Vego

Vegomat för studenter

Grönt betyder absolut inte dyrt. Nej, vegomat kan göras hur billigt som helst, perfekt för studentkök­et där pengarna sannerlige­n inte flödar. Här får du några riktigt goda rätter för hela dagen som inte kostar många kronor. Hurra för det!

- RECEPT: ANN-CATHRINE JOHANSSON OCH LENA DJUPHAMMAR FOTO: LENA DJUPHAMMAR

Många tror att vegomat är dyrt, vad säger ni till dem?

– Vi har i huvudsak använt oss av billiga ingrediens­er i vår bok, som till exempel kål och bönor. Väljer du grönsaker efter säsong håller det nere priset och då är de dessutom mer näringsrik­a. Tanken med boken är just att försöka presentera vegomat som inte är dyr.

Vad har ni för tips för studenter som vill laga billig mat?

– Laga större mängd och frys in. Laga efter säsong och håll koll på extraprise­r. Kasta inte rester, utan använd dem till nya rätter. Du kan till exempel använda ugnsbakade grönsaker till att mixa en soppa. Övermogna bananer kan skivas upp och frysas in för att sedan användas i smoothies. Men glöm inte proteiner och andra nyttighete­r! Frukosten är supervikti­g. Boosta en god frukt- och bärsmoothi­e med chiafrön, linfrön och andra nyttighete­r.

Vad tycker ni att man alltid ska ha hemma?

– Quinoa är enkelt och nyttigt och kan användas till väldigt mycket. Bönor är billigt, håller länge och går att använda i allt från sallader och grytor till biffar och röror. Variera sorterna så blir det inte enformigt. Ett tredje tips är krossade tomater – grundingre­diensen för snabbaste soppan eller pastasåsen. När det gäller smaksättni­ng kommer man långt med vitlök, chiliflake­s och pressad citron.

Har ni själv några favoriträt­ter i boken?

– Till frukost väljer vi gärna grön frukostbow­l med kokos- och linfröströ­ssel. Till lunch blir det en morotssopp­a med kokosmjölk och ingefära och till middag galetter med rödbetor. Sedan gör vi supergoda bars som vi knaprar på däremellan!

 ??  ??
 ??  ?? Ann-Cathrine Johansson och Lena Djuphammar har skrivit boken Studentkök­et Vego (Ordalaget Bokförlag) med en samling billiga recept. Det är både lakto-ovo och veganskt, och inget kräver några knepiga redskap eller dyra ingrediens­er.
Ann-Cathrine Johansson och Lena Djuphammar har skrivit boken Studentkök­et Vego (Ordalaget Bokförlag) med en samling billiga recept. Det är både lakto-ovo och veganskt, och inget kräver några knepiga redskap eller dyra ingrediens­er.
 ??  ?? Ann-Cathrine Johnsson
Ann-Cathrine Johnsson
 ??  ?? Lena Djuphammar
Lena Djuphammar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden