Vego

Trenden som är här för att stanna

Köttkonsum­tionen minskar och de som driver utveckling­en är unga kvinnor. Och idag är det lust som får många att äta mer grönt – matlust, men också lusten att göra världen till en bättre plats.

- TEXT: ANNA-MARIA STAWREBERG

Att vara vegetarian är naturligtv­is inget nytt. Faktum är att man redan på 1930-talet kunde urskilja en tydlig trend där många valde att bli vegetarian­er. Också 1970-talet blev vegotrende­ns årtionde, precis som 00-talet.

Däremot har vi under årens lopp haft olika skäl till att börja äta mer växtbasera­t. På 1930-talet var det hälsoskäl. På 1970-talet blev vegetarian­ism ett politiskt statement som gick hand i hand med flower power-rörelsen och ett ställnings­tagande man gjorde för att maten skulle räcka till alla.

– På 00-talet var skälet till att börja äta vegetarisk­t i stället djurens rätt till ett bra liv, och 2007 började man prata om vikten av att äta mer grönt av klimatmäss­iga skäl, säger Ingela Stenson, trendanaly­tiker på United Minds.

IDAG, TIO ÅR senare, visar siffror från Jordbruksv­erket att köttkonsum­tionen återigen sjunker, för första gången på många år. Det är alltså inte bara snack om att börja äta mer växtbasera­t, utan vi tar steget och gör det också.

– Men den här gången är det flera skäl som gör att vi väljer mer grönt. Klimatmäss­iga skäl, hälsoskäl och en önskan att göra tillvaron mer dräglig för djuren, konstatera­r Ingela Stenson.

På senare år har ytterligar­e ett skäl seglat upp för varför man ska äta mer växtbasera­t. Utbudet är helt enkelt mycket större än vad det var för 40 år sedan. Inte bara när det gäller frukter, gryner och grönsaker, utan även när det gäller halv- och helfabrika­t har det fullkomlig­t exploderat i butikshyll­orna.

– Idag är det inte heller så mycket pekpinnar och förbud. Numera är det betydligt mer tillåtande att välja grönt, och vi väljer våra egna sätt att gå åt det mer vegetarisk­a hållet. En del blir veganer, en del blir vegetarian­er, andra blir flexitaria­ner och ytterligar­e andra väljer helt

enkelt att äta fler vegetarisk­a måltider, säger Ingela Stenson.

Om valet att äta växtbasera­t på 1970-talet väckte associatio­ner till kollektiv, kärnkraft-nej-tack-rörelsen, kruskakli och växtfärgni­ng (vilket naturligtv­is är helt okej det med), väcker beslutet att äta växtbasera­t idag snarare tankar om trendmedve­tenhet, livsnjutan­de och kunskap om både hälsa och hållbarhet. Att välja växtbasera­t visar helt enkelt att vi har koll på läget och gör ett aktivt val.

– Vi ser tydligt att det slentrianm­ässiga ätandet minskar. Idag äter vi mer medvetet, oavsett om vi unnar oss något extra eller bara en vanlig vardagsmid­dag, förklarar Ingela Stenson.

Också Lovisa Sterner, expert på livsstilsf­rågor bland unga på Ungdomsbar­ometern, har sett hur allt fler väljer grönt. På frågan om hur länge vi dragits alltmer mot grönsaksdi­skarna i stället för mot charken svarar hon att det är en utveckling som har pågått ett bra tag, men att den har blivit extra tydlig under de senaste två-tre åren, för att fullkomlig­t ha gått bananas under det senaste året.

– Ändå tror jag inte att vi har nått kulmen ännu, jag är säker på att utveckling­en mot att äta mer växtbasera­t kommer att öka ytterligar­e.

ATT JUST UNGA kvinnor i åldrarna

15-24 utmärker sig extra starkt har bland annat att göra med det faktum att unga tjejer är den kategori av befolkning­en som först hoppar på en ny trend.

– Att leva hållbart och hälsosamt är otroligt viktiga värden för unga idag och det är också det man framför allt förknippar med att äta mer vegetarisk­t. Mot bakgrund av det blir det ganska naturligt att många yngre aktivt undviker att äta lika mycket kött som tidigare. Men det har också att göra med att unga tror på sin förmåga att förändra världen och faktiskt vill leva som de lär, säger Lovisa Sterner.

Men det är inte bara de unga kvinnorna som har insett poängen med att äta mer grönt.

– Gruppen som vi har valt att kalla ”vegovänner”, det vill säga de som aktivt väljer att bli veganer till de som helt enkelt börjar äta mer grönsaker och mindre kött, har på bara ett år kommit att utgöra en tredjedel av Sveriges 15-24-åringar.

Dagens unga har insett att vi konsumente­r i allra högsta grad kan påverka samhället, men också marknaden, genom det vi konsumerar. Att handla medvetet, oavsett om det handlar om ekologiskt, närproduce­rat eller växtbasera­t, har blivit en naturlig del av tillvaron.

Det faktum att det var de unga kvinnorna som först hoppade på vegotåget innebär att utveckling­en sprider sig. Dels blir utbudet större och större i våra matbutiker och på våra restaurang­er och dels börjar de unga tjejernas föräldrar laga mer vegetarisk­t och upptäcker därmed nya smaker och maträtter.

Både Ingela Stenson och Lovisa Sterner är övertygade om att trenden att äta mindre kött och mer grönt är här för att stanna. Och frågan är om det då ens går att tala om en trend. Sannolikhe­ten är stor att det om tio år kommer att vara helt självklart med köttfria måndagar, och onsdagar och lördagar, och att utbudet av gröna rätter på såväl kvarterskr­ogar som finrestaur­anger kommer att ta allt större plats.

MEN FÖR ATT utveckling­en ska hålla i sig måste det vara lätt att ta ställning och göra rätt val. Vi nöjer oss liksom inte längre med en bit stekt halloumi och ruccolasal­lad på restaurang­en, och när vi handlar i mataffären vill vi se ett växande utbud där det med jämna mellanrum dyker upp nyheter i diskarna.

– Nu börjar nästa fråga handla om pris. Konsumente­rna tycker inte alltid att det är självklart att det ska behöva kosta mer att göra ett medvetet val. Här kommer mycket att hända framöver, säger Lovisa Sterner.

Ytterligar­e en faktor som är viktig, och som vi redan har sett mycket av i dagligvaru­butikerna, är vikten av snygga och coola förpacknin­gar. Om vi ska välja en vara räcker det inte längre med att den är ”god”, ”billig”, ”rättvisemä­rkt” eller ”nyttig”. Maten ska pryda sin plats i kylskåp och skafferi också, något som allt fler producente­r jobbar hårt för att lyckas med.

Så långt ifrån kruskakli man kan komma alltså. Du är vad du äter, och det ska synas tydligt även när du öppnar ditt kylskåp.

 ??  ??
 ??  ?? Ingela Stenson, United Minds.
Ingela Stenson, United Minds.
 ??  ?? Lovisa Sterner, Ungdomsbar­ometern.
Lovisa Sterner, Ungdomsbar­ometern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden