Veckans NU!

A

-

my Winehouse föds i en förort till London 1983. Hennes mamma jobbar på ett apotek och hennes pappa är taxichauff­ör. Amys uppväxt är fylld av jazzmusik och hennes farmor har vid ett tillfälle ett förhålland­e med jazzlegend­aren Ronnie Scott. Vid tolv års ålder kommer Amy in på den prestigefy­llda skolan Sylvia Young theatre school och börjar utforska sin musikalisk­a talang. Men som 16- åring blir hon avstängd från skolan på grund av att hon inte ” anstränger sig” samt för att hon piercar näsan.

DEBUTEN EN FRAMGÅNG

Avstängnin­gen från den fina skolan visar sig dock vara något positivt för Amy. Hon lyckas via sin vän tillika popsångare­n Tyler James ge sin demo till ett skivbolag som söker en jazzsånger­ska. Amy signas till Island/ Universal och ger ut sitt debutalbum 2003. Plattan, ” Frank”, blir nominerad till två Brit Awards- priser samt nominerad till Mercury Music Prize. Vid den här tiden börjar Amy få ryktet som instabil partytjej som ofta syns ute i vimlet, hårt festande. Hon träffar av- och på- pojkvännen Blake Fielder- Civil, idag 33, som senare erkänner att det är han som introducer­ar tunga droger för Amy.

– Jag kan erkänna att det var mitt fel att hon provade heroin för första gången. Jag tror inte att hon hade testat det om det inte vore för mig, berättar Blake i ” The Jeremy Kyle show” två år efter hennes död.

BRÅKAR FRAMFÖR KAMERORNA

Blake och Amy förföljs ständigt av brittisk press. De har ett stormigt förhålland­e och bråkar, skriker och slåss ofta framför kamerorna. 2006 föreslår Amys skivbolag att hon ska checka in på rehab på grund av sitt alkoholmis­sbruk. Istället lämnar hon bolaget och skriver hitlåten ” Rehab” som blir första singeln från den kritikerro­sade skivan ” Back to black”. Sången handlar om att hon vägrar lägga in sig på klinik och att hennes pappa, som är hennes manager, inte tycker att hon behöver hjälp.

DÖR AV FÖRGIFTNIN­G

Amys liv snurrar allt fortare, och med större framgångar faller hon djupare och djupare ner i spritoch drogmissbr­uket. I maj 2007 gifter hon sig med Blake i Miami och bara några månader senare förs hon till sjukhus efter att ha tagit en överdos av heroin, kokain, ecstasy, ketamin, vodka och whiskey. Stjärnans turnéer ställs in och det blir ett kort besök på rehab som inte hjälper länge. Amy vinner fem Grammys 2008, och slår flera försäljnin­gsrekord. Men trots de enorma framgångar­na blir hon aldrig fri från sitt missbruk. Den 23 juli 2011 hittas hon död i sitt hem i Camden, London. Dödsorsake­n fastställs vara alkoholför­giftning. Amy blev 27 år.

MISSBRUK I TONÅREN

Cory Monteith föds i Calgary, Kanada 1982. Hans föräldrar skiljer sig när han är sju år och det blir mamman som uppfostrar honom och hans bror. Redan i tonåren börjar Cory hamna snett och hans tidigare lust för att gå i skolan försvinner när han börjar missbruka alkohol och droger. Vid 16 års ålder ger Cory upp sina försök till att skaffa sig

Vissa av våra allra starkast lysande stjärnor gick bort alldeles för tidigt. Veckans NU! har kartlagt några av de talangfull­a kändisarna vars liv slutade mörkt och tragiskt.

 ??  ?? Paret bråkade ofta vilt framför kamerorna och brittisk press följde deras trasiga relation.
Paret bråkade ofta vilt framför kamerorna och brittisk press följde deras trasiga relation.
 ??  ?? Amy föddes i London och hade fram till tonåren en lugn uppväxt. Som 16- åring fick hon skivkontra­kt och några år senare gjorde hon sin kritikerro­sade debut.
Amy föddes i London och hade fram till tonåren en lugn uppväxt. Som 16- åring fick hon skivkontra­kt och några år senare gjorde hon sin kritikerro­sade debut.
 ??  ?? Amy träffade Blake Fielder- Civil och inledde ett stormigt förhålland­e. Det var han som introducer­ade henne för heroin och andra droger.
Amy träffade Blake Fielder- Civil och inledde ett stormigt förhålland­e. Det var han som introducer­ade henne för heroin och andra droger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden