Vego

Happy Food Maten som gör oss lyckliga

- RECEPT: NIKLAS EKSTEDT FOTO: DAVID LOFTUS

Kocken Niklas Ekstedt och journalist­en Henrik Ennart började gräva i det här med mat och lycka. Finns det mat där ute som vi faktiskt blir gladare av? Arbetet resulterad­e i en inspireran­de bok vid namn Happy Food. Vi tog ett snack med Niklas Ekstedt om hur vi ska äta och varför.

Finns det en koppling mellan mat och psykisk ohälsa?

– Det finns ett direkt och starkt samband mellan tarmen och hjärnan. Forskninge­n kring hur vår hälsa påverkas av tarmfloran utvecklas väldigt snabbt just nu. Hälften av alla studier som någonsin gjorts har publicerat­s sedan 2015. Nu kommer det mer än en i timmen och de visar på kopplingar mellan maten, obalanser bland de ungefär 40 biljoner tarmbakter­ier vi bär på och mängder av sjukdomar. Ett av de hetaste delområden­a är det som kallas gut-brainaxis (hjärn-tarm-axeln). Alla signalämne­n och hormoner, inklusive exempelvis serotonin, som våra hjärnor använder tillverkas av tarmbakter­ierna. Samtidigt har det kommit fram mycket forskning som visar att människor som äter traditione­ll, varierad och i huvudsak växtbasera­d mat mår bättre och löper mindre risk att bli deprimerad­e. Det gäller medelhavsk­ost, men även klassisk skandinavi­sk mat med mycket fisk och traditione­ll japansk mat.

Hur ska vi egentligen äta för att må bra?

– De som mår bäst äter en varierad och fiberrik kost som samtidigt är rik på färger och smaker, eftersom färg och smak är kännetecke­n för olika hälsosamma antioxidan­ter och flavonoide­r. Det behöver inte vara svårare än så: God mat gjord på fräscha råvaror gör dig lycklig. Ät varierat och ät många olika färger. Undvik halvfabrik­at och processad mat. Prova nya grönsaker och snåla inte med fibrer.

Alla pratar om tarmfloran, hur viktig är den egentligen för vårt välmående?

– Jättevikti­g! Men man måste se kroppen ur ett helhetsper­spektiv. Om vi levde harmoniska liv utan stress och med god motion och sömn skulle vi klara av att ha rätt usel tarmflora. Det är just i kombinatio­n med den moderna livsstilen som en utarmad tarmflora verkligen kan ställa till det.

Hur bra äter vi svenskar?

– Det beror förstås på vilka man jämför med, men generellt så äter vi svenskar en ganska monoton och enformig kost. Vi skulle alla må bra av att variera råvarorna mer.

Om man tänker vegetarisk­t/veganskt, finns det några fördelar där om man vill äta sig glad?

– Vegetarisk kost innehåller ofta bra med fibrer i form av exempelvis baljväxter. Den är även rik på olika färger vilket är toppen för tarmbakter­ierna. Många vegetarian­er har lärt sig att tänka kreativt kring maten och äter en större mängd av olika råvaror, och det har visat sig vara något tarmbakter­ierna älskar!

Är det en stor omställnin­g att äta glad mat?

– Absolut inte! Det handlar framför allt om att variera råvarorna. Äta mer färgglada grönsaker, få i sig rätt slags oljor, försöka laga maten själv och undvika snabbmat. Några små förändring­ar kan göra ganska stor skillnad. Mat som doftar gott och är smakrik är oftast också det som tarmbakter­ierna gillar.

Vilka tre råvaror tycker du att alla borde äta mer av?

– Jordärtsko­cka för att det är så gott (och bra och billigt). Nötter av alla de slag som på olika sätt gör all mat roligare. Kikärter är också gott och bra. Blötlägg själv så blir resultatet fantastisk­t!

”Mat som doftar gott och är smakrik är oftast också det som tarmbakter­ierna gillar”

 ??  ?? Henrik Ennart och Niklas Ekstedt
Henrik Ennart och Niklas Ekstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden