Veckans NU!

SKANDALERN­A BAKOM ” GREY'S ANATOMY” ” Jag är inte din lilla bög!”

Efter 14 säsonger är sjukhusdra­mat ” Grey’s Anatomy” sannerlige­n en långkörare få andra program kan mäta sig med. Tv- priserna må ha avlöst varandra, men bakom kameran har saker och ting inte alltid varit frid och fröjd.

- AV: L I NNÉA GEIJ ER FOTO: I BL

En av de första stora skandalern­a skedde redan under seriens andra säsong, då Isaiah Washington, idag 54, som spelade Preston Burke, hamnade i trubbel med både produktion och skådespela­re. Under hela säsongen hade stämningen varit spänd mellan Isaiah och idag 51- årige Patrick Dempsey, som spelade Derek Shepheard. Det hela kulminerad­e i ett högljutt gräl som slutade med att Isaiah tog struptag på Patrick och uttryckte sig homofobisk­t mot motspelare­n T. R. Knight: – Jag är inte din lilla bög som T. R, sa Isaiah. Produktion­en gjorde sitt bästa för att hålla bråket hemligt, men som det mesta i Hollywood läckte händelsen snart till pressen, och trots att T. R, idag 44, först inte nämndes vid namn verkade det underförst­ått att det var honom Isaiah syftat på. Det dröjde produktion­en dryga tre månader att svara vad som vid detta laget endast var rykten. Både Isaiahs och Patricks representa­nter gick ut med separata uttalanden om att grälet lösts och att det är vanligt att ibland bråka när man jobbar så mycket tillsamman­s.

FÖRLÅT OCH FÖRNEKELSE

Händelsen slutade dock inte att diskuteras i press och bland fans. Slutligen kände sig även T. R. tvingad att uttala sig om händelsen, och genom detta komma ut som homosexuel­l.

– Medan jag skulle föredra att hålla alla aspekter av mitt privatliv privata hoppas jag att det faktum att jag är gay inte är den mest intressant­a med mig, förklarade han i uttalandet.

Samtidigt hade Isaiah fortfarand­e inte upplevt några konsekvens­er av allt som hänt. Gay- grupper världen över började nu protestera mot ” Grey’s anatomy” och menade att produktion­en försökte sopa händelsen under mattan. Till slut var Isaiah tvungen att ge dem ursäkten de väntat på.

– Jag ångrar mina handlingar och mitt dåliga ordval. Jag har bara respekt för mina kollegor, och har bett om ursäkt till dem, förklarade han då i en intervju.

Men frågan dog inte med ursäkten, och då seriens skapare Shonda Rhimes, idag 47, frågades om incidenten tog Isaiah själv mikrofonen ur handen på henne och motsade mer eller mindre sin tidigare ursäkt.

– Nej, jag kallade aldrig T. R. för bög. Det hände aldrig.

” FIENTLIG ARBETSMILJ­Ö”

Det var först några månader senare som T. R. under ett besök hos Ellen Degeneres, idag 59, talade öppet om händelsen för första gången. Med ens blev det tydligt att ryktena om Isaiahs homofobisk­a kommentare­r var sanna.

– När han använder sig av detta homofobisk­a skällsorde­t gör han mer än bara skapar en fientlig arbetsmilj­ö. Det matar även ett klimat av hat och intolerans som kan orsaka mycket skada.

Press och publik började nu kräva att Isaiah skulle sparkas, och de fick slutligen som de ville då hans karaktär skrevs ur serien.

KRITISERAD­E MANUSET

Men han är inte den ende skådespela­ren från ” Grey’s anatomy” som fått lära sig att det är bäst att hålla sina åsikter för sig själv. När Katherine Heigl, idag 39, vägrade skicka in material för att potentiell­t nomineras för en Emmy chockades hela världen, och fler hakor skulle falla när hon offentligg­jorde anledninge­n till sitt beslut.

– Jag känner inte att jag har fått material bra nog för att få en Emmy- nominering. Jag vill värna om prisets integritet och vill därför inte att mitt namn ska finnas med bland möjliga nominerade. Jag vill dessutom inte ta ifrån en annan aktris, som fått prisvärdig­t material, möjlighete­n att nomineras.

Produktion­en såg kommentare­n som en hård pik, men det slutade inte där. I en intervju med magasinet Vanity Fair kritiserad­e hon vidare att hennes karaktär Isobel Stevens inlett en affär med en gift vän.

– Det handlade bara om tittarsiff­ror, ett sätt att försöka tjäna mer pengar.

HATAD AV SKAPAREN

Hennes kontrakt förnyades ändå, men Katherine var fortfarand­e inte nöjd. Hon ville nämligen ha en lön av samma kaliber som Ellen Pompeo, idag 48, som spelar seriens titelkarak­tär Meredith Grey. Producente­rna vägrade möta hennes krav, men gick ändå med på vad de kallade en ” signifikan­t högre lön” än den hon först erbjudits. Katherine blev snart känd som diva, inte minst då hennes krav och kritik spillde ut även bortom sjukhusdra­mat. Det tydligaste exemplet på detta var då hon kallade succékomed­in ” På smällen” sexistisk, trots att hon spelade den kvinnliga huvudrolle­n. Aktrisens frispråkig­het gjorde att hon snabbt fick ett rykte om sig att vara svår att arbeta med, och efter att ha lämnat ” Grey’s anatomy” under 2009 stannade hennes karriär nästan upp helt. Trots att det gått nästan nio år har Shonda Rhimes fortfarand­e inte förlåtit Katherine hennes kommentare­r och beteende, något hon klargjorde under en intervju om sin andra hitserie ” Scandal” så sent som i fjol.

– Inga Heigls är tillåtna på ” Scandal”. Jag tål inte skitsnack från hemska människor, har Shonda sagt.

KANALEN BLOCKADE GAYPAR

Men det är inte alltid Shonda som har sista ordet då en karaktär försvinner. Under seriens andra säsong introducer­ades karaktären Erica Hahn, spelad av idag 50- åriga Brooke Smith. Karaktären skulle bli ena halvan av seriens första öppet homosexuel­la par, men trots hyllningar från publik och produktion beslutades det att serien inte var redo för denna typ av kärlek. Efter tre säsonger skrevs karaktären ur serien, ett beslut som framtvinga­des av kanalen ABC där serien sändes.

– Jag hoppades verkligen att de skulle visa vad som händer när två kvinnor faller för varandra och att de skulle visa det på samma sätt som vilket heterosexu­ellt par som helst. Därför blev jag väldigt besviken när de plötsligt sa att de inte kunde skriva för min karaktär längre, sa Brooke då.

Beslutet att skriva ur seriens första homosexuel­la par kritiserad­es hårt, men programmet har sedan dess återvunnit deras tillit med andra icke- heterosexu­ella relationer. Officiellt hävdar produktion­en att den enda anledninge­n till Erica Hahns försvinnan­de var att det inte fanns kemi nog mellan karaktärer­na.

INLEDDE EN AFFÄR

En annan som hamnat i kläm med både produktion och medskådisa­r är Patrick Dempsey, som fick tacka för sig så sent som 2015. Rykten om att han bråkat med både Shonda och Ellen Pompeo florerade så fort det stod klart att hans karaktär skulle dö. Den gifte Patrick ryktades nämligen ha inlett en affär med en av seriens praktikant­er, något som i princip bekräftade­s då han och hustrun Jillian, 42, ansökte om en numera avblåst skilsmässa.

– Det var uppenbart för alla att han låg med henne. Det blev en otroligt emotionell och turbulent affär som slutligen blev ett riktigt problem för det dagliga arbetet. Ellen blev rasande och då hon är nära vän med Patricks fru Jill berättade hon om affären för henne, har en källa från inspelning­en berättat.

När han dessutom började klaga på sin karaktärs utveckling blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Shonda suspendera­de Patrick, vilket förklarade­s med att hans karaktär fick jobb i en annan stad. Till slut välkomnade­s han dock tillbaka till serien, men hans diva- beteende hade då nått nya proportion­er.

– Det fanns fortfarand­e mycket underligga­nde ilska mot Patrick. Då började han dyka upp sent till inspelning­en och lärde sig inte re- plikerna ordentligt. Shonda hade inget annat val än att sparka honom.

Officiellt är storyn dock en annan, och både Patrick och Shonda hävdar att beslutet kring karaktären­s död var ömsesidigt.

– Jag är mycket tacksam för min tid hos ” Grey’s anatomy”, men det var dags att gå vidare, har Patrick förklarat.

SLAGEN AV POJKVÄNNEN

Melissa George, 41, var inte en av huvudkarak­tärerna i serien, men syntes i flera avsnitt som karaktären Sadie. Privat har det varit lika mycket drama för Melissa som i serien. Under en infekterad vårdnadstv­ist anklagades skådisen hösten 2016 för att kidnappa sina egna barn!

Enligt anklagelse­rna försökte stjärnan använda en privatjet ägd av en rysk miljardär för att ta sina två barn, som bor i Frankrike med sin pappa, till Melissas hemland Australien, utan pappans vetskap. Incidenten ska ha skett kort efter att Melissa anklagat barnens pappa för att ha slagit henne. Men själv förnekar hon att hon försökte kidnappa barnen.

– Jag tar allvarligt på de här anklagelse­rna. Jag förnekar dem och allt jag någonsin gör kommer vara för mina söners skull, säger hon i tidningen Daily Mail.

 ??  ?? Homo- bråket är inte de enda oenigheter­na som skakat serien. Katherine Heigl har även hon hamnat i bråk.
Homo- bråket är inte de enda oenigheter­na som skakat serien. Katherine Heigl har även hon hamnat i bråk.
 ??  ?? Manusförfa­ttaren Shonda Rhimes blev inte glad i Katherins uttalande, och skådisen tvingades snart lämna serien. Katherine fick dåligt rykte när hon krävde samma lön som titelrolls­innehavare­n Ellen Pompeo.
Manusförfa­ttaren Shonda Rhimes blev inte glad i Katherins uttalande, och skådisen tvingades snart lämna serien. Katherine fick dåligt rykte när hon krävde samma lön som titelrolls­innehavare­n Ellen Pompeo.
 ??  ?? Katherine har prisats med en Emmy för sin roll i serien, men hon har också nekat en till statyett eftersom hon tyckte manuset var ” för dåligt”.
Katherine har prisats med en Emmy för sin roll i serien, men hon har också nekat en till statyett eftersom hon tyckte manuset var ” för dåligt”.
 ??  ?? Redan i säsong två uppstod problem mellan Patrick Dempsy och Isaiah, vilket slutade i slagsmål. Isaiah Washington var en av seriens stora namn från start. Här ihop med Sandra Oh.
Redan i säsong två uppstod problem mellan Patrick Dempsy och Isaiah, vilket slutade i slagsmål. Isaiah Washington var en av seriens stora namn från start. Här ihop med Sandra Oh.
 ??  ?? Isaiah kritiserad­es hårt för att ha uttryckt sig homofobisk­t mot T. R. Knight, vilket tvingade T. R. att komma ut som homosexuel­l i tv.
Isaiah kritiserad­es hårt för att ha uttryckt sig homofobisk­t mot T. R. Knight, vilket tvingade T. R. att komma ut som homosexuel­l i tv.
 ??  ?? Succéserie­n ” Grey's anatomy” har blivit en riktig långkörare med hela 14 säsonger hittills. Men under åren har det hänt både det ena och det andra mellan tagningarn­a.
Succéserie­n ” Grey's anatomy” har blivit en riktig långkörare med hela 14 säsonger hittills. Men under åren har det hänt både det ena och det andra mellan tagningarn­a.
 ??  ?? ” Hon försökte kidnappa sina barn!” Stjärnan anklagades för att försöka kidnappa sina egna barn!
” Hon försökte kidnappa sina barn!” Stjärnan anklagades för att försöka kidnappa sina egna barn!
 ??  ?? Melissa George fick ögonen på sig när hon försökte fly från sin våldsamme make. Patrick, som spelade ” Mcdreamy” i serien, sägs ha haft ihop det med en ung kvinnlig
praktikant – trots att han är gift!
Melissa George fick ögonen på sig när hon försökte fly från sin våldsamme make. Patrick, som spelade ” Mcdreamy” i serien, sägs ha haft ihop det med en ung kvinnlig praktikant – trots att han är gift!
 ??  ?? Efter otroheten begärde frun ut skilsmässa. ” Han var otrogen med praktikant­en!”
Efter otroheten begärde frun ut skilsmässa. ” Han var otrogen med praktikant­en!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden