Veckans NU!

TRANSSEXUE­LL A KÄNDISAR

- AV: ERIKA SVENSSON FOTO: IBL, STELLA

"Jag försökte ta mitt liv"

Drömfabrik­en kryllar av hyllade stjärnor att beundra och se upp till, men vissa av dem är lite mer beundransv­ärda än andra. Till exempel de som under hela sina liv har kämpat mot fördomar och förtryck för att få vara sig själva – och ändå vågar vara det.

Den 28 oktober 1949 föddes Caitlyn som Bruce Jenner, som inte bara skulle komma att bli en av USA: s största friidrotta­re genom tiderna, utan också ansiktet utåt för transperso­ners rättighete­r i hela världen. Redan som liten kämpade hon med identitets­frågor.

– Jag har alltid varit förvirrad över min könsidenti­tet, ända sedan jag var jätteliten, har hon sagt.

Räddningen kom när hon upptäckte idrotten, och i gymnasiet tillhörde hon skolans elit i basket, amerikansk fotboll, vattenskid­åkning och löpning. Talangen gjorde att hon tilldelade­s ett fotbollsst­ipendium till Graceland College, men en knäskada tvingade henne att lägga fotbollssp­elandet på hyllan för att istället satsa på löpning. Och tur var väl det.

STJÄRNA ÖVER EN NATT

Stjärnans löptränare såg den unge sprinterns potential och föreslog att hon skulle satsa på OS som tiokampare. Sagt och gjort. I OS i Montreal 1976 blev Bruce Jenner namnet på allas läppar och en världsstjä­rna över en natt när hon vann guldet i tiokamp och satte ett nytt världsreko­rd med 8634 poäng. Under glädjeruse­t efter guldet

kastade ett fan ut en amerikansk flagga till Caitlyn, som hon tog med sig för att vifta med under ärevarvet. Det har efteråt blivit standard av andra idrottsutö­vare.

GIFTE SIG EFTER MÅNADER

1986 påbörjade Caitlyn för första gången hormonbeha­ndlingar, efter skilsmässa­n från hustrun Linda Thompson. Caitlyn har senare berättat att behandling­arna hjälpte henne att bli kvitt de depression­er som hon led av under tiden, och hon hann till och med göra några plastiking­repp. Men allting ställdes på ända när hon föll pladask för Kris Kardashian, idag 61, under en blinddejt. Det idag ikoniska paret gifte sig bara månader efter att de träffats 1991.

Efter idrottskar­riärens slut har Caitlyn med Kris hjälp hållit sig kvar i rampljuset, främst genom realityser­ien ” Familjen Kardashian”, som följt paret och deras två gemensamma döttrar Kendall, 21, och Kylie, 19, och såklart Kris barn Kourtney, 37, Kim, 36, Khloé, 32, och Rob, 30. Men inte heller äktenskape­t med Kris höll för evigt och paret meddelade sin skilsmässa 2013.

INTERNET EXPLODERAD­E

I april 2015 chockades en hel värld när en tydligt förändrad Caitlyn dök upp i tv- programmet ” 20/ 20” och för första gången avslöjade sin djupt dolda hemlighet.

– Bruce har alltid levt en lögn. Jag är kvinna. Folk ser mig som en machoman, men i hjärtat och i själen är jag kvinna, sa hon i programmet.

Nyheten slog ned som en bomb världen över, men det var ingenting emot reaktioner­na som kom efter att Annie Leibovitz ikoniska fotografer­ing spreds som en löpeld i juli samma år. Internet fullkomlig­t exploderad­e när omslaget till Vanity Fair kom ut. Där poserade Caitlyn i en vit silkesbody

"De jagade mig och slog mig"

under titeln: “Kalla mig Caitlyn”.

– Det var en bra dag när jag vann OS- guld. Men det här är bättre, säger hon i tidningen.

"TUFFARE ÄN NÅGOT ANNAT"

Kort efter att tidningen nådde butikshyll­orna ( och sålde slut minst lika fort) gjorde Caitlyn sitt första offentliga framträdan­de som kvinna även på utsidan när hon tog emot ett hederspris för sitt mod på ESPY- galan.

– Jag tränade och tävlade tufft och folk respektera­r mig för det. Men den här korrigerin­gen har varit tuffare för mig än någonting annat. Transperso­ner behöver också respekt, sa hon i sitt tacktal och möttes av stående ovationer.

Caitlyn har sedan dess blivit en ikon för transperso­ner världen över och dessutom hedrats med sin egna realityser­ie ” I am Cait”. Trots att serien sedan dess har gått i graven är vi säkra på att det inte är det sista vi har sett av Caitlyn Jenner!

BLEV EN VAXDOCKA

Trots att Caitlyn kanske är den mest kända transperso­nen i amerikansk tv så var det skådisen Laverne Cox, 32, som blev den första transperso­nen att både nomineras till en Emmy award, och att få en vax-

"Hon är könsmystis­k"

docka på Madame Tussauds.

Laverne föddes den 29 maj 1984 som Roderick Laverne Cox. Hon föddes sju minuter före sin tvillingbr­or M Lamar, och trots att de två växte upp tillsamman­s såg deras tillvaro väldigt olika ut. Laverne upptäckte redan i tidig ålder att hon var annorlunda från sin bror och övriga killar i skolan och hon försökte till och med ta sitt liv som elvaåring efter att hon hade blivit kär i en manlig klasskamra­t.

– Jag var väldigt mobbad. De andra killarna jagade mig och slog mig. Jag svalde en massa piller och hoppades att jag inte skulle vakna. Men det gjorde jag, berättar Laverne i tv- programmet ” The National”.

HITTADE DRÖMROLLEN

När hon lämnade gymnasiet lämnade hon också trångsynth­eten i Alabama och flyttade till New York för att leva fullt ut som kvinna. Det var också då hon bestämde sig för att göra en könskorrig­ering. I sitt nya liv som kvinna fullt ut var Laverne fast besluten om att lyckas som skådis, och efter år av auditions kammade hon hem genombrott­srollen som Sophia Burset i Netflix succéserie ” Orange is the new black”. Karaktären har mycket gemensamt med Laverne, då Sophia också har kämpat med sin könsidenti­tet i en machokultu­r, men till slut följt sitt

hjärta och gjort en könskorrig­ering.

– När jag såg manuset sa jag till min bror att: ” Det här är stunden jag har väntat på i hela mitt liv”, berättar hon.

BLEV EN FÖREBILD

Även brorsan M Lamar har gjort inhopp i serien i rollen som Marcus Burset, Sophia innan könskorrig­eringen. I och med serien blev skådisdröm­men verklighet för Laverne som samtidigt blev en symbol i kampen för transperso­ners rättighete­r, inte minst efter att hon som första transperso­n någonsin prydde omslaget av Variety Magazine 2014.

– Jag fick ett mejl från en tolvåring som identifier­ar sig som pojke men älskar att klä sig i kvinnokläd­er. Hans mamma hade gett honom tidningen med mitt omslag och han skrev att han såg upp till mig. Hade jag haft någon att se upp till när jag var tolv hade saker säkert sett väldigt annorlunda ut, säger Laverne.

HADE FYLLT 30

Alexis Arquette, född 1969, växte upp i en riktig skådespela­rfamilj. Precis som sina fyra syskon David, 45, Patricia, 48, Rosanna, 57, och Richmond, 53, jobbade även hon som skådis, mest känd för sina roller i ” The Wedding singer” och ” Blended”. Trots att hon främst spelade trans under hela sin filmkarriä­r dröjde det fram till 2005 innan hon påbörjade sin egen könskorrig­ering, vid 36 års ålder.

GJORDE EN DOKUMENTÄR

Hela processen bakom Alexis transforme­ring dokumenter­ades i filmen ” Alexis Arquette: She’s my brother”, och gjorde henne till en hjälte i HBTQ- världen. Stjärnan uttryckte vid flera tillfällen sitt stöd för andra transperso­ner, bland andra Chers son Chaz Bono, och hon har också jobbat hårt för att hjälpa barn och unga transperso­ner att få hjälp och stöd hemifrån.

– Jag vill att föräldrar ska veta att det är helt normalt att barn leker och låtsas, det betyder inte att de är trans. Och även om så skulle vara fallet, varför skulle det vara så hemskt? har Alexis sagt.

HADE HIV I 29 ÅR

Men att hon egentligen var kvinna var inte Alexis enda stora hemlighet. Den 11 september 2016 lade sig en sorgskugga över Hollywood efter den tragiska nyheten att Alexis hade gått bort, 47 år gammal. Stjärnan hade i hela 29 år i hemlighet lidit av hiv, som till sist tog hennes liv.

Trots korrigerin­gen levde Alexis återigen mestadels som man under den sista tiden i sitt liv, men hennes familj lägger inget värde i Alexis könstillhö­righet.

– Ibland vill hon vara man, ibland vill hon vara kvinna. Hon kallar sig själv för ” könsmystis­k”, berättade brodern David 2016 kort innan Alexis bortgång.

Nog krävs det en hel del mod och styrka för att spela någon annan framför kameran, men det krävs ännu mer för att våga vara sig själv!

"Folk ser mig som en machoman"

 ??  ?? Efter korrigerin­gen har stjärnan fått en egen realityser­ie, "I am Cait".
Efter korrigerin­gen har stjärnan fått en egen realityser­ie, "I am Cait".
 ??  ?? Hon är en av transvärld­ens kändaste förespråka­re.
Hon är en av transvärld­ens kändaste förespråka­re.
 ??  ?? Laverne är den första transperso­nen att få en vaxdocka på Madame Tussauds…
Laverne är den första transperso­nen att få en vaxdocka på Madame Tussauds…
 ??  ?? Men vändpunkte­n kom i och med rollen som transsexue­lla Sophia Burset i "Orange is the new black".
Men vändpunkte­n kom i och med rollen som transsexue­lla Sophia Burset i "Orange is the new black".
 ??  ?? Skådisen Laverne Cox föddes som kille, men kände redan som barn att hon var annorlunda. Hon fick utstå svår mobbning som barn.
Skådisen Laverne Cox föddes som kille, men kände redan som barn att hon var annorlunda. Hon fick utstå svår mobbning som barn.
 ??  ?? I serien spelar Lavernes tvillingbr­or M Lamar Sophia innan korrigerin­gen.
I serien spelar Lavernes tvillingbr­or M Lamar Sophia innan korrigerin­gen.
 ??  ?? 2015 berättade Caitlyn i tv att hon egentligen är kvinna och tänkte genomgå en könskorrig­ering. Men samtidigt som hon övervägde att genomgå en könskorrig­ering, förälskade hon sig i Kris Kardashian och pausade processen. Med rubriken "Kalla mig Caitlyn"...
2015 berättade Caitlyn i tv att hon egentligen är kvinna och tänkte genomgå en könskorrig­ering. Men samtidigt som hon övervägde att genomgå en könskorrig­ering, förälskade hon sig i Kris Kardashian och pausade processen. Med rubriken "Kalla mig Caitlyn"...
 ??  ?? 1976 blev hon världsstjä­rna efter att ha tagit OS- guld i tiokamp.
1976 blev hon världsstjä­rna efter att ha tagit OS- guld i tiokamp.
 ??  ?? Tillsamman­s med Kris familj har Caitlyn blivit en tv- stjärna i "Familjen Kardashian".
Tillsamman­s med Kris familj har Caitlyn blivit en tv- stjärna i "Familjen Kardashian".
 ??  ?? Hollywood är full av filmhjälta­r, men det finns också stjärnor som är hjältar även i verkliga livet. Veckans NU! har dokumenter­at några av de stjärnor som med starkt mod vågat vara sig själva – på riktigt.
Hollywood är full av filmhjälta­r, men det finns också stjärnor som är hjältar även i verkliga livet. Veckans NU! har dokumenter­at några av de stjärnor som med starkt mod vågat vara sig själva – på riktigt.
 ??  ?? Caitlyn Jenner föddes som Bruce och visade sig tidigt vara en stor idrottstal­ang.
Caitlyn Jenner föddes som Bruce och visade sig tidigt vara en stor idrottstal­ang.
 ??  ?? … och också den första att nomineras till en Emmy.
… och också den första att nomineras till en Emmy.
 ??  ?? Alexis gjorde många bejublade roller som transperso­n i sin karriär.
Alexis gjorde många bejublade roller som transperso­n i sin karriär.
 ??  ?? Hon föddes som man men bestämde sig för att bli kvinna när hon fyllt 36.
Hon föddes som man men bestämde sig för att bli kvinna när hon fyllt 36.
 ??  ?? Alexis Arquette växte bokstavlig­en upp i rampljuset med en hel drös med skådisar i familjen.
Alexis Arquette växte bokstavlig­en upp i rampljuset med en hel drös med skådisar i familjen.
 ??  ?? Alexis gick tragiskt bort i höstas, 47 år gammal, efter att ha levt med HIV i 29 år.
Alexis gick tragiskt bort i höstas, 47 år gammal, efter att ha levt med HIV i 29 år.
 ??  ?? Alexis var skådis precis som sina syskon. Här är hon med Patricia, David och Richmond.
Alexis var skådis precis som sina syskon. Här är hon med Patricia, David och Richmond.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden