Vego

Vegoskolan: Sojafärs

- RECEPT OCH FOTO: MATTIAS KRISTIANSS­ON

Kyl- och frysdiskar­na fullkomlig­t överöses av nya, spännande vegoproduk­ter och vi får ständigt frågan om hur man använder dem. Så från och med nu kommer vi i varje nummer att lyfta fram en ny produkt och visa hur du tillagar den, vad du kan använda den till och andra smarta tricks som kan komma väl till pass. Först ut är den klassiska sojafärsen!

Vad kan jag använda sojafärs till?

Sojafärs brukar vara den första vegoköttsp­rodukten folk kommer i kontakt med och den är också enklast att inkorporer­a i vardagsmat­en. Sojafärs har en väldigt neutral smak och kan enkelt användas i t ex köttfärsså­s, soppor, biffar, bollar och tacos där fler kryddor ingår. För den är godast om man kryddar upp den något.

Sojafärs håller inte ihop som köttfärs, så om du vill använda den till biffar eller bollar behöver du något som binder ihop, t ex kokt ris, bulgur, vetemjöl eller majsstärke­lse.

Vad innehåller sojafärs?

Sojafärs finns från en rad olika märken och du kan hitta både kyld, fryst och frystorkad. Det finns både ren sojafärs – som alltså bara innehåller sojabönor – men många varianter är även lätt kryddade. Ett par märken har tillsatt ägg, så vill du äta veganskt kan det vara bra att kolla lite extra på innehållsf­örteckning­en.

Vissa märken har även tillsatt vetegluten för bättre konsistens, så tål du inte gluten får du vara uppmärksam.

Sojafärs görs inte på GMO-soja. GMO-soja är överlag väldigt svårt att få tag på i Europa, så där behöver du inte oroa dig.

Hur tillagas den?

Sojafärs går ju att äta precis som den är, men det kan vara gott att steka på den så att den får lite yta och färg.

Färsk – Den här hittar du i kyldisken och den kan användas på direkten. Bara att steka i lite olja tills den får färg.

Fryst – Här kan du hitta stora familjeför­packningar till bra pris och den går att steka direkt från fryst. Alla olika märken smakar lite annorlunda så här är det bara att hitta din favorit.

Frystorkad – Ser ut som fina gryn och är alltså torkad sojafärs. Har väldigt lång hållbarhet och är superbilli­gt. Perfekt att ha i skafferiet. Frystorkad färs måste först sjudas i vatten eller buljong i någon minut. 100 g torkad sojafärs brukar bli ungefär 300 g färdig färs.

Oftast är torkad sojafärs ljusgul i färgen och du kan därför tillsätta några droppar Collorit eller mörk soja om du vill få en mörkare färg.

Näringsinn­ehåll

Soja är rikt på vitaminer och mineraler och sojafärs brukar innehålla ca 16-18 g protein/100 g. Sojafärs ska, precis som andra halvfabrik­at, ses som en del av en varierad kost. Psst… håll koll på saltmängde­n. Vill du läsa mer om soja och hälsa så kolla in vegomagasi­net.se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden