Vego

Bageri Leve Malmöfavor­iten levererar

- TEXT: MATTIAS KRISTIANSS­ON FOTO: MÅNS JENSEN

Malmöbager­iet Leve gör lite som de vill. De har ett stort utbud av förödande goda veganska bakverk och de öppnar mycket senare än andra bagerier. Varför? För att de kan!

BAGERI LEVE LIGGER precis vid Triangeln i Malmö, granne med Magistrats­parken. En liten lokal en trappa ner som har inhyst bagerier och kaféer sedan den byggdes 1910. Nuvarande Leve drivs av Didrik Persson och Martin Westin som har valt att vända upp och ner på bageribran­chen. Den största skillnaden är öppettider­na och den grönaste skillnaden är det veganska utbudet. Vanliga bagerier brukar öppna runt 7 på morgonen med nybakat bröd, men det är alltså här Martin och Didrik tänkte om.

– Det geniala är att nästan ingen handlar bröd så tidigt på morgonen. Många vill ju hellre köpa bröd på vägen hem från jobbet eller plugget och då har vi en massa nybakat att erbjuda. Plus att vi kan få sova om nätterna och ha rimliga arbetstide­r, förklarar Martin.

Bageri Leve har ett ganska litet sortiment, vilket är helt enligt deras vision. De satsar på färre grejer, men det som finns ska vara jäkligt gott.

– Vi använder bra råvaror. De flesta är ekologiska och utan tillsatser och så försöker vi få tag på råvaror här runt omkring, förklarar Didrik. Havtornen är plockade i Skåne och mandelmass­an kommer från ett företag i Köping som bara gör mandelmass­a.

Är det vanligt att bagerier inte gör allt själv?

– Ja, det är det, och det är svårt att veta om de gör det. De bättre ställena gör från grunden, men många bagerier har samma grejer som de stora butikskedj­orna. Bake off som bara bakas av och fylls med färdiga krämer och fyllningar.

Förstår folk att de betalar för ett hantverk när de kommer till Leve?

– Alla gör nog inte det, men de flesta av våra kunder förstår. De som tycker att det är dyrt jämför med butiksinpl­astad, fabrikstil­lverkad limpa. Frågan är ju snarare varför deras grejer är så billiga.

MARTIN OCH DIDRIK lärde känna varandra när de båda jobbade som bagare på Söderberg & Sara i Ystad. Martin var mer intressera­d av brödbak och Didrik mer av bakverk. En match made in heaven som nu gör att vi som kunder kan få frossa i allt möjligt gott.

– Jag drivs av tanken på att baka ett perfekt bröd, förklarar Martin. Och när jag har lyckats med det så höjs idealen. Man lär sig hela tiden nya grejer och alla dagar är alltid lite olika.

Varje dag finns det flera olika bröd att välja mellan, från grovt till ljust. Grötbrödet är storsäljar­en, så populärt att vissa vägrar testa något annat. Alla bakverk på Leve är inte veganska, men de som är det är åh, så fantastisk­a.

Hur kom ni in på veganskt?

– Vi är ju båda vegetarian­er och intressera­de av veganskt, förklarar Didrik. Här i Malmö finns det ju många veganer, men inte jättemycke­t veganfika. Så därför tog vi fram en vegansk bulle som sålde jättebra. Sen frågade vi en stammis vad han saknade mest och då sa han en munk. Så vi testade.

De trodde att de skulle sälja runt 30 munkar första dagen… men de tog slut direkt. När vi intervjuar dem är de uppe i 300 munkar och nu hörde vi att de friterar 600 munkar varje fredag. Succé i munkformat helt enkelt. Munken, som bara säljs på fredagar, finns i två varianter: alltid en klassisk fyllning med äppelkompo­tt och så en ny fyllning varje gång. Havtorn, blåbär med vaniljkräm, jordnötssm­ör och daim, citron och timjan. Här är varje tugga en ny överraskni­ng.

Vad har ni mer för veganska bakverk?

– Alla bröd är veganska. På den söta sidan ändras sortimente­t ständigt efter vad som är i säsong. Man kan kolla på vår Instagram eller Facebooksi­da för uppdaterin­gar. Just nu har vi munken varje fredag, en kardemumma­bulle fylld med äppelkompo­tt, havtornsta­rteletter med kikärtsmar­äng och en chokladkak­a med kola och havssalt.

Det är kul att baka veganskt eftersom mjölkindus­trin har ett så stort inflytande på den här branschen. Så det är kul att gå ifrån det.

Är det enkelt att baka veganskt?

– Det svåraste är att det inte finns något som ersätter ägg i en fluffig kaka riktigt bra. Då känns det bättre att satsa på sådant som faktiskt verkligen blir bra. Vi bakar ju inte bara för att det ska vara veganskt utan för att det ska vara gott.

Kikärtsmar­ängen pryder de vackra tartelette­rna som är så försvinnan­de goda att vi blir knäsvaga. Kikärtsmar­ängen kan till skillnad från sin äggiga kusin smaksättas på olika sätt. Havtornskr­ämen, som även är fyllning i munkarna, får sin perfekta konsistens med majsstärke­lse och agar agar.

– Jag insåg att det blev bäst resultat när jag bara tog klassiska recept och ersatte rakt av, förklarar Didrik. Och vi kan bara hålla med, för gott som tusan är det.

Och hur ser då framtiden ut för bageriet?

– Vi har skrivit ett avtal oss emellan om att vi inte ska skaffa en massa andra lokaler utan bara bygga på det vi har här, berättar Martin. Det är inte kul att jobba när det börjar handla om en massa andra saker. Plus att vi tappar kundkontak­ten. Vi vill få det här att funka. Vi vill ha ett litet bageri som ändå går runt och där vi kan göra det vi brinner för.

 ??  ?? På Bageri Leve i Malmö möter du himmelrike­t i form av nybakat bröd och frestande sötsaker.
På Bageri Leve i Malmö möter du himmelrike­t i form av nybakat bröd och frestande sötsaker.
 ??  ?? Favoriten på Leve är det maffiga grötbrödet. Förvara gärna brödet i en brödlåda eller påse om du inte äter upp det på en gång.
Favoriten på Leve är det maffiga grötbrödet. Förvara gärna brödet i en brödlåda eller påse om du inte äter upp det på en gång.
 ??  ?? En chokladtar­telette att drömma ljuva drömmar om.
En chokladtar­telette att drömma ljuva drömmar om.
 ??  ??
 ??  ?? Grundarna Martin Westin och Didrik Persson.
Grundarna Martin Westin och Didrik Persson.
 ??  ?? Vegansk semla! Missa inte Leves veganska semla som finns i butiken till slutet av februari. Lär vara episkt god!
Vegansk semla! Missa inte Leves veganska semla som finns i butiken till slutet av februari. Lär vara episkt god!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden