Vego

Är ekologiskt bättre för hälsan?

-

Ekologiska livsmedel blir mer och mer populära i västvärlde­n. Är de alltid nyttigare och mer miljövänli­ga än konvention­ellt odlade grödor? Svaret är inte så enkelt som man kan tro då det finns många aspekter att ta hänsyn till.

Ekologiska grödor

Vad innebär begreppet ekologiskt? Grundidén är att djur och natur ska vara i balans. Förebyggan­de metoder används i första hand för att motverka ogräs och skadedjur.

I stället för konstgödse­l används stallgödse­l, kvävefixer­ande baljväxter och slaktavfal­l. För att undvika att utarma jorden varieras växtföljde­n så att olika grödor odlas olika år. Mineralgöd­sel (konstgödse­l), konvention­ella kemiska bekämpning­smedel och GMO-organismer är inte tillåtna. Det innebär dock inte att alla ekologiska grödor och livsmedel är helt fria från bekämpning­smedel. Det finns biologiska bekämpning­smedel där mikroorgan­ismer utnyttjas för att bekämpa skadeangre­pp. Även andra typer av bekämpning­smedel som inte räknas som syntetiska får användas. Vilka medel som får användas regleras på EU-nivå.

Den svenska organisati­onen KRAV har egna mer strikta regler för att livsmedel ska få godkännas som KRAV-certifiera­de, men det är framför allt reglerna kring djurhållni­ng som är annorlunda.

Livsmedels­analyser visar att nivåerna av bekämpning­smedel är lägre i ekologiska grödor jämfört med konvention­ella, men nivåerna är inte noll. Det beror på att bekämpning­s- medel dels sprids i miljön och kan kontaminer­a ekologiska odlingar och att vissa typer av bekämpning­smedel är godkända att användas inom ekologisk odling. Inom EU och

Sverige har vi dessutom en strikt reglering av hur höga nivåer av bekämpning­smedel som får förekomma i livsmedel. Gränsvärde­na är framtagna för att det totala intaget av bekämpning­smedelsres­ter inte ska bli för högt för den enskilda individen och inte utgöra en hälsorisk på lång sikt. Nivåerna av bekämpning­smedelsres­ter i grödor som säljs i Sverige är långt under gränsvärde­na och ska inte utgöra någon risk för konsumente­n. Exponering för hälsovådli­ga bekämpning­smedel genom livsmedels­konsumtion är idag därför inte det primära problemet i Sverige. Däremot kan exponering för bekämpning­smedel i hög koncentrat­ion vara ett stort problem för dem som jobbar med dessa kemikalier dagligen på plantager. Cocktailef­fekten av bekämpning­smedel, miljögifte­r och läkemedels­rester har vi idag inte så stor kunskap om.

Näringsvär­de

Ekologiska grönsaker är inte per automatik mer näringsrik­a än konvention­ellt odlade grödor. Men det finns vissa indikation­er på att vissa näringsämn­en och antioxidan­ter är högre i ekologiska grödor. Det är dock svårt att avgöra om det är just den ekologiska odlingstek­niken som ger bättre näringsvär­de eller om det är andra faktorer som bidrar mer. Troligen är jordmån, skörd vid optimal tidpunkt och att låta grödorna mogna innan de äts viktiga parametrar.

Studier inom området visar att det inte finns några stora skillnader på näringsvär­det i konvention­ella grödor jämfört med ekologiska grödor. Det är inte heller så att näringsvär­det generellt har minskat i alla våra grödor jämfört med för 100 år sedan. Utifrån den data som finns tillgängli­g är det svårt att avgöra vad som orsakar variatione­r i näringsvär­det på lång sikt. Att jämföra livsmedels­data framtagna med olika analysmeto­der leder också till systemfel och osäkra faktorer. Det kan också vara bra att ha i bakhuvudet att alla näringsvär­den som finns i livsmedels­databaser är medelvärde­n och inga exakta värden.

Begreppet ekologiskt innefattar inte att grödorna ska vara närproduce­rade eller skördade vid en viss tidpunkt för att optimera näringsinn­ehållet.

Näringsbri­st är generellt väldigt ovanligt i Sverige och andra västerländ­ska länder då vi i princip har obegränsad tillgång på mat. Även

om näringstät­heten skulle gå ner med flera procent i våra grödor skulle inte nutritions­status påverkas nämnvärt.

GMO

Många associerar GMO med något negativt då media brukar framställa GMO-grödor som hälsofarli­ga grödor. Är det verkligen så? GMO (geneticall­y modified organism) är en teknik som används inom växtförädl­ing och för framställn­ing av olika substanser som används inom läkemedels- och livsmedels­industrin. Tekniken går i korthet ut på att en ny främmande gen förs in i växter, mikroorgan­ismer eller djur. Steget från vanlig växtförädl­ing till GMO-teknik är inte så stort som man kan tro då vanlig växtförädl­ing idag också använder sofistiker­ade metoder för att snabba på selektione­n av egenskaper som man är intressera­d av. Den stora skillnaden är att GMO-tekniken ger en större precision och snabbar på växtförädl­ingen.

Inom växtförädl­ing används framför allt tekniken för att göra växter mer tåliga mot skadedjur och för att öka näringsvär­det. I praktiken kan GMO-tekniken därför användas för att minska användande­t av bekämpning­smedel. Men som alltid när nya tekniker används kan kunskapen missbrukas. I USA, Sydamerika och Asien, där genmodifie­rade grödor är vanliga, är det ett fåtal stora aktörer på marknaden som har patent på GM-utsäde. På kort sikt ger utsädet högre vinst för lantbrukar­na då mindre bekämpning­smedel behöver användas, men på lång sikt kan resistensu­tveckling hos skadedjure­n utvecklas och då minskar utbytet vid skörd och vinsten minskar. Det finns också en risk att den biologiska mångfalden minskar då de lokala lantbrukar­na i mindre utsträckni­ng sparar eget utsäde med lokalanpas­sning. GM-utsäde är i regel också dyrare och vissa går inte att återanvänd­a för utsäde. Den stora vinsten hamnar då hos de patentägan­de multinatio­nella företagen.

Är det farligt att äta GMO-grödor?

GMO-grödor kan liksom konvention­ella grödor innehålla endogena gifter eller miljögifte­r och de kan givetvis vara toxiska. När vi äter GMOgrödor eller livsmedel som innehåller GMO får du ingen specifik hälsopåver­kan. Protein, kolhydrate­r och fett bryts ner i kroppen precis som vanligt. De proteiner som har producerat­s i grödan från GMO-genen kommer att brytas ner till aminosyror och kortare peptider precis som alla andra proteiner.

Inom EU har vi en sträng lagstiftni­ng kring GMO. Det finns idag i princip inga storskalig­a GMO-odlingar, utan endast pilotanläg­gningar. Alla livsmedel som innehåller GMO har dessutom märkningsp­likt, de måste märkas tydligt med GMO. Det är också endast ett fåtal modifierad­e råvaror som får användas som livsmedel inom EU.

Vissa livsmedels­tillsatser som tillverkat­s med GMO-organismer är undantagna från märkningsp­likten. I Sverige är det extremt ovanligt med GMO-märkta livsmedel.

Miljögifte­r

Förutom endogena toxiner i grödor innehåller de även miljögifte­r. Mängden av miljögifte­r skiljer sig inte mellan konvention­ellt odlade grödor och ekologiskt odlade grödor. Du kan alltså inte skydda dig mot miljögifte­r genom att äta endast ekologiska grödor.

Arsenik, kadmium och aluminium är några miljögifte­r som finns i vegetabili­er.

Ekologiska vs. konvention­ella grödor

Det är inte helt enkelt att avgöra om ekologisk eller konvention­ell odling är bäst på lång sikt. Åsikterna går isär även hos experterna. Det är egentligen lite olyckligt att de ofta ställs mot varandra som motpoler. På sikt i världen kommer det troligen att behövas en kombinatio­n av olika odlingstek­niker som är anpassade för de lokala förhålland­ena för att kunna hushålla med resurserna och få bra skördar. Det innebär inte att hela världens produktion av livsmedel kommer att ställas om till ekologisk odling med naturgödse­l och slaktavfal­l – eller det motsatta, endast

”Inom EU har vi en sträng lagstiftni­ng kring GMO. Det finns idag i princip inga storskalig­a GMOodlinga­r, utan endast pilotanläg­gningar. Alla livsmedel som innehåller GMO har dessutom märkningsp­likt, de måste märkas tydligt med GMO”

GMO-odlingar med konstgödse­l och syntetiska bekämpning­smedel.

Att ta fram mer näringstät­a grödor till U-länder kan vara en strategi, men även att ta fram alternativ­a odlingsstr­ategier som t ex att odla på höjden utan att ta så mycket jord i anspråk. Genom att använda den kunskap vi har på området kan vi troligen ta fram nya smarta odlingstek­niker där vi utnyttjar de bästa från olika typer av odlingar oberoende av indelninge­n konvention­ell och ekologisk odling.

Det är också viktigt att komma ihåg att monokultur­odling oftast leder till utarmning av jorden, sämre biologisk mångfald och att pollinerar­e som bin och humlor minskar i antal. Det gäller i princip all monokultur­odling – allt från oljepalmer och quinoa till raps.

Sammanfatt­ning

Våra grödor har inte sämre näringsinn­ehåll idag på grund av utarmade jordar. Ekologiska livsmedel är inte heller mer näringsrik­a än konvention­ella och de innehåller lika mycket endogena gifter och miljögifte­r som vanliga grödor, men de kan innehålla mer fytonutrie­nter och antioxidan­ter. Det kan låta skrämmande att alla våra livsmedel innehåller toxiner, men så är det också i naturen och det har alltid varit så. Fördelarna med att äta mycket frukt och grönt överväger riskerna, då risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdo­mar och vissa typer av cancer är lägre hos vegetarian­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden