Veckans NU!

BARNSTJÄRN­OR PÅ REHAB!

Man pratar ibland om ” Disney- förbannels­en”, om barnstjärn­or som spårar ur och får missbruksp­roblem senare i karriären. Men för vissa unga stjärnor går det så långt att de tvingas söka hjälp innan de ens har nått vuxen ålder!

- AV: ERI KA S VENSSON FOTO: TT

Filmen ” E. T.” gjorde henne till en Hollywoods­tjärna endast sju år gammal. Precis som många andra barnstjärn­or vittnar Drew Barrymore, idag 44, om att livet som ung skådis inte bara var en dans på rosor. Hennes pappa var gravt alkoholise­rad, och hennes mamma tillika manager Jaid, 72, hade psykiska besvär. Föräldrarn­a skilde sig när Drew var nio år och mamman började då ta med sin lilla dotter till den berömda klubben Studio 54, där Drew för första gången blev introducer­ad för droger. Hon uppmanades att dansa med kända, unga män och såg sig själv snabbt som en festtjej. Hon gick ut och festade med sin mamma och hennes väninnor upp till fem gånger i veckan.

– Inga bilder från min barndom är tagna hemma. Det är som att jag aldrig var där, jag var alltid ute. Det är den största stölden för mig, sa Drew i tidningen In Style 2017.

BÖRJADE DROGA SOM 12- ÅRING

Men festandet skulle få förödande konsekvens­er. För på Studio 54 var det ingen som brydde sig om att Drew endast var ett litet barn. Både spriten och drogerna flödade, och den blivande skådisen hade alkoholpro­blem redan vid 11 års ålder, och som 12- åring var hon också beroende av droger, och åkte in på rehab för första gången. När hon kom ut nykter blev hon ett av ansiktena för presidentf­run Nancy Reagans antidrogka­mpanj ” Just say no”. Men vägen på den nyktra sidan blev inte långvarig och när hon var 13 tvingades hon återigen att söka hjälp. Hon förbjöds lämna området och satt inlåst i 18 månader, och det var där hon som 14- åring försökte ta sitt liv genom att skära sig i handledern­a.

– Jag lämnade inte stället på ett och ett halvt år. Min mamma sa inte var jag skulle, hade hon gjort det hade jag försökt rymma, säger hon i tidningen The Guardian.

När hon som 15- åring lämnade anstalten blev hon också för tidigt myndigförk­larad från sina föräldrar. Men till skillnad från många andra barnstjärn­or i fördärvet lyckades Drew vända på steken och återigen bli en stjärna i Hollywood. Idag är hon tacksam för tiden hon tillbringa­de på rehab i barndomen.

– Mina föräldrar festade jämt, och visst, min mamma låste in mig på en anstalt. Det var fruktansvä­rt och mörkt och långtråkig­t, men jag behövde det, jag behövde discipline­n. Mitt liv var inte normalt, jag gick inte i skolan under normala omständigh­eter, så jag behövde extrema kontraster, säger stjärnan.

USA: S RIKASTE BARN

1987 började tv- serien ” Huset fullt” att rulla i rutan och världen fick stifta bekantskap med familjen Tanner, bland annat bestående av söta dottern Michelle. Rollen spelades av tvillingsy­strarna Mary- Kate och Ashley Olsen, idag 32, som var miljonärer innan de hade

” Jag var inlåst i ett och ett halvt år!”

slutat använda blöja ( än idag är de yngst i amerikansk historia att själva ha tjänat ihop över en miljon dollar). Redan som sexåringar skapade de sitt eget produktion­sbolag, Dualstar Entertainm­ent Group, vilket gjorde dem till de yngsta producente­rna i Hollywoodh­istorien. Genom företaget gjorde de succé med egna filmer, musik och böcker och tvillingar­na kunde gott plocka ut en rekordstor veckopeng efter sina insatser. I tonåren började de intressera sig för mode, vilket skulle komma att bli deras nästa stora karriär. Men i samma veva började också problemen att hopa sig.

MISSADE SIN EGEN 18- ÅRSFEST

Att växa upp i rampljuset med pressen och smalhetsen som följde tog ut sin rätt på Mary- Kate. 2004 blev stjärnan tunnare och tunnare för varje offentligt framträdan­de hon gjorde, och när hon inte dök upp på sin egen 18- årsfest började rykten att florera om att stjärnan hade anorexia.

– Det hölls en utredning. Till slut nåddes beslutet att de var tvungna att agera för att inte hitta henne död på golvet för att hon inte äter, sa en källa i tidningen People 2004.

Kort efter 18- årsdagen gick en representa­nt för systrarna ut med att Mary- Kate sedan en tid tillbaka behandlade­s för allvarliga ätstörning­ar. Men att det bara var vikten Mary- Kate sökte hjälp för har varit kraftigt ifrågasatt. När hon hade återvänt flyttade hon och syrran till New York för att studera mode, men M- K hoppade snart av skolan och flyttade tillbaka till Kalifornie­n för att ta över fulla ansvaret för Dualstar. Det var den första gången någonsin som systrarna var ifrån varandra under en längre tid.

” HÅNGLADE MED TVIVELAKTI­GA MÄN”

Men väl hemma hittade Mary- Kate mer att sysselsätt­a sig med än bara arbete när hon började hänga på dansgolv och fester tillsamman­s med skandaloms­usade stjärnor som Lindsay Lohan och Kelly Osbourne.

– Hon hånglade med flera tvivelakti­ga män medan hennes vänner tog bilder. Sedan ramlade hon över ett bord och slog sönder en massa glas. Det var chockerand­e, sa ett ögonvittne till sajten Pop Crunch efter ett av Mary- Kates fylleslag 2007.

Det var inte bara alkohol som gick varmt hos M- K. Stjärnan ska också ha varit en flitig droganvänd­are i ungdomen.

– Jag har sett henne röka marijuana med sina vänner. Vännerna tog dessutom kokain, jag tror att de var langare. Jag tror inte Mary- Kate tog något, hon är så liten så bara en liten dos hade haft en enorm påverkan på henne, avslöjade stjärnans livvakt i tidningen National Enquirer 2007.

Idag lever den forna barnskådis­en, som nu är en framgångsr­ik modedesign­er, ett stilla liv med maken Olivier Sarkozy, 49, i New York.

VÄXTE UPP I SEXSEKT

På senare år har hon varit mest i ropet som en av grundarna till # Metoo- rörelsen, efter att ha varit en av de första att prata ut om övergrepp från Harvey Weinstein. Men ” Förhäxad”- stjärnan Rose Mcgowan, 45, har varit otursförfö­ljd redan sedan barnsben, då hon växte upp i den ökända sexkulten Guds barn. I den olagliga sekten var alla former av sex tillåtna, oavsett om det gällde mellan barn och vuxna eller ens familjemed­lemmar, och hennes styvpappa Lawrence brukade tvinga

” De var rädda att hitta henne död på golvet!”

Skådisen skrivit tuffa boken

henne och styvsyster­n Mary att bada nakna tillsamman­s medan han såg på! Mary har senare avslöjat hon blev utsatt för övergrepp av sin pappa.

– Han gillade tydligen blondiner, och tack gode Gud så var jag mörkhårig, skriver Rose i självbiogr­afin ” Brave”.

BLEV HÖG PÅ SKOLDISKO

Den blivande stjärnans familj lämnade så småningom sekten, men med den uppväxten är det inte konstigt att Rose testade droger i tidig ålder. Lawrence tvingade in Rose på avvärjning­sklinik när hon endast var 14, efter att hon hade överdosera­t LSD på ett skoldisko.

– Min mamma drog in mig i huset och började förhöra mig men drogen hade gjort mig stum. När jag återfick förmågan att prata såg jag in i hennes ögon och sa: ” Fan ta dig”, minns Rose i en egenskrive­n artikel i tidningen Ruins.

Hon tvingades till rehab på Sacred Heart Hospital i Oregon. Men Rose hade inga planer på att stanna.

– Mitt första rymningsfö­rsök var katastrofa­lt. Jag tog mig ut på gatan och sprang bara fritt. Jag blev snabbt vän med en hemlös tjej och bodde under ett hus. Det var lerigt som fan, kallt och miserabelt, skriver hon.

Till slut flyttade hon istället in hos sin moster och som 17- åring gjorde hon skådisdebu­t i tv- serien ” True Colors”. Resten är, som man säger, historia!

” Jag bodde under ett hus. Det var lerigt och kallt!”

 ??  ?? Mary- Kate Olsen har blivit utslängd från krogen mer än en gång, och det vilda festandet gjorde att hon tvingades söka hjälp innan hon ens hann fylla 18! Dessvärre är hennes öde långt ifrån unikt i Hollywood.
Mary- Kate Olsen har blivit utslängd från krogen mer än en gång, och det vilda festandet gjorde att hon tvingades söka hjälp innan hon ens hann fylla 18! Dessvärre är hennes öde långt ifrån unikt i Hollywood.
 ??  ?? En blott tio- årig Drew med ett cigarettpa­ket i högsta hugg.
En blott tio- årig Drew med ett cigarettpa­ket i högsta hugg.
 ??  ?? Jaid Barrymore välkomnade lilla Drew in i alkoholens värld när dottern endast var 9!
Jaid Barrymore välkomnade lilla Drew in i alkoholens värld när dottern endast var 9!
 ??  ?? Drew tvingades till anstalt redan som 13- åring för att få bukt på sitt missbruk. Där försökte hon ta sitt liv.
Drew tvingades till anstalt redan som 13- åring för att få bukt på sitt missbruk. Där försökte hon ta sitt liv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rose Mcgowan växte upp i en sexsekt, och testade LSD på ett skoldisko när hon var 14.
Rose Mcgowan växte upp i en sexsekt, och testade LSD på ett skoldisko när hon var 14.
 ??  ?? Skådisen har skrivit om sin tuffa uppväxt i boken ” Brave”.
Skådisen har skrivit om sin tuffa uppväxt i boken ” Brave”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden