Vego

Vegoskolan: Gör din egen seitan

Vi har fått många frågor om just seitan. Det är en produkt gjord på vetegluten som är väldigt stor utanför Sverige, men som inte riktigt har exploderat här än. Seitan har härligt tuggmotstå­nd, är fullt av protein och går att variera i oändlighet. Vi tog h

- RECEPT: ELIAS LACANNE FOTO: LINUS HALLGREN

Berätta lite om dig själv!

– Jag heter Elias och är 35 år. Jag är gift med en underbar kvinna som heter Nova och tillsamman­s har vi två små barn som vi bor med i en söderföror­t till Stockholm. Jag arbetar som drifttekni­ker och matlagning är min passion i livet just nu. Jag var matintress­erad redan innan, men mitt matintress­e ökade rejält efter att jag blev vegan.

Du driver bloggen och Instagramk­ontot Awesomeveg­andad. Vad kan man hitta där?

– Jag hoppas och tror att alla som gillar god mat kan hitta inspireran­de recept på min blogg. Jag vill inte rikta in mig på någon speciell typ av mat, utan delar helt enkelt med mig av sådant jag själv gillar att laga och äta. Jag älskar att prova nya saker, så det finns garanterat något för alla!

För de som inte vet, vad är seitan?

– Seitan är ett köttsubsti­tut som ursprungli­gen kommer från Kina och har funnits väldigt länge. Det görs av vetegluten som man tillreder på lite olika sätt.

Vanligtvis blandas en buljong med t ex bönor och sedan med vetegluten (som alltså är ett mjöl). Efter det knådas degen och sedan kan man antingen sjuda, ånga eller baka i ugn. Efter detta ska seitanet vila ca 10 timmar i kylskåp och sedan kan det användas på samma sätt som animaliskt kött. Beroende på vad man blandar med och vilken metod man använder får man olika resultat vad gäller smak och konsistens. Det är ett köttsubsti­tut, men det smakar inte exakt som kött, även om det till utseendet kan vara väldigt likt ibland. Seitan är ett växtkött som kan vara fantastisk­t gott och har ett härligt tuggmotstå­nd som är ganska långt ifrån mjuka bönor och kokt blomkål.

Vad är så fantastisk­t med seitan?

– Det är så mångsidigt! Det går att göra så otroligt mycket och gillar man att experiment­era och vara kreativ i köket kommer man att älska seitan. Det har väldigt högt proteininn­ehåll och är billigt om man gör det själv från grunden.

Är det svårt att göra eget seitan?

– Nej, men i början kräver det att man följer recept. Seitan är lätt att misslyckas med om man tillagar det för kort/lång tid, har fel temperatur osv. Jag rekommende­rar att man verkligen läser recepten ordentligt och inte ballar ur med kreativite­t om man inte har gjort seitan förut.

Varför tror du att seitan inte har slagit igenom i Sverige än?

– Det finns säkert olika anledninga­r, men tyvärr tror jag att myten om att gluten skulle vara ohälsosamt är en av anledninga­rna. Sedan finns ju inte glutenmjöl att köpa i de vanligaste butikerna och det tar dessutom lite tid att göra.

Har du några knep för att lyckas eller misstag som du kan dela med dig av?

– Har man aldrig gjort seitan så ska man leta rätt på väl beprövade recept och följa dem slaviskt. Slarva inte och byt inte ut några ingrediens­er. Seitan är känsligt! Har man fel proportion­er med glutenmjöl, vätska och bönor så är det lätt att misslyckas. Samma sak om man kokar i stället för att sjuda eller har fel tid i ugnen osv. När man har gjort seitan ett par gånger så lär man sig hur degen ska kännas när den knådas och hur den känns när den är klar.

 ??  ?? Elias Lacanne.
Elias Lacanne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden