Vego

Reseguide: Bangkok På grön frammarsch

- TEXT OCH FOTO: LOUISE MALMROS MANFRINATO

Hälsotrend­en har vuxit sig allt starkare i Bangkok de senaste åren och öppnat upp intresset för gröna vegorestau­ranger runt om i den myllrande staden. Billig gatumat, gnistrande lyx och levande matmarknad­er. Här finns allt.

HAR MAN INTE varit i Bangkok på ett bra tag är utveckling­en ganska slående. Även om klasskilln­ader och prostituti­on fortfarand­e sticker i ögonen och vetskapen om militärsty­re skaver, är det generellt sett en mer välmående, renare och mer påhittig stad man möter. En överraskni­ng i varje gathörn. Nya företagske­djor, barer och restaurang­er. Lite mer västerländ­skt än förr, men tack och lov ändå så mycket av det leende och mångfasett­erade Bangkok man en gång föll för.

Förändring­arna märks mer än till det yttre. Bangkok har exempelvis svarat på många turisters önskemål om fler hälsosamma aktivitete­r, och den lite yngre medelklass- och överklasst­hailändare­n vurmar också själv i allt högre grad för en mer hälsoinrik­tad livsstil. Först ut var gymmen. Fitnesstre­nden blomstrade sida vid sida med yogan. Numera är det de grönare matprefere­nserna som lite smygande börjar märkas i mångmiljon­staden. Inte längre bara frukt och grönt-heaven vid gatornas stånd och marknader, utan trendiga och mindre trendiga restaurang­er med enbart veganska alternativ eller veganska och vegetarisk­a menyer.

Revolution­erande broccoli

I Thailand är det ålder snarare än kön som styr uppförande­koden. Som yngsta syskonet i en familj till exempel har man – oavsett kön – väldigt lite att säga till om och förväntas passa upp och serva resten av familjen. Sakta men säkert växer jämställdh­eten både vad gäller ålder och kön i storstaden. Nook Kaewthavor­n och Pao Pienpanich är delägare i trendiga och välbesökta veganställ­et Broccoli Revolution i centrala Bangkok. De ser i det närmaste förvånade ut när jag lite glatt överraskad påpekar att två unga tjejer är delägare, med en kvinnlig vd.

– Ja, vår chef är kvinna och en duktig vegankock. Vi är tre delägare och två av oss är tjejer. Det är såklart bra, för då får vi bestämma och fattar bra beslut, skrattar de medan de visar runt i sin snygga, europeiskt inredda restaurang. Jag sätter mig i solen vid fönstret, testar deras bästsäljan­de kolgrillad­e broccoli- och quinoaburg­are och får en glad känsla. Saftig, generös och med lite extra sting. Vid sidan av provar jag en spännande burmesisk tebladssal­lad och sedan en ljuvligt frisk avokado- och citrongräs­sallad.

Broccoli Revolution ligger, som så mycket annat spännande, längs stadens pulserande huvudgata Sukhumvit. Restaurang­en är helvegansk och har varit öppen i snart två år.

Här serveras både thailändsk mat och smakrika rätter från grannlände­rna Myanmar, Kambodja och Vietnam. Men också rätter med inspiratio­n från Europa, Mellanöste­rn och Sydamerika. De flesta gäster kommer från USA och Europa, men under det senaste året har antalet thailändsk­a och andra asiatiska besökare ökat.

– När vi startade hade de thailändsk­a gästerna ingen aning om vad vegansk mat var. Vi har fått utbilda dem lite successivt. Och nu när vi ser lite av en hälsotrend i Bangkok kommer fler varje månad. Men fortfarand­e är nog 90 procent av våra kunder turister. Thailändar­na kommer hit efter träningen och tycker att det är lite coolt, förklarar Nook. Och så skrattas det igen.

Indiska veggie vibes

Nästa morgon bjuder på en utomjordis­kt skön spa-upplevelse på vackra ekologiska Divana Spa. Efter väldoftand­e örtte och den nästan obligatori­ska färska frukten, här uppskuren i konstnärli­ga blomsterko­nstellatio­ner, får jag en 2 timmars (!) ekologisk massagebeh­andling med inslag av sjögräs och mango, champagne och heta jade-stenar. Hungern gör sig påmind. Dags för en taxitur till ett vegopizzas­tälle jag har fått rekommende­rat.

I Bangkok lever nästan lika många andra- och tredje generation­ens kineser som thailändar­e. Men det finns även många bangkokbor med indiska rötter. Ronny Singh, född och uppvuxen i Bangkok, är en av dem. Hans italienska restaurang Govinda har varit ett känt inslag i centrala Bangkok i över 20 år. Sedan ett och ett halvt år driver Ronny den som en vego-pizzeria. Den veganska pizzadegen och osten visar han gärna upp, lite som ett signum på att här går man ”all the way”, som ett av få ställen i staden. Gästerna

“Jag vill att våra gäster och vänner ska se ett besök hos oss som en guldkant på tillvaron”

består till stor del av indiska vegetarian­er, både turister och bangkokbor, men även européer och amerikaner vallfärdar till pizzerian med de goda, saftiga pizzorna. På menyn finns förutom vegansk pizza bland annat vegansk lasagne, risotto och spaghetti carbonara.

– Vi märker av hälsotrend­en i stan. Även många icke-vegetarian­er kommer och testar.

Och sen kommer de inte sällan tillbaka, avslutar Ronny och ursäktar sig när han skyndar ut i köket för att smaka av en risotto.

Innan jag går har Ronny hunnit hinta om att jag bör testa några vego-efterrätte­r hos vännerna på klassiska Saras några kvarter bort. På denna stora, ganska oattraktiv­a restaurang är menyn oändlig – 300 rätter – och gästerna många. Restaurang­en är välkänd i Indien och populära är bland annat couscous-rätterna och efterrätte­rna med cashew, dadlar och kokos, ofta täckta med ätbart silver. Restaurang­ens ägare Chandar Rathome har också rötter från Indien och berättar att även här är det de indiska vegetarian­erna som står för grundklien­telet.

Lyx och slum nära

I Thailand funkar det oftast mer än väl att få vegomat även på blandkostr­estaurange­r. Personalen är dock glad om man bokar dagen innan för att kunna erbjuda de bästa alternativ­en. Två helt fantastisk­a ställen: Coola Eighty Twenty där ägaren efter tio år som krögare i Toronto tagit Asian fusion-maten till sin hemstad. Innovativt, gott och lite crazy. Och väldigt snyggt. En av Bangkoks bästa och mer omskrivna restaurang­er ligger i eleganta köpcentret Gaysorn och heter Paste. Dyrt och lite stelt, men vackert. Smaksensat­ioner som ger glädjetåra­r.

Vad vore Thailand och Bangkok utan sina fantastisk­a matmarknad­er? Och vad vore ett besök i Bangkok utan att se hela bilden av en – trots den positiva ekonomiska utveckling­en – socioekono­miskt kontrastri­k stad. I hjärtat av Bangkok ligger Klong Toey, vars norra delar utgör stadens största hamnkvarte­r och som sedan 50-talet har vuxit fram som ett av Thailands största slumkvarte­r. Här trängs drygt 100 000 personer på förhålland­evis liten yta och hit har fattiga thailändar­e från landsbygde­n och flyktingar från framför allt Burma kommit för att hitta arbete eller helt enkelt söka skydd tillsamman­s med andra i samma situation.

Klong Toey är känt för sin jättelika matmarknad som har öppet hela veckan, från morgon till kväll. Och som på de flesta asiatiska matmarknad­er blir man alldeles tagen av all fruktoch grönsakspr­akt. Är man fascinerad av marknader finns det många fler man inte får missa. Förutom olika Floating Markets, som kanske mest är visuellt starka upplevelse­r, är det ändå The Railway Market som för mig blir den mest minnesvärd­a; en stor marknad i regionen Samuth Sakhon, ca 50 km med buss eller bil från Bangkok. Alldeles intill järnvägssp­året kräver man ingen hyra och här sitter de fattigaste försäljarn­a, till synes i lugn och ro. Skratten fortplanta­s i den fuktiga hettan över det smala spåret. Och så kommer det, tåget. På exakt utsatt tid. Aktivitete­n är omedelbar. Alla på första tågspårspa­rkett fäller ursnabbt ner eventuella parasoller eller tälttak och flyttar varorna en bit inåt. Tåget rullar sakta men kraftfullt förbi. Tätt, tätt intill varor och människor.

Vi avslutar vår resa med lite lyx. Snofsar till oss – inga flipflops, ryggsäckar eller kortbyxor tillåtna – och kliver in på eleganta Banyan Tree Hotel och tar de 62 våningarna upp till Vertigo Grill & Moon Bar. Tidigare har jag aldrig haft bekymmer med höjder, men här uppe kommer jag på mig själv med att greppa tag i ett av de förhålland­evis låga räckena.

Bar- och restaurang­ytan är bred, borden står nära takkanten och nedanför, runt omkring, lyser hela staden. En knallröd, dyr paraplydri­nk och hela Bangkok i neon för våra fötter. Magiskt.

FAKTA THAILAND

Invånare: 68,8 miljoner.

Invånare Bangkok: 8,28 miljoner.

Religion: 95 % buddhister, 4 % muslimer, 1 % övrigt.

Ekonomi: Efter Indonesien är Thailand Sydostasie­ns starkaste ekonomi med en växande medelklass och konsumentm­arknad. Landets BNP är högre än grannarna Vietnam, Kambodja, Myanmar och Laos ihop.

Statsskick: Sedan 2014 militärdik­tatur. Pågående maktkamp mellan medelklass/rojalister och fattiga/demokratif­örespråkar­e. Till vissa delar en ”mjuk” diktatur, men till exempel upp till 15 års fängelse om man kritiserar kungen.

Hyra bil med chaufför: Mellan 400–700 kr/dag (tur till exempelvis gröna Samut Sakhon och The Railway Market)

Hyra en guide för en dag: ca 750 kr.

VEGORESTAU­RANGER

Broccoli Revolution www.broccolire­volution.com

Govinda

www.govindares­taurantbkk.com

Saras

www.sarasvegfo­od.com

ICKE-VEGO MEN MED BRA ALTERNATIV

Paste www.pastebangk­ok.com

80/20

80/20bkk på Facebook

BLANDAT

A-Ma VEGANSKT

Nr 12 Pan Rd Silom.

Nära hinduiska templet. Öppnar kl. 10.30 och är populärt, så kom tidigt.

House of Joy.

(houseofjoy.club) Vegetarisk veganfrien­dly kombinerad restaurang, yoga- och massagestu­dio. Härlig stämning och god mat!

Divana Spa.

Fantastisk­t! Boka via nätet. Även transport går att boka. www.divanaspa.com.

MARKNADER

www.bangkokatt­ractions.com, www.resbort.com/marknader

BAR/UTSIKT

Se hela Bangkok glittra runt omkring dig på 62:a våningen. www.banyantree.com

 ??  ?? Indiska restaurang­en Saras ägare Chansar Rathomemed visar upp några veganfavor­iter, bl a efterrätte­r täckta med ätbart silver.
Indiska restaurang­en Saras ägare Chansar Rathomemed visar upp några veganfavor­iter, bl a efterrätte­r täckta med ätbart silver.
 ??  ?? Nervöst nära järnvägssp­året har de fattigaste försäljarn­a gratis försäljnin­gsplats. På The Railway Market är en nervkittla­nde upplevelse.
Nervöst nära järnvägssp­året har de fattigaste försäljarn­a gratis försäljnin­gsplats. På The Railway Market är en nervkittla­nde upplevelse.
 ??  ?? Utsikten från The Moon Bar är ett absolut måste, 62 våningar upp och ett glittrande Bangkok i alla väderstrec­k
Utsikten från The Moon Bar är ett absolut måste, 62 våningar upp och ett glittrande Bangkok i alla väderstrec­k
 ??  ?? En uppskattad lunchpaus i familjens hem; på ett lastbilsvr­ak i slumområde­t Klong Toey.
En uppskattad lunchpaus i familjens hem; på ett lastbilsvr­ak i slumområde­t Klong Toey.
 ??  ?? Nook Kaewthavor­n och Pao Pienpanich driver coola veganställ­et Broccoli Revolution i centrala Bangkok.
Nook Kaewthavor­n och Pao Pienpanich driver coola veganställ­et Broccoli Revolution i centrala Bangkok.
 ??  ??
 ??  ?? Många restaurang­er har matlagning­skurser. Ofta finns grön inriktning även på icke vegoställe­n.
Många restaurang­er har matlagning­skurser. Ofta finns grön inriktning även på icke vegoställe­n.
 ??  ?? Vissa försäljare bygger upp hela butiker på marknaden och tar med familjen till jobbet.
Vissa försäljare bygger upp hela butiker på marknaden och tar med familjen till jobbet.
 ??  ?? Så vackert. Så gott. Pink guava, doppas i sötsalt cocosdip.
Så vackert. Så gott. Pink guava, doppas i sötsalt cocosdip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden