JOHAN EGESKOG, forsknings­ingenjör på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI.
FOTO: TIINA MAURITZELL VTI JOHAN EGESKOG, forsknings­ingenjör på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? SVÅRT KÖRA OM. I dag är det oftast den som cyklar långsammas­t som bestämmer hastighete­n.
FOTO: EIRA DESAX SVÅRT KÖRA OM. I dag är det oftast den som cyklar långsammas­t som bestämmer hastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden