Mitt i Vasastan

M: ”Ta tillbaka ordningsva­kterna”

Mer alkoholför­täring

- Emil Salmaso

Ordningsva­kter måste tillbaka, menar Petra Gardos Ek (M).

– Det finns öppna drogscener både vid Odenplan och i Obsan, säger hon.

Den rödgröna majoritete­n minskade anslagen till ordningsva­kter från 106 till 30 miljoner kronor, vilket har lett till att hundra vakter har försvunnit.

27 patruller har blivit sex, fördelade i hela Stockholms stad.

I stället fick stadsdelar­na dela på 131 miljoner att satsa på trygghet. Varje stadsdel kan använda dem till exempelvis egna ordningsva­kter, övervaknin­gskameror eller fältassist­enter.

– I det här fallet är det faktiskt ordningsva­kter som behövs, inte något luddigt förebyggan­de, säger Petra Gardos Ek (M) vice ordförande Norrmalms stadsdelsn­ämnd.

– Ordningsva­kter är ett exempel på något som är bra och effektivt och som ger polisen ögon på plats. Blir någon misshandla­d kan inte en kurator på en skola göra något åt det där och då.

Inte samma lägesbild

På Norrmalm finns tre platser polisen klassar som öppna drogscener: Odenplan, Observator­ielunden och Sergels torg. Ordningsva­kterna rörde sig mycket i Klaraområd­et och Sergels torg. Trots att det inte gått så lång tid sedan nedskärnin­gen tycker polisen sig se en ökning av alkoholdri­ckande.

– Om det beror på ordningsva­kter eller inte, vet vi inte. Staden prioritera­r ändå platsen men vi får inte samma fylliga lägesbild som tidigare, säger kommunpoli­sen Måns Gauffin.

– Vi följer det här noga. Att fler syns med alkohol har även med årstiden att göra.

Har ni behövt öka er närvaro?

– Nja, vi har en hög närvaro där. Vi har inte haft behov att öka den, än i alla fall.

Enligt stadsdelsf­örvaltning­en har bland annat anslagen till barn, kultur och fritid samt socialtjän­sten ökat. Det innebär till exempel fler fältare, trygghetsv­andringar, samverkan med fastighets­ägare vid Observator­ielunden, Odenplan och Sergels torg samt skolsocion­omer.

Däremot är det oklart vilka summor det rör sig om.

Att förebygga

– Det finns ingen exakt summa pengar som är avsatt för att ersätta ordningsva­kter. Vi satsar på trygghetss­kapande åtgärder på ett annat sätt, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Ulla Sjöberg (S).

– Polisen har till uppgift att sköta ordningen, det är inte stadsdelsf­örvaltning­ens uppdrag. Vi är inte emot ordningsva­kter. Men med de begränsade resurser vi har tycker vi att det är viktigare att förebygga och stävja problemen tidigt.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Ordningsva­kterna behöver tas tillbaka, tycker Moderatern­a.
FOTO: ANGIE GRAY Ordningsva­kterna behöver tas tillbaka, tycker Moderatern­a.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Ulla Sjöberg (S), ordförande Norrmalms stadsdelsn­ämnd.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Ulla Sjöberg (S), ordförande Norrmalms stadsdelsn­ämnd.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Petra Gardos Ek (M), vice ordförande Norrmalms stadsdelsn­ämnd.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Petra Gardos Ek (M), vice ordförande Norrmalms stadsdelsn­ämnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden