Veckans NU!

STJÄRNOR MED KRIMINELLA PÄRON!

Bara för att man är stjärna i Hollywood betyder det inte att man fötts med silversked i munnen. Här är kändisarna vars föräldrar skakat galler!

- AV: L I NNÉA GEIJ ER FOTO: I BL, STELL A PI CTURES

Få kändisar har känt av sina föräldrars kriminella förflutna i samma utsträckni­ng som Hope Solo, 36, som tidigare var målvakt i det amerikansk­a damlandsla­get i fotboll. Hon blev till när mamman besökte hennes pappa i fängelset. Pappan var redan då en ökänd bedragare som satt inne för att ha lurat till sig enorma summor pengar. Man skulle kunna tro att livet som pappa skulle förändra honom, men så var inte fallet. Efter att föräldrarn­a separerat några år senare bestämde han sig nämligen för att kidnappa Hope och hennes bror efter att ha tillbringa­t en dag med dem för att se en basebollma­tch. Han korsade statsgräns­erna med barnen i hopp om att fly undan poliserna som jagade dem, men kunde ändå gripas några dagar senare. Trots sin pappas minst sagt turbulenta förflutna kan Hope inte låta bli att hylla hans inflytande över henne, och hon har flera gånger berättat att det var han som gjorde henne till den fotbollssp­elare hon är idag, något hon är enormt tacksam för.

FÖDDES BAKOM GALLER

Hope är inte den enda vars existens påbörjades bakom lås och bom. ” Gossip girl”- stjärnan Leighton Meester, 31, blev kanske inte till i fängelset, men hon föddes där. Mamman Constance var nämligen gravid när hon och Leightons pappa åkte fast för att ha smugglat närmare 600 kilo marijuana mellan Jamaica och USA. Constance fullföljde graviditet­en bakom galler, men födde Leighton på sjukhus. Sina första tre månader tillbringa­de skådespele­rskan i en utslussnin­gsanstalt för kriminella, därefter fick mamma Constance återvända till livet bakom lås och bom och Leighton skickades till sina morföräldr­ar där hon bodde i flera år innan hennes päron släpptes.

STÄMDE MAMMAN

Medan Leighton valt att inte följa i sina kriminella föräldrars fotspår kan inte samma sak sägas om resten av familjen. Efter att ha åkt fast för att vara en del av samma drogsmuggl­ingsring som föräldrarn­a rymde hennes moster från fängelset och blev således den första kvinnan att listas som en av USA: s 15 mest eftersökta brottsling­ar. Även i Leightons generation har det funnits lagbrytare. Lillebrors­an Douglas greps 2004 anklagad för våldtäkt, men anklagelse­rna ledde inte till rättegång efter att han gjort en deal med sina anklagare.

Under början av karriären försvarade Leighton ofta sina föräldrars tveksamma förflutna, men de varma känslorna gentemot modern förändrade­s 2011 då stjärnan stämde Constance. Leighton hade då under en tid skickat 80 000 kronor i månaden till sin yngre bror Alexander som led av cancer. Pengarna var ämnade att betala alla hans utgifter och läkarkostn­ader, men istället hade mamman använt dem för bland annat sina egna kos-

metiska ingrepp. Leighton blev rasande och ansökte nu även om vårdnaden om sin bor medan mamman svarade på stämningen med anklagelse­r att Leighton attackerat henne och slagit henne. Det är väl föga förvånande att stjärnan idag inte har någon kontakt med sin mamma.

KORRUPT POLIS

En annan kändis vars föräldrar varit involverad­e i droghandel är Jackie Chan, 63. Jackies mamma blev tidigt änka med två döttrar att ta hand om i hemlandet Kina. Hennes svärmor ville sälja henne som sömmerska för att betala för barnens överlevnad, men Lee hade andra planer och undgick sitt öde genom att flytta till Shanghai. Men livet blev inte lättare för det, och när hederligt arbete inte satte mat på bordet använde hon sina sista pengar för att köpa opium till vidareförs­äljning. Innan hon lyckats sälja knarket stoppades hon dock av en polis som konfiskera­de drogerna. Men Lee hade tur i oturen, för polisen i fråga såg den blå blomma hon hade i håret, vilket i Kina symboliser­ar att man har förlorat sina barn eller en make, och sympatiser­ade med henne. Polisen valde att inte gripa henne, och gav till och med tillbaka det opium han konfiskera­t. Polisen var Charles Chan, som några år senare skulle bli Jackies pappa. Charles själv hade allt annat än rent mjöl i påsen och förutom att ha minst sagt flexibel moral som polis var han dessutom medlem i det kriminella gänget och drogkartel­len ” Shandog gang”.

Lee och Charles blev snart nära vänner och efter att ha märkt att opiumförsä­ljning inte var hennes bransch blev hon en profession­ell spelare. Hon vann mycket och länge och blev snart känd som ” Sister Lee” i spelarkret­sarna. Men till slut hände det som alltid händer spelare och hon började förlora. Åter pank sålde hon nu alla sina ägodelar, men Charles fanns där för henne och skaffade tillbaka dem utan att hon bett om det. Han hjälpte henne igenom den tuffa tiden och till slut utvecklade­s deras vänskap till kärlek och de gifte sig. När Jackie föddes fem år senare hade båda lämnat sina kriminella liv bakom sig, och den blivande stjärnan fick först höra om deras turbulenta förflutna när han var bra mycket äldre.

VAR DESPERAT EFTER PENGAR

Få saker motiverar en människa lika mycket som att sätta mat på bordet för sina barn. Efter att 42- årige Tobey Maguires moster dött 1993 lämnade hon sina två barn att uppfostras av sin bror, Tobeys pappa Vincent, som snabbt upptäckte att han inte hade resurserna att ta hand om familjen. Desperat och utan en egentlig plan såg han ingen annan utväg

än att råna en bank. Men brottet var slarvigt och oplanerat. Banken han valde låg nämligen bara något kvarter från familjens hem, och Vincent utförde rånet utan någon som helst förklädnad. Ändå kom han undan med en säck full av kontanter. Men friheten blev kortvarig, och han greps inom en timme efter att en granne sett honom med pengasäcke­n. Vincent drömdes till två års fängelse och har sedan dess varit en laglydig medborgare.

YRKESMÖRDA­RE SOM FLYDDE FÄNGESET

Skådespela­ren Woody Harrelson, 56, är inte den förste i familjen att bli känd. Fast i hans pappa Charles fall är det kanske bättre att använda betäckning­en ökänd. Enligt Woody lämnade pappan familjen 1968, då skådisen själv var sju år gammal, och efter det hörde han inget från eller om sin far förrän mer än tio år senare när han fick veta att pappan var gripen för mord! Charles hade hela sitt liv kämpat med ett spelmissbr­uk. Som en förlorare vid spelbordet drogs han in i kriminella kretsar där han snart blev känd som en yrkesmörda­re. Hans första mord var på en mattförsäl­jare vid namn Alan Harry Berg, men på grund av bristande bevis kunde han inte knytas till brottet och gick trots misstankar fri. Det första fängelsest­raffet blev istället 1973, då han dömdes till 15 års fängelse för mordet på en man vid namn Sam Deleglia Jr. Charles var dock en mönsterfån­ge och fick därför villkorlig frigivning endast fem år senare. Men åren bakom galler hade inte förändrat yrkesmörda­ren, och inom kort blev han åter gripen, denna gång för mordet på den federala domaren John H. Wood Jr. Wood var då välkänd för sina hårda straff mot narkotikar­elaterade brott, och hade nyligen utsetts till domare i rättegånge­n mot knarkkunge­n Jamiel Changra. Det var här Charles kom in i bilden, som anställdes för att mörda Wood i hopp om att Changras chanser skulle förbättras med en annan domare. Mordet blev århundrade­ts första mord på en federal domare, något som gjorde det till en landstäcka­nde nyhet. Charles greps senare 1979 och erhöll för brottet två livstidsdo­mar, något han vägrade acceptera. Denna gång gick han in i fängelset med en flyktplan som var nära att gå i lås 1995. Som tur var åkte han dock fast och staten beslutade sig för att flytta honom till fängelset ADX Florence under maxsäkerhe­t. Charles dog i fängelset av en hjärtattac­k 2007.

 ??  ?? Aktrisen stämde sin mamma när hon fick nys om att de pengar hon skickat för att betala cancersjuk­e brodern Lex sjukhuskos­tnader, istället gått till moderns skönhetsin­grepp! ” Hon blev till i fängelset!” Jackie Chan är en annan stjärna vars föräldrar...
Aktrisen stämde sin mamma när hon fick nys om att de pengar hon skickat för att betala cancersjuk­e brodern Lex sjukhuskos­tnader, istället gått till moderns skönhetsin­grepp! ” Hon blev till i fängelset!” Jackie Chan är en annan stjärna vars föräldrar...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Leightons mamma Constance hade svårt att hålla sig ifrån det kriminella livet, även när hon fick barn.
Leightons mamma Constance hade svårt att hålla sig ifrån det kriminella livet, även när hon fick barn.
 ??  ?? I ung ålder åkte skådisen Woody Harrelson fast för att ha varit våldsam mot en polis. Men det är ingenting emot vad hans pappa har gjort...
I ung ålder åkte skådisen Woody Harrelson fast för att ha varit våldsam mot en polis. Men det är ingenting emot vad hans pappa har gjort...
 ??  ?? En tidningsar­tikel som rapportera­de om bankrånet Tobeys pappa utförde. ” Stjärnan kidnappade­s som barn!”
En tidningsar­tikel som rapportera­de om bankrånet Tobeys pappa utförde. ” Stjärnan kidnappade­s som barn!”
 ??  ?? Tobey var 18 när hans pappa hamnade bakom lås och bom.
Tobey var 18 när hans pappa hamnade bakom lås och bom.
 ??  ?? ... Det var kanske lika bra eftersom pappan var en yrkesmörda­re! Woody lyckades tvärtemot bygga upp en stark Hollywood- karriär.
... Det var kanske lika bra eftersom pappan var en yrkesmörda­re! Woody lyckades tvärtemot bygga upp en stark Hollywood- karriär.
 ??  ?? Skådisen Woody Harrelson växte upp utan sin pappa...
Skådisen Woody Harrelson växte upp utan sin pappa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden