Vego

Klimatsmar­t veckomeny

Den här gången gästas vi den klimatsmar­ta Enkla Kassen. Enkla Kassen är ett bra tips till familj och vänner som vill laga mer veganskt men har svårt att komma i gång. Här är några recept du kommer att få njuta av om du börjar prenumerer­a på Enkla Kassen,

- RECEPT: ENKLA KASSEN FOTO: DANIEL VON MALMBORG

Berätta om Enkla Kassen, vad sysslar ni med?

– Det är ofta krångligt och dyrt att leva en mer hållbar livsstil. Det tycker vi är fel. Vi gör det enkelt och billigt att leva mer hållbart. Vi förenklar och tillgängli­ggör en hållbar livsstil. Maten är en stor del av vår miljöpåver­kan, så därför börjar vi med att förenkla maten.

Hur kom ni på idén till Enkla Kassen?

– Min veganresa började i Norrlands inland. Det var utmanande när kulturen runt om drog åt ett annat håll. Med tiden hittade jag likasinnad­e och vi började laga vegansk mat tillsamman­s. Men med tiden kände jag allt starkare för att få med fler bortom de redan frälsta på vegoresan. Det är den stora massans matvanor som påverkar världen mest. Att en liten grupp gör rätt räcker inte. Då insåg jag att det behövs en enklare väg till att laga mer veganskt och som gör det enkelt att fortsätta i vardagen trots allt livspussel som ska fixas.

Ni har just nu tre olika kassar, och kommer att utöka till fem, berätta om det upplägget.

– För att förenkla vardagen gör man inget val av kassar när man startar sin prenumerat­ion av Enkla Kassen. Just nu har vi tre olika kassar som vi har namngett utifrån proteinkäl­la: linskassen, jordnötska­ssen och sojafärska­ssen. Dessa kassar repeteras över tid. Det innebär att fjärde leveransen är en likadan kasse som första leveransen. Det är en del av enkelheten. När man lagar samma recept flera gånger går det åt mindre tid och energi.

Vad hittar man för typ av mat?

– Vi vill inspirera fler till att äta mer veganskt i vardagen. Därför har vi valt ut recept som passar bra en vardagskvä­ll och som matlåda. Vi har tagit inspiratio­n från hela världen med exempelvis indisk daal, burritos och vego pad thai.

Vem passar den här kassen för?

– Enkla Kassen passar för den som har svårt att finna tid och energi till att laga mat i vardagen. Den passar också bra för den som vill laga mer vegansk mat men har svårt att komma i gång. Även för småbarnsfa­miljer och studenter kan Enkla Kassen förenkla vardagsmat­en.

Ni pratar mycket om mat och klimat, vill ni berätta lite mer om varför maten blev ert sätt att rädda världen?

– Med en helt växtbasera­d kost kan man minska sin klimatpåve­rkan från mat med upp till 80 %. Det är den minskning som WWF anser är nödvändig för en hållbar livsstil. I Sverige utgör livsmedel en tredjedel av hushållens konsumtion­sbaserade utsläpp. Alltså är det nödvändigt att ställa om maten om vi ska nå klimatmåle­n. Att övergå till en mer växtbasera­d kost är det viktigaste för att minska matens klimatpåve­rkan. Det som enskild insats kan minska utsläppen långt mer än minskat matsvinn, mer ekologiskt och mer närproduce­rat kan göra tillsamman­s.

 ??  ?? Johannes Källgren och Patrik Olsson, grundare av Enkla Kassen.
Johannes Källgren och Patrik Olsson, grundare av Enkla Kassen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden