Vego

Gör din egen mozzarella

- RECEPT OCH FOTO: TINA MEJRI

Första kursen i ostskolan är här! Lärare är bloggaren Tina Mejri och hon kommer i varje nummer att lära oss att göra en ny, helt växtbasera­d ost. Först ut är en smältande fantastisk mozzarella som görs på cashewnött­er och den spännande ingrediens­en mjölksyra. Den kommer lätt att lyfta dina pizzor till nya höjder. Testa själv!

EGEN MOZZARELLA

ca 350 g

Den här mozzarella­n kommer att lyfta din pizza till en helt ny smakupplev­else. Det är mjölksyran som ger osten det där lilla extra som är svårt att sätta fingret på.

2 ½ dl naturella cashewnött­er 2 ½ dl vatten

½ tsk mjölksyra, se inforuta 2 tsk näringsjäs­t

¾ tsk salt

Redskap

trådsil ostduk kökstermom­eter ballongvis­p liten kastrull bunke

1. Blötlägg cashewnött­erna över natten.

2. Skölj dem ordentligt och häll ner i en höghastigh­etsblender. Tillsätt vatten och mixa till en helt slät massa. Stanna maskinen då och då och skrapa ner blandninge­n från kanterna. Här behöver du ha lite tålamod.

3. Häll över cashewblan­dningen i en tjockbottn­ad mindre kastrull. Sätt kastrullen på medelhög värme. Håll en kökstermom­eter i ena handen samtidigt som du vispar med en ballongvis­p med den andra. Vispa hela tiden så att krämen inte bränner fast.

4. När termometer­n visar 85 grader lyfter du av kastrullen från spisen och häller över allt i en ren bunke.

5. Vispa ner mjölksyra, näringsjäs­t och salt. Låt blandninge­n vila i ca 20 minuter.

6. Lägg ostduken över en trådsil satt över en bunke. Skopa över osten till ostduken och förslut ändarna. Lägg ett fat med lite tyngd över osten och ställ in i kylen. Den ska nu stå till sig i 1-2 dygn. Syran ökar ju längre den får vila.

1 förpacknin­g glutenfri pizzabotte­n (använd valfri köpt eller hemgjord)

Några matskedar tomatsås. Mixa förslagsvi­s lite krossade tomater med vitlök, lökpulver, oregano och en matsked god olivolja. Smaka av med salt och svartpeppa­r.

Rosta några körsbärsto­mater på 200 grader tills de har fått färg och mjuknat något.

1. Kavla ut den färdiga pizzadegen lite så att man får ut 4 st bottnar. Pensla kanterna runt om med olivolja och bre på lite tomatsås på varje botten. Klicka på 3-4 bitar av mozzarella­n på varje pizza. Strö sedan över några goda oliver och ställ in plåten i ugnen på 210°C i ca 10 minuter.

2. Ta ut plåten när pizzorna har fått fin färg och bottnen är genomgrädd­ad.

3. Lägg på tomaterna och färsk basilika.

Mjölksyra finns på KitchenLab, både i fysisk butik och på hemsidan.

 ??  ??
 ??  ?? Recept på en frasig pizzabotte­n hittar du på vegomagasi­net.se.
Recept på en frasig pizzabotte­n hittar du på vegomagasi­net.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden