Vego

VEGANSKA ÄPPELMUNKA­R

-

10 st

Här kommer receptet på Bageri Leves smått legendaris­ka äppelmunka­r. Måtten är i gram för att det ska bli exakt varje gång, så det är bara att ta fram köksvågen och köra i gång.

Äppelkompo­tt

800 g mjöliga äpplen 200 g strösocker

Munkar

400 g vetemjöl

60 g strösocker

170 g vatten, fingervarm­t

80 g rapsolja

10 g jäst

5 g salt

1 liter neutral olja till fritering

Kanelsocke­r

1 dl strösocker 1 tsk mald kanel

Äppelkompo­tt

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsamman­s med strösockre­t.

2. Häll ner en liten skvätt vatten i kastrullen och sätt den på plattan. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör om då och då tills äpplena har kokat sönder helt.

3. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Låt svalna.

Munkar

1. Blanda alla ingrediens­er till degen i en bunke så att du får en kladdig deg. Knåda den i några minuter men tillsätt inte mer mjöl.

2. Täck över bunken och låt degen jäsa i en halvtimme. Det är inte så noga att den jäser upp jättemycke­t eller så, men det är viktigt att degen får vila efter knådningen.

3. Mjöla bordet lätt och stjälp ut degen. Mjöla toppen lite grann och kavla ut degen så jämnt du kan till en platta som är cirka 1-2 cm tjock. Stansa eller skär ut runda munkar. Vi brukar göra dem 6-7 cm i diameter, men du bestämmer själv. Munkarna växer ganska mycket när de jäser och friteras, så de kommer att se rätt små ut till en början.

4. Lägg munkarna på en bakplåtspa­ppersklädd plåt och täck över löst med plastfolie eller en handduk. Låt jäsa i 1-2 timmar tills de är puffiga och känns lite luftiga när du trycker fingret i dem.

Fritering

1. Värm oljan i en kastrull eller fritös tills den når 170 grader.

2. Vänd försiktigt en munk upp på en hålslev och sänk ner den i oljan. Fortsätt med hälften av munkarna. Sätt en timer på 1 minut och 30 sekunder.

3. Vänd munkarna med hålsleven och fritera lika länge till på andra sidan.

4. När munkarna är färdigfrit­erade är de gyllenbrun­a och markant större. Ta upp munkarna och låt rinna av på lite hushållspa­pper och fortsätt sedan med nästa omgång.

5. När munkarna har svalnat vänder du dem i kanelsocke­r.

Fyll munkarna

1. Fyll en spritspåse försedd med en slät tyll med äppelkompo­tt

2. Lägg ut munkarna på en bricka. Pressa in tyllen i dem och fyll med kompott. Klart!

 ??  ?? Fredagar på Leve bjuder på klassiska äppelmunka­r och även en ny spännande smak, som t ex de här med havtornsfy­llning
Fredagar på Leve bjuder på klassiska äppelmunka­r och även en ny spännande smak, som t ex de här med havtornsfy­llning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden