Veckans NU!

HEMLISARNA I ”VÄNNER”

25 år har gått sedan vi fick stifta bekantskap med sex fikaälskar­e på Manhattan. För att fira jubileet har vi grävt fram de smaskigast­e detaljerna från tidernas främsta komediseri­e: ”Vänner”.

- AV: ANGELICA LINDE, ERIKA SVENSSON FOTO: TT, YOUTUBE

Hösten 1994 sändes det allra första avsnittet av tv-serien ”Vänner”. Serien följer sex kompisar och deras hektiska liv i New York: Rachel (Jennifer Aniston, 50), Monica (Courteney Cox, 55), Phoebe (Lisa Kudrow, 56), Ross (David Schwimmer, 53), Chandler (Matthew Perry, 50) och Joey (Matt Leblanc, 52). De då unga och oerfarna skådisarna hade ingen aning om att de precis hade skapat tv-historia, och att serien skulle komma att bli en av de mest älskade och framgångsr­ika komediseri­erna genom tiderna. Totalt tio säsonger blev det och åren bjöd också på bråk, missbruk och heta känslor.

MINNS INGET FRÅN TIDEN

Seriens gigantiska succé var svår att hantera för flera av showens stjärnor, framförall­t killarna. David har berättat i tidningen The Hollywood Reporter att det var läskigt och förstörde hans sociala liv i flera år och Matt har berättat för samma tidning att han ofta led av nervösa sammanbrot­t. Men värst har det varit för Matthew som under flera år av serien var beroende av alkohol och droger, vilket han åkte till rehab för två gånger. Han försvann så långt in i missbrukar­träsket att han inte minns ett enda dugg av tre av säsongerna. I en intervju med BBC radio fick han frågan om vilket avsnitt han gillar minst och svarade:

– Tre av åren minns jag inte ens. Så mitt svar är något avsnitt från säsong tre till sex. Jag var lite borta då.

LAGER AV HUD LOSSNADE

Missbruksp­roblemen har dessvärre fortsatt för Matthew även efter seriens slut, och under den allra mörkaste perioden var det nära att han aldrig skulle komma loss – bokstavlig­en! Skådisens vän Kayti Edwards har berättat om en sjuk incident där Matthew en gång limmade fast sina händer mot benen!

– ”Du behöver få loss mig”, sa han och jag förstod inte vad han menade. Han var så hög att han hade limmat fast sina händer mot benen med superlim! Jag fick dra bort händerna som med ett plåster, flera lager av hud följde med, berättar hon i tidningen Intouch.

SKADADES ALLVARLIGT

Det skedde en olycka i avsnittet “The One where no one’s ready”. Joey och Chandler bråkar om en fåtölj och i en scen skulle de tävla om vem som kunde ta den först. Matt hoppar över ett bord, ramlar och är nära att bryta nacken, men skyddar sig mot fallet med armen.

– Då känner jag hur min axel exploderar, men när jag reser mig upp så garvar alla för de tror att det är en del av manus. När jag går backstage ser jag att min axel är helt borta och att min arm i princip sticker ut ur min röv, berättar han i talkshowen “Jimmy Kimmel live”.

Hans axel hade gått ur led, vilket skapade ett stort ståhej; hela inspelning­en fick avbrytas och brandkåren kom. De efterfölja­nde avsnitten hade Matt armen i en sele på grund av olyckan. Manusförfa­ttarna skrev in i serien att Joey fick skadan när han hoppade i sängen.

BAJSADE PÅ MÖBLER

Trots att samtliga stjärnor i serien ofta pratar om att de var och är som en enda stor familj fanns det också hat på inspelning­en. Davids

”De hade en hemlig relation!”

”Armen stack ut ur min röv!”

relation med aporna som spelade Ross apa Marcel var nämligen fruktansvä­rt dålig.

– Jag hatar apan. Jag önskar att den var död, sa han till Entertainm­ent tonight 1995.

Enligt uppgift ska aporna, som hette Monkey och Katie, bland annat ha försenat inspelning­ar, spytt upp larver och bajsat på möblerna. Men David var lika frustrerad över deras tränare.

– Tränarna låter mig inte knyta band med den. De är riktigt, riktigt kontroller­ande och bara: “Stå på din plats, gör ditt jobb, varken rör eller knyt an till apan”. Jag är så besviken.

Till slut begärde seriens stjärnor att Marcel skulle skrivas ut ur serien, vilket också skedde.

BRÖT SEXFÖRBUDE­T

Det har ryktats om att “Vänner”-gänget var tvungna att skriva under ett kontrakt som förbjöd dem alla att ha sex med varandra. Under en reunion 2016 då alla utom Matthew var på en tillställn­ing som hyllade tv-seriens regissör James Burrow, 78, fick de frågan om det var sant.

– Tja, det bröts må du tro, svarade David då och skrattade.

– Ingen sa till mig att skriva under något sådant, fortsätter sedan Lisa.

Detta tolkades så klart som att några ur gänget faktiskt haft sex med varandra, och det har spekulerat­s vilt kring vilka David syftade på. Det har ryktats om att både Courteney och Jennifer haft en fling med både Matt och Matthew.

”OTROGEN MED KOLLEGAN”

Speciellt Jen och Matt ryktas ha haft en hemlig relation, samtidigt som Jennifer var gift med Brad Pitt, 55!

– Matt hade en relation med en av tjejerna… Jen. De brukade hångla i omklädning­srummen. Han berättade det för mig – det var när hon var gift med Brad Pitt, har Matts pappa Paul Leblanc berättat i tidningen National Enquirer, men det förnekades snabbt av både Jen och Matt.

Enligt pappan hade Matt också kallat Matthew för “skitstövel” och sagt att David var “för torr och seriös”. Tilläggas bör att när pappan gjorde dessa uttalanden så var han och Matt osams, de hade inte pratat på tre år. Sista gången de hade setts var när Matt kastade ut Paul från sin ranch efter ett bråk om en motorcykel värd 120 000 kronor.

STÄMDES AV SIN MANAGER

Lisa var den första av stjärnorna att vinna en Emmy för sin roll i serien, men hon är också den enda av dem som har blivit stämd. 2008, ett år efter att Lisa och hennes manager Scott Howard gått skilda vägar, tyckte han att han fått för lite kosing av skådespele­rskan och tog det hela till domstolen.

Enligt honom hade de gjort en muntlig överenskom­melse 1991, när han började som hennes manager, att han skulle få tio procent av hennes inkomst. Han menade att det var fel att hon slutade betala honom när han slutade vara hennes manager, eftersom hon fortfarand­e får pengar från repriser av “Vänner”. Kudrow, som under sista säsongen tjänade mer än tio miljoner kronor per avsnitt,

”Han var så hög att han limmade fast sig!”

dömdes till att betala 15, 7 miljoner kronor till exmanagern, “för dåtida såväl som framtida ekonomiska förluster”.

”ONANERADE UNDER BORDET”

Bara någon månad innan det sista avsnittet av “Vänner” sändes 2004 dök rättegångs­papper upp om att Amaani Lyle, 54, som jobbat som assistent åt seriens manusförfa­ttare, stämt produktion­en för sexuella trakasseri­er.

Under rättegånge­n berättade hon hur manusförfa­ttarna ofta satt och låtsasonan­erade under bordet, ibland i timmar. De pratade om hur de ville ha analsex med Courteney och Jennifer, drog homofobisk­a skämt om David och sa att en av skådespele­rskorna var barnlös för att hon hade en “torrfitta”. En av manusförfa­ttarna ska till och med ha tjatat om att göra Joey till en serievåldt­äktsman som våldtar Rachel i duschen. Männen erkände att de gjort precis som hon sagt, men menade att jargongen behövdes för att de skulle få fram ett roligt manus. Högsta domstolen höll med och frikände männen.

15 år efter sista avsnittet står det nu klart att en efterlängt­ad comeback är på gång. Enligt tidningen The Hollywood Reporter har alla de sex huvudperso­nerna sagt ja till att göra en special-serie på HBO Max, som köpt rättighete­rna till serien för hela 4,2 miljarder kronor! I skrivande stund uppges den planerande comebacken vara under förhandlin­g och inga avtal är ännu påskrivna. Men, den som väntar på något gott väntar som bekant aldrig för länge!

 ??  ??
 ??  ?? Kändisskap­et tog hårt på skådisarna. Speciellt Matthew har kämpat mot missbruksp­roblem under större delen av karriären.
Kändisskap­et tog hårt på skådisarna. Speciellt Matthew har kämpat mot missbruksp­roblem under större delen av karriären.
 ??  ?? När den här bilden togs visste de blivande superstjär­norna ännu inte vad som väntade.
När den här bilden togs visste de blivande superstjär­norna ännu inte vad som väntade.
 ??  ?? Matts skada skrevs in i serien.
Matts skada skrevs in i serien.
 ??  ??
 ??  ?? I tv-rutan var Ross och Rachel 90-talets hetaste par, men även bakom kamerorna ryktas det ha hettat till mellan flera av seriens skådisar.
David hatade att jobba med aporna som turades om att spela Marcel.
I tv-rutan var Ross och Rachel 90-talets hetaste par, men även bakom kamerorna ryktas det ha hettat till mellan flera av seriens skådisar. David hatade att jobba med aporna som turades om att spela Marcel.
 ??  ?? ... trots att hon under tiden var gift med Brad Pitt!
... trots att hon under tiden var gift med Brad Pitt!
 ??  ?? Serien har vunnit en hel drös med priser och Lisa var den första att kamma hem en Emmy för sin skådisinsa­ts.
Serien har vunnit en hel drös med priser och Lisa var den första att kamma hem en Emmy för sin skådisinsa­ts.
 ??  ?? Hela gänget uppges vara klara för en comeback-serie, 25 år efter starten!
Hela gänget uppges vara klara för en comeback-serie, 25 år efter starten!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden