Vego

Välj vego på junibacken!

Klart att spralliga och nyfikna barn och deras föräldrar ska få möjlighete­n att äta grönt. Så resonerade Junibacken i Stockholm och kontaktade VEGO:s chefredakt­ör Mattias Kristianss­on. Resultatet: En grönare meny som har gjort smärre succé.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG FOTO: LINUS HALLGREN

Att kunna erbjuda föräldrar och deras barn god, hållbar och grön mat är en självklarh­et. – Vi har i flera år strävat efter att arbeta medvetet och hållbart, bland annat är vår restaurang KRAV-certifiera­d och vi jobbar väldigt aktivt med matsvinn, säger Johanna Nystedt, köksmästar­e på Junibacken.

Ett besök på Junibacken varar ofta i många timmar – här finns nämligen mycket att uppleva – och därför behöver många av gästerna fylla på energidepå­erna någon gång i halvlek. Och även om Junibacken länge har jobbat för en hållbar meny kändes det naturligt att se över den ännu en gång.

– Vi vill fortsätta inspirera föräldrar att våga välja grönt till sig själva och sina barn. Så vi bestämde oss för att kontakta Mattias Kristianss­on, som ju är något av en guru i vegosamman­hang, säger Linn Bäckman, innehållsa­nsvarig på Junibacken­s marknadsav­delning.

På Junibacken pågår det ständigt diskussion­er kring hur man ska göra restaurang­en än mer hållbar och samtidigt erbjuda en inspireran­de, kul och god meny, och nu började kockarna diskutera hur man skulle få till en ännu grönare meny på ett kul och gott sätt.

– Det kändes redan från början självklart för oss att satsa på vegomat. Frågan var bara hur, säger Johanna Nystedt.

Så sent i höstas tog Linn Bäckman och kollegorna kontakt med Mattias Kristianss­on, som mer än gärna vill sprida kunskapen om växtbasera­d mat.

– Vi hade ett möte där vi pratade om hur vi skulle kunna ta fram en meny som inspirerar föräldrar att äta mer veganskt tillsamman­s med sina barn, berättar Mattias Kristianss­on.

MATTIAS KRISTIANSS­ON OCH Johanna Nystedt började spåna kring vad som skulle fungera bäst. Planen var att hitta rolig, barnvänlig mat som funkar för alla, att inkludera i stället för att exkludera. Maten skulle dessutom gå att laga till många, uppskattas av många och se vacker ut. Så Mattias Kristianss­on satte i gång och tog fram recepten på några av sina favoriträt­ter.

– Att satsa på barn och ungdomar känns klockrent. Jag brukar säga att det är nästa generation som kommer att rädda världen och därför kändes det självklart att tacka ja. Det här är en väldigt bra möjlighet att få vara med och inspirera barn och deras föräldrar, säger Mattias Kristianss­on.

Johanna och hennes kollegor i köket började provlaga och vegosatsni­ngen inleddes i mars med en hel vecka där det fanns mängder av gröna rätter på matsedeln. Därefter innehåller menyn minst ett par veganska rätter varje dag.

– Reaktioner­na har enbart varit positiva. Vi trodde nog att vi skulle få någon negativ kommentar om det här, men det har snarare varit tvärtom. Gästerna har berömt oss och verkar väldigt nöjda med initiative­t, säger Johanna Nystedt.

OCH DEN SOM trott att barn bara vill ha grillkorv och köttbullar bör tänka om. Visst, Junibacken­s köttbullar är fortfarand­e en av storsäljar­na, men för barn spelar det ingen roll om maten består av växter eller kött. Att barn inte skulle gilla grönsaker är en förlegad uppfattnin­g som inte alls stämmer år 2018. Huvudsaken är att det är gott. Kanske handlar det snarare om att det är vi vuxna som är konvention­ella och ibland gör det lite väl lätt för oss.

– Nej, vår erfarenhet är att man ofta underskatt­ar barn. Barn är nyfikna och öppna, och vill också prova nya goda saker, säger Linn Bäckman.

På menyn kan man numera hitta rätter som panerad tofu med potatismos och dillsås, black eye-biffar med chipotle, mellanmål som hummusmack­a med curryröra och sötsaker som till exempel kolacupcak­es.

– Rätterna på matsedeln byts ständigt ut, vilket innebär att gästerna kommer att få möjlighet att testa en lång rad av mina favoriträt­ter, kommentera­r Mattias Kristianss­on.

LINN BÄCKMAN OCH Johanna Nystedt är nöjda med beslutet att göra menyn grönare och tycker att det känns häftigt att introducer­a fler för vegomatens smakrika värld.

– Och på det här sättet utesluts ingen alls. Här får alla vara med på tåget, och det känns väldigt skönt för vår personal ute i matsalen att kunna lämna besked om att vi har något för alla.

”Barn är nyfikna och öppna, och vill också prova nya goda saker”

 ??  ?? VEGOs Mattias Kristianss­on och Johanna Nystedt, köksmästar­e på Junibacken.
VEGOs Mattias Kristianss­on och Johanna Nystedt, köksmästar­e på Junibacken.
 ??  ?? Linn Bäckman och Johanna Nystedt.
Linn Bäckman och Johanna Nystedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden