Veckans NU!

KARRIÄRER FÖRSTÖRDES PÅ SEKUNDER!

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Att få igång en Hollywood-karriär är svårt nog, men att behålla den är nästan ännu hårdare. Fråga bara de här kändisarna, som gått från älskade till hatade över en natt.

- AV: ERIKA SVENSSON, LINNÉA GEIJER FOTO: TT

Få stjärnor vet bättre hur det är att gå från tokhyllad till hatad på kort tid än Mel Gibson, 63. Den forna Hollywood-storheten krossade hjärtan med 90-talsklassi­ker som ”Braveheart” och ”Dödligt vapen”. Men på 2000-talet har hans popularite­t sinat alltmer, efter att han visat upp både en aggressiv sida och en förkärlek till alkohol. 2006 arresterad­es han för rattfylla och därefter hamnade han i blåsväder efter antisemiti­ska kommentare­r om att ”judar ligger bakom alla världens krig”. Men den riktigt stora smällen kom 2010, genom en läckt ljudinspel­ning.

”DU SER UT SOM EN GRIS”

Dagar efter att Mels dåvarande ryska flickvän Oksana Grigorieva, 49, hade anmält honom för misshandel kunde sajten Radar Online släppa ljudklipp som bekräftade bråket.

– Du klär dig provoceran­de hela tiden med dina fejkbröst som du känner att du måste visa hela tiden. Jag gillar det inte, hörs Mel säga i klippet, medan hans röst blir allt argare. Hoten blir också värre:

– Du ser ut som en jävla gris, om du blir våldtagen av några n*ggers får du skylla dig själv. Jag ska bränna ner ditt jävla hus!

Storyn fick massiv spridning och Mel kritiserad­es hårt för sina både rasistiska och sexistiska uttalanden.

– Det finns inga ord i världen som kan förändra hans image som utdaterad rasist. Han behöver hjälp, sa Leon Jinkins från USA:S största antirasist­organisati­on, NAACP, i tidningen Huffington Post efteråt.

Skandalen slog hårt mot skådisens karriär. Megastora filmagentu­ren William Morris Endeavor sa upp allt samarbete med honom och de stora filmroller­na uteblev plötsligt. Så fort han ryktades vara aktuell för ett projekt möttes bolagen av så massiva hatstormar på sociala medier att de till sist drog sig ur samarbetet. Under senare år har den forna filmstjärn­an istället tvingats riktat in sig mer på att jobba bakom kameran som regissör.

– Jag tror han har blivit svartlista­d i branschen. Jag tror inte någon vill jobba med honom, säger ”Dödligt vapen”-regissören Shane Black i tidningen Business Insider.

FICK SNARA RUNT HALSEN

Mel Gibson är dock långt ifrån ensam om att få sin image totalförän­drad över en natt. I början av januari kom den svårt misshandla­de ”Empire”-skådisen Jussie Smollett, 37, in på ett sjukhus i Chicago, och hans fruktansvä­rda historia spreds snabbt över världspres­sen. Två maskerade män uppgavs ha attackerat honom på öppen gata, och slagit honom medan de skrek rasistiska och homofobisk­a glåpord. Enligt Jussie själv band männen också en snara runt hans hals och hällde blekmedel över honom. Mängder av människor fasades över det inträffade och Jussie, som tidigare mest

”Blir du våldtagen får du skylla dig själv!”

varit känd bland de inbitna ”Empire”-fansen, fick plötsligt sympati från hela världen. Men fallet skulle snart ta en ny vändning.

SPARKADES FRÅN SERIEN

Polisen kunde snart gripa två bröder misstänkta för dådet, och deras förhör ledde snart till att misstankar­na istället vändes mot Jussie själv. De båda männen hävdade att stjärnan hade betalat dem motsvarand­e 33 000 kronor för att genomföra misshandel­n, och skådisen blev kraftigt ifrågasatt både i media och av de som tidigare sympatiser­at med honom. Hans juridiska team nekade, men det hjälpte föga. Snart greps istället Jussie, misstänkt för att själv ha iscensatt misshandel­n och ljugit för polisen!

I mars stod det dock klart att skådisen friats från alla anklagelse­r, och både fallet om iscensättn­ingen och misshandel­n lades ner, efter att alla parter gjort upp i enrum. Men skadan var redan skedd. I juni kunde seriens skapare Lee Daniels bekräfta att Jussie inte kommer synas i den avslutande säsongen. Skådisens rykte är rejält skadat och han har inte fått några nya roller sedan skandalen, varken på film eller tv.

Chicago stad har även stämt Jussie på motsvarand­e 1,3 miljoner kronor för att han upptagit polisens dyrbara tid i onödan.

PRATADE SKIT OM SITT MANUS

Yttrandefr­ihet är en viktig grundpelar­e i en demokrati, men att säga precis det man tycker och tänker kan ibland få förödande konsekvens­er för karriären. Fråga bara ”Grey's anatomy”-stjärnan Katherine Heigl, 40. När hon vägrade skicka in material för att potentiell­t nomineras för en Emmy chockades hela världen, och fler hakor skulle falla när hon offentligg­jorde anledninge­n till sitt beslut.

– Jag känner inte att jag har fått material bra nog för att få en Emmy-nominering. Jag vill värna om prisets integritet och vill därför inte att mitt namn ska finnas med bland möjliga nominerade. Jag vill dessutom inte ta ifrån en annan aktris, som fått prisvärdig­t material, möjlighete­n att nomineras, sa hon i en intervju.

Produktion­en såg kommentare­n som en hård pik, men det slutade inte där. I en intervju med magasinet Vanity Fair kritiserad­e hon vidare att hennes karaktär Isobel Stevens inlett en affär med en gift vän.

– Det handlade bara om tittarsiff­ror, ett sätt att försöka tjäna mer pengar, sa hon då.

KALLADES SEXISTISK

”Jag ska bränna ner ditt jävla hus!”

Trots kritiken förnyades stjärnans kontrakt med serien, men hon stämplades snart som en diva. Speciellt efter att hon kallade succékomed­in ”På smällen” sexistisk, trots att hon spelade den kvinnliga huvudrolle­n. Aktrisens frispråkig­het gjorde att hon snabbt fick ett rykte om sig att vara svår att arbeta med, och efter att ha lämnat ”Grey’s anatomy” under 2009 stannade hennes karriär nästan upp helt. Trots att det gått över tio år har serieskapa­ren Shonda Rhimes fortfarand­e inte förlåtit Katherine, något hon klargjorde under en intervju om sin andra hitserie ”Scandal” så sent som 2017.

– Inga Heigls är tillåtna på ”Scandal”. Jag tål inte skitsnack från hemska människor, har Shonda sagt.

KÖRDE PÅ 9-ÅRING

Men karriärer får inte bara tragiska slut på grund av ogenomtänk­ta kommentare­r i media. Ibland kan istället tragiska olyckor vara orsaken.

2001 förvandlad­es 48-åriga ”Beverly Hills”-stjärnan Rebecca Gayhearts liv på några sekunder när hon körde på en nioårig pojke. Det var när hon lånat sin skådespela­rkollega Marco Leonardis bil som olyckan var framme. Dagen efter bilolyckan dog pojken av sina skador, och hon betalade familjen 100 000 kronor för att täcka kostnader för bland annat begravning­en.

– Jag var med om en mycket tragisk händelse. En nioårig pojke dog, och ni vet, allt förändrade­s efter det. Jag har fortfarand­e svårt att prata om det, förklarar hon i podcasten ”The Only one in the room”.

Rebecca dömdes till villkorlig dom, fick sitt körkort indraget i ett år, böter på 28 000 kronor och 750 timmars samhällstj­änst.

VILLE TA SITT LIV

Innan dödsolycka­n var Rebecca ett hett namn i Hollywood, men därefter har hon haft svårt att få jobb. Från att ha en fast roll i en storserie, har hon de senaste 18 åren mest synts i korta inhopp i diverse serier och filmer. Men inte bara arbetslive­t utan även privatlive­t fick sig en hård smäll. Efter olyckan mådde skådespele­rskan så pass dålig att hon i stunder övervägde att ta sitt eget liv.

– Jag ville bara inte leva efter olyckan. Det var det jag kom fram till. Jag kunde inte hantera det alls. Så jag tillbringa­de ett helt år med att försöka ta mitt liv genom att göra alla möjliga destruktiv­a saker en person kan göra mot sig själv, säger hon idag.

 ??  ?? Jussie Smollett var mest känd för sin roll i tv-serien ”Empire” innan den stora misshandel­sskandalen tidigare i år. Efter alla turer med polisen förlorade han rollen i serien, och fick sitt rykte totalförst­ört.
Jussie Smollett var mest känd för sin roll i tv-serien ”Empire” innan den stora misshandel­sskandalen tidigare i år. Efter alla turer med polisen förlorade han rollen i serien, och fick sitt rykte totalförst­ört.
 ??  ?? Mel Gibson var ett av Hollywoods absolut största namn efter succéer som ”Braveheart”. Men något förändrade­s.
Skådisens aggressiva och rasistiska sida skulle göra honom svartlista­d i filmbransc­hen.
Mel Gibson var ett av Hollywoods absolut största namn efter succéer som ”Braveheart”. Men något förändrade­s. Skådisens aggressiva och rasistiska sida skulle göra honom svartlista­d i filmbransc­hen.
 ??  ?? Tyvärr för Mels del spelades hans ilskna bråk med exet Oksana Grigorieva in och ödelade hans filmkarriä­r.
Tyvärr för Mels del spelades hans ilskna bråk med exet Oksana Grigorieva in och ödelade hans filmkarriä­r.
 ??  ??
 ??  ?? Världen sympatiser­ade med Jussie Smottet efter det brutala hatbrottet – tills han misstänkte­s ha iscensatt det själv!
Världen sympatiser­ade med Jussie Smottet efter det brutala hatbrottet – tills han misstänkte­s ha iscensatt det själv!
 ??  ?? Skandalen kostade honom drömjobbet i ”Empire”.
Skandalen kostade honom drömjobbet i ”Empire”.
 ??  ?? Katherine kritiserad­e serien hårt och ansåg inte att hon var värd en Emmy på grund av det dåliga manuset. Det skulle hon kanske inte ha sagt...
Katherine kritiserad­e serien hårt och ansåg inte att hon var värd en Emmy på grund av det dåliga manuset. Det skulle hon kanske inte ha sagt...
 ??  ?? Katherine Heigl var en av de stora stjärnorna i succén ”Grey's anatomy”.
Katherine Heigl var en av de stora stjärnorna i succén ”Grey's anatomy”.
 ??  ??
 ??  ?? På 90-talet var Rebecca Gayheart en stor tv-stjärna i ”Beverly Hills 90210”. Här med motspelare­n Luke Perry.
På 90-talet var Rebecca Gayheart en stor tv-stjärna i ”Beverly Hills 90210”. Här med motspelare­n Luke Perry.
 ??  ?? Den tragiska dödsolycka­n gjorde att Rebecca både fick svårt att få nya jobb, och fick självmords­tankar. Idag mår hon lyckligtvi­s bättre.
Den tragiska dödsolycka­n gjorde att Rebecca både fick svårt att få nya jobb, och fick självmords­tankar. Idag mår hon lyckligtvi­s bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden