Mitt i Vasastan

Inget för dig som lider av klaustrofo­bi

PRISVÄRT? Tio kvadratmet­er för två miljoner

- Malin Wandrell

Det är verkligen ett extremfall, så små lägenheter hör vi inte talas om ofta.

VASASTAN

Snacka om compact living. En lägenhet i Vasastan är till salu med ett utropspris på 2,1 miljoner kronor. Boytan? Tio kvadratmet­er.

Att bo centralt i en storstad kan innebära att man får bo lite mindre. I Vasastan är nu en lägenhet på tio kvadratmet­er till salu för utropspris­et 2,1 miljoner kronor, vilket blir hela 215 000 kronor per kvadratmet­er.

Lägenheten, som är belägen på Dalagatan, byggdes för tre år sedan i samband med att en ny tvättstuga skulle byggas i huset.

Den förre ägaren använde lägenheten som övernattni­ngslägenhe­t, ett användning­sområde som mäklaren Christophe­r Stein upplever att många spekulante­r som kikat på lägenheten också har i åtanke.

– Lägenheten är ju speciell, eftersom den är så liten. Men den är välplanera­d och har en hög takhöjd, vilket gör att den enligt mig känns större än den är. Läget runt Odenplan lockar ju också många köpare eftersom det är så centralt, säger han.

Ovanligt liten

Lägenheten består även av sex kvadratmet­er i biyta, som inte räknas in i boytan på tio kvadratmet­er. Biytan är belägen under loftet och innehåller toalett samt möjlighet för förvaring.

– På grund av tekniska regler som säger att golvyta som befinner sig under markplan med begränsat ljusinsläp­p inte räknas som boyta, säger Christophe­r Stein.

Detta gör att entréplan (10 kvm) utgör boyta och undervånin­gen med badrum utgör biyta (6 kvm).Enligt svensk mäklarstat­istik är lägenheter under 20 kvadratmet­er ovanliga. Men de som dyker upp på marknaden finns ofta i Vasastan och Södermalm.

– Som regel har dessa mindre lägenheter i innerstan ett mycket högt kvadratmet­erpris. I nuläget är faktiskt kvadratmet­erpriset i Vasastan högre än i Östermalm just för att det är ett större inslag av små lägenheter för högt pris i Vasastan, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Angående den 10 kvadratmet­er stora lägenheten på Dalagatan, anser Per-Arne Sandegren att den är i minsta laget.

– Det är verkligen ett extremfall, så små lägenheter hör vi inte talas om ofta!

 ?? FOTO: NICLAS MAGNUSSON ?? FÖRVARING. Under stegen finns toalett och mindre förvarings­möjlighete­r. Det räknas som biyta.
FOTO: NICLAS MAGNUSSON FÖRVARING. Under stegen finns toalett och mindre förvarings­möjlighete­r. Det räknas som biyta.
 ?? FOTO: NICLAS MAGNUSSON ?? BOTTENVÅNI­NG. Upp för stegen finns ett sovloft med plats för en 120 cm säng.
FOTO: NICLAS MAGNUSSON BOTTENVÅNI­NG. Upp för stegen finns ett sovloft med plats för en 120 cm säng.
 ?? FOTO: HÅKAN MÅLBÄCK ?? Christophe­r Stein.
FOTO: HÅKAN MÅLBÄCK Christophe­r Stein.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden