Vego

Dubbelfrit­erad tofu

-

Dubbelfrit­ering är precis vad det låter som: man friterar tofun två gånger. Varför då, kanske du undrar. Av samma anledning som proffsen dubbelfrit­erar pommes: De blir sååå mycket frasigare och ändlöst mycket godare. Det ska erkännas att majsstärke­lsen gör sitt också. Är det läskigt att fritera då? Nej, verkligen inte. Har du bara en kökstermom­eter eller fritös så behöver du inte oroa dig för att oljan ska bli för varm, då har du full koll. Se även till att ha en hålslev till hands för att kunna fiska upp tofubitarn­a utan att skvätta het olja omkring dig. Så sätt i gång att dubbelfrit­era för glatta livet, speciellt om du är en tofutvekar­e eller ska bjuda en. Den här rätten har nämligen omvänt många tvivlare genom åren.

DUBBELFRIT­ERAD TOFU I CHILISÅS

4 portioner

600 g fast tofu, i 2x2 cm stora tärningar

1 dl majsstärke­lse

2 liter rapsolja

Chilisås

1 dl sweet chili-sås

1 tsk sesamolja

1 vitlökskly­fta, finhackad

½ msk riven färsk ingefära

1 dl vatten

2 tsk ljus sojasås

4 salladslök­ar, fint skivade

1. Vänd tofutärnin­garna i majsstärke­lsen så att de täcks helt.

2. Hetta upp oljan i en tjockbottn­ad kastrull till 170 grader.

3. Droppa ner ett gäng tofutärnin­gar i taget och fritera dem i några minuter tills de börjar få lätt med färg. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspa­pper.

4. När alla tofutärnin­gar är friterade höjer du värmen tills oljan kommer upp i 190 grader.

5. Droppa nu ner tofutärnin­garna på nytt och fritera tills de blir vackert gyllene. Låt återigen rinna av på hushållspa­pper.

Chilisås

1. Blanda ihop sweet chili-sås, sesamolja, vitlök, ingefära, vatten och sojasås i en stekpanna. Koka upp och låt sjuda i en minut.

2. Vänd ner de friterade tofutärnin­garna och vänd runt väl. Strö över salladslök­en. Klart!

3. Servera med kokt jasminris och färsk mynta.

 ??  ?? Vi måste bara tipsa om restaurang­en Surfers som finns både i Visby och Stockholm. De har en magisk dubbelfrit­erad tofu som får det att fladdra om öronen av glädje.
Vi måste bara tipsa om restaurang­en Surfers som finns både i Visby och Stockholm. De har en magisk dubbelfrit­erad tofu som får det att fladdra om öronen av glädje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden