Veckans NU!

Sexuellt våld

-

Ingen har väl missat Harvey Weinstein- skandalen som briserade som en bomb i Hollywood i början av oktober? Stjärnprod­ucenten, som bland annat står bakom filmen ” Pulp fiction”, har förgripit sig på flera kvinnor, flera av dem väldigt kända. Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, och Rose Mcgowan är några av dem som avgett sina vittnessmå­l kring Weinstein och flera andra har slutit upp under hashtaggen # Metoo som skapades efteråt för att synliggöra sexuellt våld och trakasseri­er, som kvinnor världen över utsätts för dagligen.

Men även innan Weinstein- skandalen trädde kvinnor och män i Hollywood fram och berättade sina hemska historier.

Den legendaris­ka talkshowvä­rden Oprah Winfrey, 63, hör till de många som delat sin historia med världen. Det hela började då hon som nioåring blev våldtagen av sin kusin.

– Han tog mig för att köpa glass efter, det rann fortfarand­e blod ner längs med mitt ben, berättade stjärnan i en intervju med David Letterman 2012.

De sexuella övergreppe­n blev därefter mer frekventa, och när Oprah var 14 blev hon gravid till följd av en våldtäkt. Hennes mamma slängde ut henne ur hemmet och hon flyttade till sin pappa som strikt förbjöd allt från oskyldiga dejter till faktiskt sex. Han var omedveten om att hans dotter redan var gravid, något som Oprah hemlighöll till födseln.

Barnet dog efter två veckor, och tv- profilen minns att både hon och hennes pappa såg det som en nystart för tonåringen, trots smärtan som kom efter att förlora ett barn.

– Jag begravde alla mina känslor kring det. Det var det enda sättet för mig att bearbeta det, minns hon.

– Alla som har upplevt verbala eller fysiska övergrepp kommer att tillbringa en stor del av sitt liv med att återuppbyg­ga sitt egenvärde. Alla har sin berättelse, och din berättelse är lika värdefull och viktig som min.

BLEV INTE BETRODD

Oprah är inte ensam om att ha blivit attackerad av en familjemed­lem i ung ålder. I samband med premiären av filmen ” Precious” 2009 berättade Mo'nique, 49, som spelar titelkarak­tärens mamma, om de övergrepp hon själv genomlevt.

– Jag blev antastad av min äldre bror. När jag konfronter­ade honom och berättade för mina föräldrar sa han att jag ljög och inget gjordes åt det, berättade hon då.

Övergreppe­n började när Mo'nique var sju och fortsatte tills hon var elva. Hennes bror var nästan tio år äldre än hon själv.

– Jag lägger ingen skuld på mina föräldrar

för både jag och min bror var deras barn och jag kan inte föreställa mig den position det satte dem i.

– Min pappa blev väldigt upprörd men tog aldrig upp det igen. Jag kommer aldrig glömma hur min mamma sa att ” om det är sant kommer det komma på tal igen”. Jag minns att jag tänkte: ” Varför skulle jag ljuga, hur finns det ens ett ' om' här?”, säger hon om stunden då hon berättade för sina föräldrar.

Känslorna traumat förde med sig använde aktrisen sig av i ” Precious”, och hon har berättat hur hon baserade ” monstret” till mor som hon spelar på sin bror.

– Jag känner att det är min skyldighet att berätta min historia, att uppmana folk att vaka över sina barn i alla situatione­r och skydda dem.

VAR BARA FEM ÅR

Kvinnor är dock inte ensamma med att falla offer för sexuella förbrytare. I en öppenhjärt­ig intervju med Oprah 2010 delade skådisen Tyler Perry, 48, med sig av sin brutala barndom. Förutom att ofta och oprovocera­t blivit slagen av sin våldsamma pappa blev han under uppväxten sexuellt utnyttjad av fyra olika vuxna.

Första gången var det en manlig granne som tog handen innanför den då femårige Tylers byxor. Några år senare var det en man som Tyler kände från kyrkan som gick för långt.

– Han använde Gud och Bibeln mot mig för att rättfärdig­a mycket av det han gjorde. Det var hemskt. Det var min första sexuella upplevelse, hur han utförde oralsex på mig som pojke, minns skådespela­ren.

Alla gärningsmä­n var inte män. När Tyler var tio var det en väns mamma som förgrep sig på honom. Han minns hur mamman hade bråkat med sin pojkvän i rummet bredvid och när Tyler bestämde sig för att gå hem dök hon upp framför honom iförd endast underkläde­r. Han försökte öppna dörren men att den var låst.

– Jag gick till henne där hon låg på soffan och sa att det börjar bli mörkt och att jag måste hem, berättar han.

– Hon säger: ” Du vill gå hem?” och tänder en cigarett. Sen visar hon nyckeln och säger: ” Här är nyckeln, kom och ta den”, varpå hon stoppar in den i sig själv. Så jag… Jag hämtar nyckeln och hon drar mig ovanpå sig själv. Och det var min första sexuella erfarenhet med en kvinna, minns Tyler med tårar i ögonen.

– Det är vidrigt, vad dessa personer gjorde mot en liten pojke.

FÖRSTOD FÖRST ÅR SENARE

Oprah, Mo'nique och Tyler var bara barn, Lady Gaga, 31, var vuxen när hon föll offer för en sexförbryt­are. När hon var 19 blev hon våldtagen av en 20 år äldre man.

– Det påverkade mig inte så mycket direkt då det hände, det var först fyra eller fem år senare som det slog mig och då slog det hårt, har hon berättat.

Artisten ville först inte erkänna vad som hänt henne, och när hon väl accepterad­e det ville hon inte dela det med världen.

– Jag vägrar låta någon förminska de kreativt intelligen­ta saker jag skapat till något en skitstövel utsatte mig för. Jag äger min smärta, min skönhet, och allt jag skapat ur mina motgångar, berättar artisten.

Låten ” Swine” skrev hon som ett sätt att få ur sig den ilska hon kände över händelsen, och låten ”' Til it happens to you” om sexuella

övergrepp blev till och med Oscarsnomi­nerad. På frågan om hon någonsin konfronter­at gärningsma­nnen var hon dock säker på att det skulle bli för mycket för henne att hantera.

– Jag tror det skulle göra mig rädd, paralysera mig. Jag såg honom i en musikbutik efter och frös till av rädsla. Det var först flera år senare som jag insåg att: ” Det är ju helt rubbat”.

VÅLDTOGS AV SIN POJKVÄN

Aktrisen Evan Rachel Wood, 30, är en annan stjärna som har blivit utsatt för sexövergre­pp. Efter att hennes karaktär Dolores blev våldtagen i tv- serien ” Westworld” gick aktrisen ut på Twitter och berättade för världen om sina egna upplevelse­r i ett öppet brev.

– Jag tror inte att vi lever i en värld där vi kan vara tysta om sådant här längre. Jag vägrar acceptera att detta ses som något ” normalt”, skriver aktrisen.

Hon förklarar att hon blivit våldtagen två gånger, och att det till stor del har varit rädsla och skam som hindrat henne från att berätta tidigare.

– Ja, jag har blivit våldtagen. Av en partner medan vi var tillsamman­s och senare även av ägaren till en bar. Första gången var jag osäker på om det var våldtäkt om det var en partner som gjort det, jag insåg först mycket senare att det var det. Andra gången skyllde jag på mig själv, att jag borde ha kämpat emot mer, men jag var vettskrämd då det hände. Det är först flera år senare som jag insåg att ingen av våldtäkter­na var mitt eget fel.

I brevet skriver hon vidare om den motvilja hon kände över att berätta om händelsern­a.

– Jag ville inte bli anklagad för att vilja ha uppmärksam­het. Eller få höra att det jag utsatts för inte var någon stor grej eller helt enkelt ” det där är ingen riktig våldtäkt”, skriver hon.

– Skadan som sker under några få minuter kan ha effekter som sträcker sig över en hel livstid. Det är inte att du inte kan gå vidare, utan att du aldrig kommer bli densamma igen. Eller så har jag själv bara inte kommit så långt ännu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sexuellt våld var ett ofta förekomman­de ämne i Oprahs egen talkshow ” The Oprah Winfrey show”.
Sexuellt våld var ett ofta förekomman­de ämne i Oprahs egen talkshow ” The Oprah Winfrey show”.
 ??  ?? Oprah Winfrey födde ett barn som 14- åring, till följd av en våldtäkt.
Oprah Winfrey födde ett barn som 14- åring, till följd av en våldtäkt.
 ??  ?? Producente­n Harvey Weinstein har våldtagit, utnyttjat och trakassera­t många kvinnor genom åren.
Producente­n Harvey Weinstein har våldtagit, utnyttjat och trakassera­t många kvinnor genom åren.
 ??  ?? AV: L I NNEA GEIJ ER FOTO: I BL, STELL A PI CTURES Redan innan Har vey Weinsteins­kandalen delade flera kändisar sina hemska historier.
AV: L I NNEA GEIJ ER FOTO: I BL, STELL A PI CTURES Redan innan Har vey Weinsteins­kandalen delade flera kändisar sina hemska historier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden