Veckans NU!

Trots att hon bara hann släppa två album ses Amy Winehouse än idag som en stor musikalisk ikon. Veckans NU! har gjort en djupdyknin­g ner i stjärnans alltför korta liv som präglades av droger och ätstörning­ar – men också ljuv musik!

Stjärnan som gick bort alldeles för tidigt

- AV: STI NA DAHLGREN FOTO: I BL

Hon spåddes en lysande framtid. Istället fastnade sångerskan Amy Winehouse i ett missbruk som till slut tog hennes liv.

Myterna kring ” 27 club” fick nytt liv den 23 juni 2011. Sångerskan Amy Winehouse hittades då död i sitt hem i London, förgiftad av alkohol. Hon blev en av alla stora musiker som gått bort vid 27 års ålder och anslöt sig till legendarer som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison och Kurt Cobain. Beskedet skakade många, men få blev förvånade. Amy hade nämligen redan när hon slog igenom 2007 skapat sig ett namn som en skandalern­as drottning med ett stökigt privatliv. Redan som barn var hon speciell enligt sin pappa Mitch Winehouse.

– Hon var alltid väldigt viljestark. Inte att hon betedde sig dåligt, men… annorlunda, sa han i tidningen Rolling Stone.

HOPPADE AV SKOLAN

Amy föddes i London 1983 och var pappas flicka från start. I vuxen ålder tatuerade hon till och med in orden ” Daddys girl” på sin vänstra arm. Hennes mamma Janis var apotekare, och när föräldrarn­a skilde sig flyttade Amy och hennes bror in hos henne. Amy var då bara nio år gammal. Sången och musiken fanns alltid i familjen, men Mitch förstod inte att hans dotter var musikalisk förrän hon som tolvåring kom in på Sylvia Young theatre school.

– Jag gick och skulle se henne i en föreställn­ing och trodde att hon bara skulle skådespela. Men sedan kom hon ut på scenen och började sjunga, och jag kunde inte tro det. Jag hade aldrig kunnat ana att hon kunde sjunga så där, säger han.

När Amy var fjorton år gammal fick hon sin första egna gitarr och började skriva låtar. Ett år senare upptäckte hon drogen marijuana och hoppade av skolan. Hon menade själv dock att det inte handlade om någon vanlig tonårsrevo­lt.

– Jag lider av depression, antar jag, vilket inte är så ovanligt. Men jag tror att på grund av att jag hade en storebror, så gjorde jag mycket av det där ” åh livet är så deprimeran­de”- sakerna innan jag ens var tolv, sa hon till Rolling Stone i samma intervju som hennes pappa medverkade i.

” SOM TVÅ SKENANDE TÅG”

Efter att hon hade hoppat av skolan började hon jobba som nöjesjourn­alist. Samtidigt sjöng hon i ett jazzband. En vän till henne erbjöd sig att fixa studiotid så att hon kunde spela in några av låtarna.

– Jag kunde inte tro att han faktiskt ville låta mig göra det. Jag tänkte: ” Vad gynnar det dig?”. Jag kunde bara inte förstå varför han var så villig att hjälpa mig. För jag trodde inte att det var speciellt att kunna sjunga, berättade Amy.

Inspelning­arna gjorde att hon till slut fick skivkontra­kt, 18 år gammal. I samma veva som hon började slå igenom träffade hon kär-

” Hon började knarka som 15- åring”

leken. Blake Fielder Civil jobbade också i musikindus­trin, och paret föll handlöst för varandra. Omedelbart såg folk i deras närhet att trots den djupa passionen så var de inte bra för varandra. Flera år efter Amys död berättade Blakes bror Harry om förhålland­et som var fyllt av drogmissbr­uk och tragik.

– De verkade göra allt för att förstöra varandra och de brydde sig inte om ifall de drog med sig andra ned i fallet. Det var som att titta på två skenande tåg på väg mot varandra i en våldsam krasch, sa Harry i tidningen Daily Mail.

HITTADE NÅLAR I BADRUMMET

Han berättade också att det var Blake som introducer­ade Amy för de tyngre drogerna. Han var endast 15 år gammal när han blev hembjuden till Amy och Blake som då bodde tillsamman­s. De hade träffats i ett år men inte berättat om sitt förhålland­e förrän då. Harry blev lämnad i vardagsrum­met och paret försvann in i sovrummet. När han efter en stund gick och letade efter dem kände han lukten av marijuana och vände tillbaka till vardagsrum­met.

– Till slut dök de upp svettiga och nervösa. Blake sa att han hade fått magsjukan och varit dålig inne på toaletten, men jag visste att de hade tagit droger. Det var nålar och remsor av folie där, vilket jag visste användes för att ta heroin eller crack- kokain. Det var så uppenbart att de var vana användare. Folk kom och gick hela tiden när man var där, vissa av dem insåg man senare var knarklanga­re, säger Harry.

KOM BLODIG PÅ GALA

Ju längre tiden gick desto mer destruktiv­t blev förhålland­et. Amy började skära sig i handledern­a, gick ner i vikt, slutade borsta håret och kunde gå i samma kläder i flera dagar. 2006 släppte hon albumet ” Back to black” som Daily Mail skriver var inspirerat av hennes destruktiv­a leverne. Med låtar som ” Rehab”, ” Back to black” och ” Tears dry on their own” blev hon snabbt en världsstjä­rna. Albumet sålde i över 14 miljoner exemplar och succén var ett faktum. Media började bevaka Amy dygnet runt, och fansen var hysteriska. Det som världen fick se var en ung tjej med ätstörning­ar och missbruk, som ofta dök upp på galor och event påverkad av olika substanser. Blake tog själv på sig en stor del av skulden till Amys drogberoen­de.

– Jag gjorde mitt livs största misstag när jag tog heroin framför henne. Jag introducer­ade henne för heroin, crack- kokain och självskade­beteende. Jag känner mig mer än skyldig, sa han i tidningen News of the world.

Trots ett turbulent och destruktiv­t förhålland­e gifte sig Amy och Blake 2007 i Miami, USA. Vid flera tillfällen dök sångerskan upp med blåmärken och blod på kroppen, men när hon fick frågan om det var Blake som hade gjort henne illa sa hon att det var hon

” Hon erkänner att hon gick till angrepp”

själv som hade åstadkommi­t skadorna. Hon ändrade sin stil och det var här hon skapade den look som än idag är så förknippad med stjärnan. Håret tuperades och samlades i en stor boll på huvudet, tatueringa­rna blev fler, och eyelinern sträckte sig flera centimeter ut från ögat.

DÖMDES TILL FÄNGELSE

2008 blev ett fullkomlig­t succéår för Amy. Hon kammade hem pris efter pris, och på Grammy- galan vann hon hela i fem kategorier, bland annat för bästa nya artist, bästa album och bästa låt för ” Rehab”. Privat gick det inte lika bra. Blake blev dömd till 27 månaders fängelse för våldsamt beteende mot en pubägare. Även Amy hamnade i klammeri med rättvisan och blev satt i arrest efter att ha attackerat två män. I ett uttalande från hennes talesperso­n medgav sångerskan att hon hade varit våldsam.

– Hon erkänner att hon gick till angrepp genom att slå en man med öppen handflata och accepterar en varning. Amy var helt samarbetsv­illig vid utfrågning­en och ber om ursäkt för incidenten. Hon tackade polisen för deras profession­ella hantering av ärendet. Inga ytterligar­e åtgärder kommer att vidtas.

SMUTSIG SKILSMÄSSA

Många fans skylde Amys förfall på Blake. Två år efter att de hade gift sig valde paret att gå skilda vägar. Skilsmässa­n blev dock smutsig och innehöll både otrohetsan­klagelser och ekonomiska bråk. Fansen trodde nu att Amy skulle bli fri från ätstörning­ar och missbruk, och de väntade spänt på ett nytt album. Istället åkte sångerskan in och ut från rehab, blev arresterad för droginneha­v och ställde in spelningar. Albumet ” Back to black” blev hennes sista. Den 23 juli 2011 hittades hon död i sitt eget hem i London. Enligt tidningen Daily Mail tillbringa­de hon sina sista timmar i livet med att dricka vodka i badrummet samtidigt som hon tittade på Youtube- videor på sig själv. Dödsorsake­n var alkoholför­giftning. Hennes sköra kropp klarade till slut inte av mer. Enligt uppgifter ska hon ha varit död i cirka tolv timmar innan hon hittades bredvid sin laptop och två vodkaflask­or. Fans världen över åkte till Amys hem i London för att lämna blommor, kondoleans­er och för att sörja tillsamman­s.

Än idag räknas Amy Winehouse som en ikon. Trots att hon bara släppte två album under hela sin livstid var det nog för att lämna ett permanent avtryck både inom musikbrans­chen och i folks hjärtan världen över.

” Hon hittades död med två vodkaflask­or bredvid sig”

 ??  ??
 ??  ?? 2011 blev Amy Winehouse nästa stjärna i ledet att gå med i ” 27 club” då hon 27 år gammal gick bort av alkoholför­giftning.
2011 blev Amy Winehouse nästa stjärna i ledet att gå med i ” 27 club” då hon 27 år gammal gick bort av alkoholför­giftning.
 ??  ??
 ??  ?? På det här skolkortet är sångerskan åtta år gammal och söt som socker!
På det här skolkortet är sångerskan åtta år gammal och söt som socker!
 ??  ?? I början av sin karriär spelade Amy i ett jazzband.
I början av sin karriär spelade Amy i ett jazzband.
 ??  ?? När hon träffade sin stora kärlek Blake förvandlad­es hon totalt.
När hon träffade sin stora kärlek Blake förvandlad­es hon totalt.
 ??  ?? Albumet ” Back to black” sålde i 14 miljoner exemplar och Amy blev en internatio­nell stjärna som kammade hem mängder av priser. Stjärnan var dock ofta påverkad när hon tog emot dem... Ju mer känd hon blev, desto vildare blev hennes utekvällar.
Albumet ” Back to black” sålde i 14 miljoner exemplar och Amy blev en internatio­nell stjärna som kammade hem mängder av priser. Stjärnan var dock ofta påverkad när hon tog emot dem... Ju mer känd hon blev, desto vildare blev hennes utekvällar.
 ??  ?? Sångerskan led av ätstörning­ar och var vid vissa perioder oroväckand­e smal. Hon började skära sig själv i armarna, och gjorde ingenting för att dölja det.
Sångerskan led av ätstörning­ar och var vid vissa perioder oroväckand­e smal. Hon började skära sig själv i armarna, och gjorde ingenting för att dölja det.
 ??  ??
 ??  ?? Hennes missbruk gjorde att hon började ställa in konserter och hon blev dessutom arresterad vid flera tillfällen.
Hennes missbruk gjorde att hon började ställa in konserter och hon blev dessutom arresterad vid flera tillfällen.
 ??  ?? Sörjande fans lämnade blommor och hälsningar utanför Amys hem i London när dödsbesked­et kom.
Sörjande fans lämnade blommor och hälsningar utanför Amys hem i London när dödsbesked­et kom.
 ??  ?? Tre år efter sin död fick Amy en egen staty i närheten av sitt hem i London.
Tre år efter sin död fick Amy en egen staty i närheten av sitt hem i London.
 ??  ?? Amys kropp bärs ut från hennes hem.
Amys kropp bärs ut från hennes hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden