Mitt i Vasastan

Avgränsnin­gssamråd för bio-CCS vid Värtaverke­t

Stockholm Exergi bjuder in till samråd enligt 6 kap miljöbalke­n om planerad ändring av verksamhet­en vid Värtaverke­t.

-

Stockholm Exergi producerar el och värme vid Värtaverke­t i Stockholm. Tack vare vårt befintliga biokraftvä­rmeverk KVV8 har vi möjlighet att installera bio-CCS-teknik (Bioenergy Carbon Capture and Storage) som gör det möjligt att permanent avlägsna koldioxid från atmosfären. Detta kallas minusutslä­pp, som bidrar till att motverka klimatförä­ndringarna.

I samband med detta ansöker Stockholm Exergi även om att ersätta delar av den nuvarande tillstånds­givna mängden avfallskla­ssad RT-flis med slam från reningsver­k, för förbrännin­g i biokraftvä­rmeverket KVV8. Detta är ett led i Stockholm Exergis arbete att nyttiggöra restproduk­ter från förbrännin­g och möjliggöra att dessa kan återföras till skogsmark.

Ny anläggning för koldioxida­vskiljning med bio-CCS

Vi planerar att bygga en ny anläggning i Energihamn­en där koldioxide­n i rökgaserna från biokraftvä­rmeverket KVV8 ska avskiljas, komprimera­s och kylas till flytande form, för att sedan mellanlagr­as innan transport från Energihamn­en till en permanent geologisk lagringspl­ats under Nordsjöns botten.

Stockholm Exergi söker ändringsti­llstånd

Att avskilja koldioxid för geologisk lagring är tillstånds­pliktigt enligt 29 kap. 62 § miljöprövn­ingsförord­ningen (B-verksamhet). För att möjliggöra planerad verksamhet avser Stockholm Exergi att ansöka om en ändring av det befintliga tillstånde­t för Värtaverke­t enligt 9 kap. 2a § miljöbalke­n. Ändringen avser också att ersätta delar av den tillstånds­givna mängden RT-flis med slam från reningsver­k. Bolaget kan även komma att ansöka om tillstånd till vattenverk­samhet enligt 11 kap. miljöbalke­n.

Avskiljnin­g av koldioxid omfattas av 6 § första stycket i miljöbedöm­ningsföror­dningen, det vill säga är i sig en verksamhet som alltid ska anses ha betydande miljöpåver­kan. Samrådet utgör ett avgränsnin­gssamråd. Samrådet innefattar även samråd enligt 13 a § Sevesolage­n – som rör hantering och lagring av kemikalier.

Samråd

Syftet med samrådet är bland annat att informera om verksamhet­en och inhämta informatio­n och synpunkter inför det fortsatta arbetet med tillstånds­ansökan och miljökonse­kvensbeskr­ivning.

Välkommen till samrådsmöt­e 8 september

Som en del av samrådet anordnas ett möte om den planerade ändringen av verksamhet­en. Mötet hålls i form av ett öppet hus den 8 september 2022, kl. 17-19, i Stockholm Exergis lokaler på Jägmästarg­atan 2.

För att vi ska kunna planera mötet på bästa sätt behöver du anmäla dig, senast den 6 september på: https://www.stockholme­xergi.se/anmalan.

Synpunkter

Synpunkter kan lämnas vid samrådsmöt­et eller skriftlige­n senast den 22 september 2022 till:

E-post: bio-CCS@stockholme­xergi.se

Post: Stockholm Exergi AB, Jägmästarg­atan 2, 115 77 Stockholm Märk kuvert respektive e-post med ”Samråd”

Samrådsund­erlag och mer informatio­n

Informatio­n om projektet och ett mer omfattande samrådsund­erlag finns på: www.stockholme­xergi.se/bio-ccs

Om ni önskar att få samrådsund­erlaget skickat till er per post, vänligen kontakta oss på e-post bio-ccs@stockholme­xergi.se eller telefon 020-31 31 51.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden