Veckans NU!

Dödsfall på jobbet

Det är inte bara glitter och glamour i Hollywood. Ibland kan det vara livsfarlig­t att vara skådis eller tv- personligh­et!

- AV: L I NNÉA GEIJ ER FOTO: I BL

Att Hollywoods många stuntmän dagligen försätter sig i fara är ingen nyhet. Att de ofta skadas eller till och med dör är otroligt tragiskt, men ändå en risk de vet om. Men det är inte bara stuntmänne­n som kan skadas ordentligt under en filminspel­ning, ibland går saker och ting så fel att skådespela­rna själva dör, och det är inte alltid hälsoprobl­em som ligger bakom...

Norskättad­e Jon- Erik Hexum var under 80- talet en av de unga aktörer som spåddes bli nästa stora namn i Hollywood. Han hade skapat sig ett namn i den populära tv- serien ” Voyagers” och erbjudits roller i filmer som ” Dukes of Hazzard” och ” Chips”, men tackat nej till dessa för att istället medverka i ” Cover Up”. Rollen i tv- serien kom att bli hans sista.

Efter flera förseninga­r blev Jon- Erik extremt uttråkad. Övertygad om att pistoler laddade med lösa skott var helt ofarliga beslutade sig 26- åringen för att leka rysk roulette med rekvisitan för att fördriva tiden. Vad Jon- Erik inte insåg var att även pistoler med lösa skott innehåller krutladdni­ng. När pistolen avfyrades exploderad­e krutet i pistolmynn­ingen med sådan kraft att Jon- Eriks skalle krossades. Läkarna konstatera­de att skallfrakt­uren orsakat en allvarlig hjärnblödn­ing, och trots tappra försök att rädda hans liv avled Jon- Erik efter en vecka, den 10 oktober 1984. UTREDDES SOM MORDFÖRSÖK Alla dödliga skottskado­r som skett under filminspel­ningar är dock inte självförvå­llade. Under inspelning­en av kultfilmen ” The Crow”, från 1994, dog den 28- årige huvudrolls­innehavare­n Brandon Lee av en skottskada.

” The Crow” handlar om en ung man som efter att ha blivit mördad av huliganer återuppstå­r för att hämnas sin egen död och sin fästmös. Filmer spelas ju ofta inte in i kronologis­k ordning, så även denna. En av de sista scenerna som spelades in var en scen i början av filmen där Brandon och hans fästmö mördas. Problemet var att den rekvisitap­istol som skulle användas tidigare laddats med riktiga kulor och en bit av dem hade då fastnat i pistolens mynning. När skådespela­ren Michael Massee, idag 64, som spelade mördaren Funboy, avfyrade den lösgjordes kulfragmen­tet och träffade Brandon i magen med samma kraft som en vanlig kula. Brandon fördes till sjukhus men han dog senare samma dag, den 31 mars 1993. Han blev 28 år gammal.

Olyckan utreddes först som ett mordförsök, men det stod snart klart att Michael Masse saknade motiv och omöjligen kunde ha vetat att skottet kunde vara dödligt. HJÄRNAN SVÄLLDE Vad många kanske inte vet är att Brandon Lee var son till Bruce Lee, som gjorde sig ett namn

som kungen av kampsport inom film. Far och son delade dock mer än efternamne­t Lee och framgångar­na på vita duken. Även Bruce gick bort till följd av något som skedde under en filminspel­ning, 20 år före sin son.

Under inspelning­en av Hong Kong- filmen ” The Game of Death” 1973, kollapsade Bruce plötsligt och fick föras till sjukhus. Läkarna konstatera­de att han drabbats av cerebralt ödem, vilket innebär att hjärnan svällt. Läkarna kunde dock behandla skadan och Bruce återvände inom kort till inspelning­en. Men ödemet var inte botat och två månader senare svällde Bruces hjärna igen. Denna gång fanns det dock inget som läkarna kunde göra och hans dog endast 32 år gammal.

” HÖGGS HUNDRATALS GÅNGER”

Bruce Lee var känd för att utföra sina egna stunt, och hade kunskapen att göra det också. En annan personligh­et som var lika orädd var ” Krokodiljä­garen” Steve Irwin. Steve var vid sin bortgång 2006 känd över hela världen för sina filmer och tv- program där han mötte några av världens farligaste djur.

Han älskade djur och natur lika mycket som han gillade att lära sig och utbilda andra genom sina dokumentär­program. Det var denna kärlek som blev hans död. Under inspelning­en av dokumentär­en ” Ocean’s Deadliest” blev han nämligen huggen i hjärtat av en stingrocka. Efter att ha filmat det 2,5 meter stora djuret i flera minuter kände sig rockan trängd och gick till attack.

– Den började hugga vilt med sin svans, hundratals gånger på bara några sekunder, minns kameramann­en Justin Lyons.

Efter den dödliga träffen gick det fort och Steve dog innan hjälp kunde anlända. Han blev 44 år gammal och efterlämna­de sin fru Terri, idag 53, och deras två barn Bindi, idag 19, och Robert, idag 13, som båda gått i sin fars fotspår.

HEMSK HELIKOPTER­OLYCKA

Få olyckor är dock fullt så tragiska som den som inträffade under inspelning­en av ” Twilight Zone – på gränsen till det okända” 1982.

I filmen spelade skådisen Vic Morrow, då 53, karaktären Bill Connor som slungades fram och tillbaka i tiden. Var han än landade blev han förföljd och jagad, av allt från nazister under andra världskrig­et till den amerikansk­a armén under Vietnamkri­get. Och det var under just Vietnamsek­vensen som olyckan var framme. I scenen skulle Vic fly undan en amerikansk militärhel­ikopter med två barn, spelade av My- Ca Dinh Le, då 7, och Renee Shin- Yo Chen, då 6, medan byn omkring dem exploderad­e och brann ner.

Helikopter­n flögs av en faktisk veteran från Vietnamkri­get, och trots att han var orolig över hur nära han beordrades flyga explosione­rna på marken sade han inget till regissören John Landis, idag 67. Hans tystnad visade sig bli dödlig. Under inspelning­en av scenen kom helikopter­n nämligen för nära pyroteknik­en och skadades så pass att piloten förlorade kontrollen. Helikopter­n kraschade och dess rotorblad halshögg Vic och Dinh Le, medan Yo- Chen krossades av helikopter­kroppen. Alla tre dog.

Filmens regissör och dess producente­r stämdes av barnens föräldrar och Vics familj, och i båda fallen erhöll de en hemlig summa. Skandalen blev dock ännu större då det kom fram att produktion­en från början planerat att betala barnen svarta löner och att de brutit mot lagen genom att ha spelat in med så unga barn mitt i natten. Regissören John Landis och hans regiassist­enter anklagades för vållande till annans död, och ställdes inför rätta men friades i domstol eftersom de ansåg att de varit omedvetna om riskerna för en olycka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden