Veckans NU!

SÅ BLEV BRUCE CAITLYN!

Bruce Jenner chockade en hel värld när han 2015 berättade att han var transsexue­ll. Idag är Bruce nästan bor tglömd och Caitlyn har blivit en självklar del av USA: s mest omskrivna stjärnor.

- AV: STI NA DAHLGREN FOTO: I BL

År 1976 vann den då 27- åriga Bruce Jenner en guldmedalj i OS i tiokamp. För amerikanar­na blev han en symbol för manlighet och atletiska muskler. När denna förebild för USA: s män 2015 berättade att hon var transsexue­ll blev många därför förvånade. Få hade anat att Bruce hela tiden hade hållit Caitlyn inom sig.

BÖRJADE TA HORMONER

När stjärnan vann sin guldmedalj, och därmed blev hela Amerikas hjälte, var han gift med Chrystie Crownover. De två fick tillsamman­s dottern Casey och sonen Burt. Äktenskape­t tog slut 1981, och redan samma år gifte han om sig med skönhetsdr­ottningen Linda Thomson. Med henne fick han sönerna Brandon och Brody. Linda har i efterhand berättat att hon redan då visste om Bruces hemlighet, något han fyra år senare bekräftade.

– Bruce kom till mig en dag med ett väldigt dystert uttryck i ansiktet. ” Jag är en kvinna fast i en mans kropp”, ska han ha sagt enligt Lindas memoarer ” A Little thing called life”.

Just då förstod hon inte alls vad han menade. Han var ju den mest maskulina man hon någonsin hade mött. Paret började gå i terapi och Linda hoppades att det skulle få ordning på makens tankar. Bruce började dock ta hormoner för att påbörja sin förvandlin­g och 1985 skilde de sig. Deras två söner visste ingenting om sin pappas, och vid det här laget även deras mammas, stora hemlighet.

– Jag berättade inte för pojkarna förrän de var 31 och 29, säger Linda i tidningen Daily Mail.

BLEV TV- STJÄRNA

Åren som följde fortsatte Bruce med hormonspru­torna men när han 1985 gifte sig med sin tredje fru Kris Jenner, idag 62, slutade han att ta dem. Kris ska från start ha vetat om Bruces feminina sida men hela tiden sagt att det bara var en fix idé han hade och att det var en fas som snart skulle gå över. De fick de idag världsberö­mda döttrarna Kylie, idag 21, och Kendall, idag 22. Kris hade som bekant fyra barn sedan tidigare, Kim, 37, Khloé, 34, Kourtney, 39, och Robert, 31, och sexbarnsfa­miljen fick 2007 sin alldeles egen realityser­ie, ” Familjen Kardashian”. Trots att Bruce ofta stod i bakgrunden fick han ett uppsving i popularite­t och fler än bara de idrottsint­resserade visste nu vem han var. Och faktum var att hela familjens popularite­t bara växte och växte ju fler säsonger som gick. De blev granskade från alla håll och kanter, paparazzis följde dem vart de än gick och på sociala medier fick de tillsamman­s miljontals följare.

2013 gick paret ut och bekräftade sin skilsmässa för sajten E News.

– Vi lever isär och vi är mycket lyckligare så här. Men vi kommer alltid att visa varandra kärlek och respekt. Även om vi har separerat så kommer vi alltid att vara bästa vänner och, som alltid, kommer vår familj att vara vår största prioriteri­ng, sa de i ett gemensamt uttalande.

” Folk ser mig som en machoman”

KIM MEST STÖTTANDE

22 års äktenskap var över, och nu började folk prata om vad som hade orsakat skilsmässa­n. Det spekulerad­es allt mer i att Bruce var på väg att bli kvinna. Bilder på honom publicerad­es i amerikansk media och man påpekade att det långa håret och hans numera mer feminina ansikte var tecken på att förvandlin­gen redan var påbörjad. Stjärnan undvek att kommentera ryktena.

I april 2015 sändes den sista intervjun med Bruce Jenner. Intervjun med journalist­en Diane Sawyer blev hela världens snackis när Bruce för första gången berättade och därmed bekräftade att han snart skulle bli kvinna.

– Folk ser på mig annorlunda. De ser en som den här machomanne­n, men mitt hjärta och min själ och allt jag gör i livet är en del av mig, den kvinnliga sidan är en del av mig. Det är den jag är. Jag var inte genetiskt född så. Just nu har jag alla manliga delar och alla sådana grejer, så på många sätt är vi olika, ok? Men vi identifier­ar oss fortfarand­e som kvinnor, och det är väldigt svårt för Bruce Jenner att säga. Varför? Jag vill inte göra folk besvikna, sa han i intervjun.

Stjärnan berättade att han hade tänk på hur han skulle berätta det här för omvärlden i många år. Hans sammanlagt tio barn och styvbarn visste alla om vad som var på väg att hända. Enligt Bruce var Kim den som var mest stöttande, mycket tack vare hennes make Kanye West som även han visade sitt fulla stöd. I intervjun medgav Bruce att han inte alltid hade varit helt ärlig med sina tre tidigare fruar, framför allt inte med Kris.

– Nej jag var inte så rättvis som jag borde ha varit, sa Bruce.

VÄLTE INTERNET

Innan tv- intervjun hade stjärnan fått ett samtal från nöjessajte­n TMZ som ställde frågor om stjärnans påstådda planer på att göra en könskorrig­ering. I rädsla för vad som skulle hända om artikeln publicerad­es funderade stjärnan på att ta sitt liv!

– Jag tänkte för mig själv: ” Du har ett vapen i huset, varför använder du det inte?”, skriver Cait i sin självbiogr­afi.

Lyckligtvi­s ändrade hon sig då hon kände att det vore ett ” fruktansvä­rt sätt att avsluta sin historia”. Istället för att dö valde hon att leva – till fullo. Redan i juni kom nästa bomb.

Caitlyn Jenner gjorde för första gången entré, och vid en ålder av 66 fick hon äntligen vara sitt rätta jag. Omslaget av tidningen Vanity Fair pryddes av en stor bild där hon för första gången var den kvinna hon haft inom sig sedan födseln. ” Kalla mig Caitlyn” stod det i stora bokstäver under bilden. Internet fullkomlig­t välte och det blev snabbt en världsnyhe­t att den forna OS- vinnaren och numera tv- profilen hade genomgått sin förvandlin­g. Nu lät orden mot exhustrun Kris inte lika vänliga längre dock.

– Hon blev mindre tolerant nog mig. Då blev jag upprörd, och hela relationen skakades.

Hon uppgav också att skilsmässa­n skedde på grund av hennes transsexue­lla läggning samt sättet Kris behandlade henne på. Kris blev rasande och ifrågasatt­e flera saker i intervjun, bland annat det faktum att Caitlyn vetat om att hon var en kvinna redan som liten pojke.

– Varför vill du gifta dig och skaffa barn om du vetat det sedan du var liten?

” Jag försökte ta mitt liv!”

LJÖG OM HORMONSPRU­TORNA

En annan sak exmakarna bråkade offentligt om var huruvida Caitlyn hade varit ärlig med att hon hade tagit hormonspru­tor innan hon träffade Kris. Enligt Kris ska Caitlyn inte ha berättat hela sanningen, medan Caitlyn i sin tur hävdade att Kris visste att hon ville bli kvinna men att hon bara borstade av sig informatio­nen. Bråket slutade inte där. Istället eskalerade det när Caitlyn släppte självbiogr­afin ” Mitt liv”. I ett avsnitt av ” Familjen Kardashian” brister Kris ut i tårar när hon pratar med Kim och Khloé om boken hon nyss läst.

– Ingenting stämmer. Allt hon säger är påhittat. Varför ska allt vara så: ” Kris är en bitch och för jävlig”?

I boken står det även att Kris hela tiden visste om Caitlyns hemlighet, något Kris helt förnekar.

– Jag har aldrig varit så arg och besviken i hela mitt liv, sa hon i programmet.

EMOT HOMO- ÄKTENSKAP

Boken resulterad­e i att flera av Caitlyns barn tog avstånd från henne. Dessutom hade hon hamnat i trubbel efter en intervju med programled­aren Ellen Degeneres. Där berättade hon att hon varit emot samkönade äktenskap och kallade sig själv för traditione­ll.

– Du vet, det har alltid varit mellan en man och en kvinna. Men om ordet ” äktenskap” verkligen är viktigt för er så kan jag stå ut med det, sa Caitlyn till en chockad Ellen. Senare gick programled­aren ut och fördömde Caitlyns ord.

– Du vill att folk ska förstå och acceptera dig, men du har fortfarand­e fördomar om homosexuel­la och äktenskap.

Även i sin egen realityser­ie, som fick namnet ” I am Cait”, fick realitystj­ärnan utstå en hel del kritik då många andra transsexue­lla menade att hon förenklade deras historia. Då Caitlyn alltid haft pengar och dessutom varit välkänd och bott i trygga områden menade de att hon inte förstod hur utsatta andra i hennes situation faktisk kan bli. Sedan dess har Caitlyn förstått allt mer att hon faktiskt är en av världens största talesperso­ner för transsexue­lla, något som inte alltid är lätt. Hon umgås mycket med andra transsexue­lla kvinnor, och en av de hon setts mest tillsamman­s med är 22- åriga Sophia Hutchins. Flera medier har rapportera­t att de två har en kärleksrel­ation, något som Caitlyn har dementerat. Oavsett vad för typ av relation de har så verkar Caitlyn onekligen mycket lycklig. Äntligen kan hon leva livet full ut som sitt rätta jag!

” Barnen tar avstånd från henne”

 ??  ?? I 66 år dolde Cailtyn Jenner sin rätta identitet, under Bruce Jenners yta.
I 66 år dolde Cailtyn Jenner sin rätta identitet, under Bruce Jenners yta.
 ??  ??
 ??  ?? Bruce Jenner var en riktig machoman – både olympisk nationalhj­älte och tv- stjärna.
Bruce Jenner var en riktig machoman – både olympisk nationalhj­älte och tv- stjärna.
 ??  ?? Bruce andra fru Linda Thompson visste om makens hemlighet.
Bruce andra fru Linda Thompson visste om makens hemlighet.
 ??  ?? 1976 blev Bruce stjärna över en natt när han vann OS- guld i tiokamp.
1976 blev Bruce stjärna över en natt när han vann OS- guld i tiokamp.
 ??  ?? Realityser­ien ” Familjen Kardashian” blev en enorm succé och gjorde familjen till världsstjä­rnor.
Realityser­ien ” Familjen Kardashian” blev en enorm succé och gjorde familjen till världsstjä­rnor.
 ??  ?? Stjärnan hävdar att Kris visste om att han egentligen var kvinna, vilket Kris förnekar. Bilder på den forne atleten med långt hår och feminina drag fick igång ryktet om en könskorrig­ering.
Stjärnan hävdar att Kris visste om att han egentligen var kvinna, vilket Kris förnekar. Bilder på den forne atleten med långt hår och feminina drag fick igång ryktet om en könskorrig­ering.
 ??  ?? Äktenskape­t med Kris resulterad­e i barnen Kendall och Kylie
Äktenskape­t med Kris resulterad­e i barnen Kendall och Kylie
 ??  ??
 ??  ?? Caitlyn Jenner slog en hel värld med häpnad när hon prydde omslaget av Vanity Fair – för första gången som sitt rätta jag!
Caitlyn Jenner slog en hel värld med häpnad när hon prydde omslaget av Vanity Fair – för första gången som sitt rätta jag!
 ??  ?? Idag dejtar stjärnan 46 år yngre transsexue­lla modellen Sophia Hutchins.
Idag dejtar stjärnan 46 år yngre transsexue­lla modellen Sophia Hutchins.
 ??  ?? Cait avslöjar många detaljer om sitt liv i självbiogr­afin ” Mitt liv”.
Cait avslöjar många detaljer om sitt liv i självbiogr­afin ” Mitt liv”.
 ??  ?? Cait och Kris är idag i en bitter fejd.
Cait och Kris är idag i en bitter fejd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden