Mitt i Vasastan

Tuff fajt mot sjukdomen – de ger Parkinson en rak höger

Speciell teknik Importerad från New York Z Allt fler drabbas av nervsjukdo­men Parkinson. Narva boxningskl­ubb var först i Sverige med slåss mot sjukdomen fem dagar i veckan med en speciell metod från New York.

- Emil Salmaso

Jag hann aldrig säcka ihop efter beskedet, det var bara att kavla upp ärmarna.

Klockan är strax efter frukost och träningen är i full gång på Frejgatan i korsningen vid Norrtullsg­atan. Männen runt boxningsri­ngen duckar, hoppar och slår i takt. De har Parkinsons sjukdom och slåss mot sina symptom.

Någon faller, hjälps upp och fortsätter. En av följderna med stela muskler: sämre balans.

– I dag tränar vi ben, säger Hans Lindahl, ordförande på Narva boxningskl­ubb.

Webbsänd boxningstr­äning

Vid ena sidan av ringen sitter en man framför flera datorskärm­ar. Träningarn­a hålls fem dagar i veckan, flera av dem spelas in och direktsänd­s via internet. I Botkyrka och Umeå samlas folk på gym för att vara med och träna, andra är med från vardagsrum­met. Totalt är det ett 30-tal medlemmar.

Klubben tog upp kampen mot Parkinson redan 2015. Under ett besök på Gleason’s gym i New York såg de hur det legendaris­ka gymmet tagit fram en särskilt träningsme­tod för att motverka sjukdomen och bestämde sig för att ta den till Sverige.

– Där har Ingemar Johansson, Muhammad Ali, Mike Tyson och George Forman tränat. Vi bestämde oss för att testa. Många har Parkinsons i familjen eller bekantskap­skretsen, även jag.

– Vi var först i Sverige, det smittade av sig till andra klubbar och nu har Svenska boxningsfö­rbundet startat en särskild kommitté för att få folk med Parkinsons att börja träna.

Fler får Parkinson

Parkinson är en neurologis­k sjukdom som bland annat gör att hjärnan får svårt att kontroller­a nervsignal­er som styr rörelser. Oftast upptäckts den efter 55 års ålder. I Sverige beräknas runt 23 000 personer ha Parkinsons och 2 000 tros insjukna varje år, män något oftare.

I Stockholm beräknas runt 4 500 personer ha Parkinson, enligt Karin Nordborg, ordförande i Parkinsonf­örbundet i Stockholms län.

– Och det ökar. Man vet fortfarand­e inte vad det beror på men man tror att miljögifte­r, lösningsme­del och den typen av gifter ökar risken. Parkinson är den neurologis­ka sjukdom som ökar mest i världen, säger hon.

Parkinsons är obotlig, men det finns mediciner för att lindra besvären och studier visar på att träning är viktig för att bromsa symtomen. Många kan leva ett långt liv med sjukdomen. Norrmalm är ett nav för särskilda träningsme­toder mot just Parkinsons och förutom boxning finns både pingis, dans och yoga.

– Att sitta hemma ensam och tycka synd om sig själv är det sämsta man kan göra.

Kaffe och bulle

Efter träningspa­sset pustar deltagarna ut. Många har tränat i flera år, kommer från olika delar av stan och brukar fika i tillsamman­s i närheten.

– Det här är det bästa som hänt mig! Jag kommer att träna så länge jag kan stå, gå eller krypa hit, säger Per Erik Eriksson, som bor på Kungsholme­nl.

– Jag blev bättre på att dansa efter att ha börjat med boxning, säger Caj Sjögren från Södermalm.

De är överens om att det är viktigt att hålla igång.

– Jag hann aldrig säcka ihop efter beskedet, det var bara att kavla upp ärmarna, säger Robert Stier från Danderyd.

 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? Det bästa är att kombinera boxningen med annan träning som yoga, dans eller gym, tycker Janeric Isaksson, 67, Robert Stier, 77, Per Erik Eriksson, 66, Caj Sjögren, 74.
FOTO: EMIL SALMASO Det bästa är att kombinera boxningen med annan träning som yoga, dans eller gym, tycker Janeric Isaksson, 67, Robert Stier, 77, Per Erik Eriksson, 66, Caj Sjögren, 74.
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? ”Vi menar att det här är lika viktigt som medicin”, säger Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningskl­ubb.
FOTO: EMIL SALMASO ”Vi menar att det här är lika viktigt som medicin”, säger Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningskl­ubb.
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? Narvas träningar webbsänds till gym i både Botkyrka och Umeå. Boxning är väldigt allsidig träning som visat sig vara effektiv om man har Parkinson.
FOTO: EMIL SALMASO Narvas träningar webbsänds till gym i både Botkyrka och Umeå. Boxning är väldigt allsidig träning som visat sig vara effektiv om man har Parkinson.
 ?? FOTO: EMIL SALMASO ?? Boxningstr­äningen ger starkare muskler, balans och bättre kopplingar mellan hjärna och kropp.
FOTO: EMIL SALMASO Boxningstr­äningen ger starkare muskler, balans och bättre kopplingar mellan hjärna och kropp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden