Mitt i Vasastan

Han är uttagen till Greklands landslag – i ishockey

”Inget man förväntar sig”

- Johan Sjölund

Brinkenfos­trade Östermalms­bon Nikiforos Xanthopoul­os har blivit uttagen till landslaget i ishockey.

Men det är inte Sveriges utan Greklands färger han ska represente­ra.

STOCKHOLM

Grekland ska starta landslag i ishockey. Under flera år har deras scouter bevakat spelare med grekiska pass runt om i världen, och nu har de bestämt vilka som ska ingå i truppen. Alla spelar i USA och Kanada, utom en: Östermalms­bon Nikiforos Xanthopoul­os, 20, vilket Aftonblade­t var först med att berätta.

– Det är en otrolig ära att få represente­ra mitt andra hemland och all min familj och släkt som bor där, säger han.

”Mitt andra hem”

Nikiforos började spela hockey i Brinkens IF och tränade vid Östermalms IP. De senaste åren har han spelat i Trångsunds IF och dessförinn­an i Väsby IK. Nu är han en ”free agent” och letar efter en klubb.

Vad har hockeyn för status i Grekland?

– Folk vet vad det är för något, och det är inte så att det inte existerar. Men det är ingen stor sport, och inget man förväntar sig av Grekland.

Hur är din relation till Grekland?

– Grekland är mitt andra hem, jag har varit där på somrarna under hela min uppväxt. Jag har mycket släkt där och ett starkt band. Vi har båt där nere och seglar en hel del.

Det nystartade grekiska landslaget satsar stort och har gjort en sjuårsplan. Först väntar två cuper, varav en i Florida. Så småningom hoppas de kunna kvala in till VM.

En stor fördel är att landet redan är medlemmar i internatio­nella ishockeyfö­rbundet. Däremot saknar landslaget en egen hemmaarena.

– Planen är att man ska bygga en olympisk ishall i Grekland.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Planen är att man ska bygga en olympisk ishall i Grekland.
När Grekland startar upp ett landslag i ishockey kommer alla spelare från klubbar i Nordamerik­a utom en – Brinken-fostrade Östermalms­bon Nikiforos Xanthopoul­os.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Planen är att man ska bygga en olympisk ishall i Grekland. När Grekland startar upp ett landslag i ishockey kommer alla spelare från klubbar i Nordamerik­a utom en – Brinken-fostrade Östermalms­bon Nikiforos Xanthopoul­os.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden