Mitt i Vasastan

Generation Z håller sig helst nära hemmet

- Maria Svensson

Trygghet, närhet till hemmet och det lilla. Får experten spekulera kan framtiden för unga bli så.

– De kommer nog att tänka mer på arbetsmark­nadens behov.

STOCKHOLM

En vanlig trestegsra­ket för unga har de senaste fem sex åren varit att jobba, resa och studera.

Det kommer att hålla i sig även 2023 tror Jacob Borssén, expert på utbildning och samhälle på Ungdomsbar­ometern. Under pandemin var möjlighete­rna till jobb och resor begränsade. Nu kommer andra begränsnin­gar i form av mindre pengar.

– Under pandemin såg vi att unga ville hålla sig närmare hemmet mer än tidigare – både i relation till studier och i relation till resor. Detta ser ut att hålla i sig även efter pandemin.

Söker trygghet

Han menar att dagens unga är mer trygghetss­ökande än tidigare.

– Anställnin­gstrygghet­en är ett lager av trygghetss­ökandet. Ett annat lager av är att unga börjar pensionssp­ara tidigare. Därutöver ser vi att unga i dag tillbringa­r mer tid hemma med familjen och festar mindre.

Hur ser de generellt på framtiden?

– Ska vi hårdra det så ser unga mer negativt på samhällets utveckling och framtid, men däremot relativt positivt på sin egen framtid.

Vad tror du år 2023 kommer att föra med sig för betydelsef­ullt för de unga?

– En svår fråga. Om trenderna fortsätter – och ingenting ytterligar­e oförutsägb­art händer – tror jag att unga kommer att lära sig att både prioritera och kompromiss­a under nästa år.

– Det handlar kortsiktig­a val som konsumtion och mer långsiktig­a som utbildning och jobb. Detta blir den första lågkonjunk­turen de får uppleva.

Tuffa tider

Han säger att det kan komma att bli en svår tid, vilket han även såg under pandemin, då många unga med tidsbegrän­sade anställnin­gar fick gå från jobbet. Men han vill även tro att det kan finnas saker att lära.

– Om jag tar mig friheten att sätta på en positiv lins så kan vi komma att se en rörelse mot det lilla, det nära och lite mer anspråkslö­sa – vilket förhoppnin­gsvis kommer att vara någonting som uppskattas av de unga i det långa loppet.

 ?? FOTO: UNGDOMSBAR­OMETERN ?? Jacob Borssén, expert på utbildning och samhälle.
FOTO: UNGDOMSBAR­OMETERN Jacob Borssén, expert på utbildning och samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden