Vego

Nästa generation kommer att rädda världen

-

Jepp, så är det och det har blivit lite av mitt mantra. Inte för att vi andra ska kunna luta oss tillbaka och vänta på att de ska göra om och göra rätt, utan för att unga människor har ett sådant förbaskat fint samvete, är galet medvetna, har en vilja att förändra och en kärlek till vegomat.

Det här är något som studie efter studie har visat och som banar vägen för ett riktigt skifte, inte bara i hur vi äter utan hur vi lever våra liv. Dagens unga vill förändra världen och jag ska göra mitt bästa för att hjälpa till. Hur då, undrar du?

Jag har länge varit ett stort fan av Magnus Naess. Han är kock och tidigare kökschef på Globala gymnasiet i Stockholm, skolan där man sedan 2009 endast serverar vegetarisk mat – efter ett förslag från eleverna själva. Magnus har drivit på och försett eleverna med smarrig, varierad och väldans god vegomat och vi träffades förra året och började prata om att göra något ihop. En kokbok! Efter många vändor landade det i att Magnus skulle ta fram boken på egen hand och att jag med VEGO och våra kanaler och nätverk skulle göra allt för att sprida boken, men framför allt att få ut Magnus i landets skolor för att lära upp skolköken i hur man gör för att lyckas med vegomaten. För det finns en framtid för vegonorm i skolorna, bara man har rätt verktyg, recept och inspiratio­n.

När allt är i gång kommer vi att pumpa er glada med intervjuer och videor på vår hemsida, som ger er energi att prata med skollednin­g, elevråd, skolkök och andra elever om att ta ett steg i en grönare riktning.

Och då kommer det andra lilla hindret: Alla omtänksamm­a föräldrar som oroar sig för om deras vegobarn verkligen får i sig tillräckli­gt av allt, så att de kan växa upp och bli fullt fantastisk­a vuxna. Livsmedels­verket har mycket lugnande att säga i den frågan på sin hemsida, men vi tog även ett snack med barndietis­ten Sara Ask (sida 24) om vad barn och ungdomar ska tänka på när de vill gå över till en vegetarisk eller vegansk kost.

Så släpp all oro och lägg i stället din energi på att jobba tillsamman­s med dagens unga mot en bättre, grönare och mer välsmakand­e värld.

”För det finns en framtid för vegonorm i skolorna, bara man har rätt verktyg, recept och inspiratio­n.”

Mattias Kristianss­on, Chefredakt­ör VEGO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden