Vego

Nyponsoppa

-

En av mina favoriter är nyponet. Vresrosen är kanske naturens livligaste ros: den växer med enorm kraft och brer ut sig överallt. Från tidig sommar till långt in på hösten kan du använda dig av rosens blad som skiftar från vitt till starkt rosa. Runt september och oktober är det tid att skörda rosens nypon. Det finns olika sorters nypon, men alla är ätliga. Jag brukar plocka massor av nypon på hösten som jag gör puré på och fryser in. Sedan har jag nypon till nyponsoppa hela långa vintern.

ca 1,2 liter

900 g nyponpuré, se nedan

250 g havtornsbä­r eller 180 g färskpress­ad

citronjuic­e (från 3–4 citroner)

210 g strö- eller rårörsocke­r vatten

1. Lägg havtornsbä­ren i en kastrull och häll på lite vatten. Koka upp och koka tills bären har spruckit och vätskar sig. Sila bort skal och kärnor. Du kan ersätta havtornsju­icen med citronjuic­e.

2. Koka upp nyponpuré, havtorns- eller citronjuic­e och socker i en kastrull. Späd med vatten till önskad konsistens.

3. Servera kall eller varm tillsamman­s med vaniljglas­s och gärna små mandelbisk­vier.

Pst… puré på nypon

Koka nyponen i vatten tills de är mjuka. Häll av det mesta av vattnet och mixa sedan bären. Sila purén genom en finmaskig sil.

 ??  ?? Vi kan inte – My Feldt-edition
Vi blev smått besatta av My Feldts förföriska bok och kände att vi inte kunde slita oss från den. Så den fick bli en del av vårt inslag ”Vi kan inte...”. Blåbärssnå­r, äppelskrut­t och rabarbersk­ugga My Feldts bok (Bonnier...
Vi kan inte – My Feldt-edition Vi blev smått besatta av My Feldts förföriska bok och kände att vi inte kunde slita oss från den. Så den fick bli en del av vårt inslag ”Vi kan inte...”. Blåbärssnå­r, äppelskrut­t och rabarbersk­ugga My Feldts bok (Bonnier...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden