Vego

Weekend i Amsterdam

Staden med de många kanalerna som även visade sig ha väldigt många vegoställe­n! Vi tog en helg i Nederlände­rnas största stad och åt oss runt på allt grönt vi kunde hitta. Amsterdam är en riktig pärla för matälskare­n och väl värt ett besök.

- TEXT: MATTIAS KRISTIANSS­ON

AMSTERDAM HAR BLIVIT ett allt populärare resmål för oss svenskar och det är inte svårt att förstå varför. Det är ingen gigantisk stad med sina 800 000 invånare, och på något sätt känns den ännu mindre. Den är dessutom allt du tänker dig att Amsterdam ska vara. Spegelblan­ka kanaler, smala gator, gamla hus som nästan faller över en blandat med nya moderna komplex, grönskande alléer och massor av tulpaner, om du tar dig hit på våren. Det är en väldigt levande stad med små butiker överallt, vilket är väldigt kul vare sig du är intressera­d av inredning, kläder eller annat.

Maten då? Många skulle nog sätta Amsterdam högt på listan bland de bästa vegostäder­na, för visst finns här mycket att äta… och gott! Vi blev faktiskt förvånade över det breda utbudet med allt från streetfood, bakverk och flottig snabbmat till hantverk, schyssta middagsres­tauranger och fine dining. Det svåra är bara att välja, för en weekend här kräver minst fyra mål om dagen för att hinna med allt – men så är ju mat också anledninge­n till att vi reser, eller hur?

VEGAN

Vegan Junk Food Bar

Frågar du folk om deras favoritstä­lle i Amsterdam så brukar det bli det här… och vi förstår dem. De har helt magnifika burgare (även monstervar­ianten med två burgare eller schnitzlar) med läckra såser och framför allt en hel hög med olika friterade godsaker på menyn. Nuggets, vårrullar med ost, klassiska ”bitterball­en” och annat gott.

Staringple­in 22 Eerste van Swindenstr­aat 389 Marie Heinekenpl­ein 9-10 veganjunkf­oodbar.com

VEGAN

Mr. & Mrs. Watson

Hit går du för att käka en riktigt trevlig middag. Mycket på menyn kanske inte låter särskilt spektakulä­rt, men allt är så himla vällagat och gott att man storknar. Till förrätt måste, måste, måste du bara testa plockbrick­an med deras egna veganska ostar. De är makalösa. Och till varmrätt… vegansk ostfondue!

Linnaeuska­de 3h watson.bar

VEGAN The Dutch Weed Burger

Här hittar du den världsberö­mda algburgare­n! Jepp, det här stället kan sin umami. Burgaren är proppad med alger, brödet är proppat med alger, dressingen är smaksatt med alger och på det en hög med smarrig kimchi. Även om du inte gillar alger måste du testa, för det här är något utöver det vanliga.

Nicolaas Beetsstraa­t 47 dutchweedb­urger.com

VEGAN

Meatless District

Stor lokal, modern inredning och en väldigt spännande meny med t ex bagels med morotslax och en krämig tryffeltag­liatelle med svart vitlök. Vårt förslag är att du käkar middag här och tar del av deras roliga drinkar och vinmeny.

Bilderdijk­straat 65-67 meatlessdi­strict.com

VEGAN

Dophert

Ett supermysig­t litet café där du kan äta både frukost, lunch och middag. Mackorna och burgarna är formidabla och du måste bara testa deras underbara tårtor och kakor. Stället ligger dessutom i ett väldigt mysigt område.

Spaarndamm­erstraat 49-H www.dophertcat­ering.nl

VEGAN

Koffie ende koeck

Det finns enklare mat att äta här, men hit kommer du främst för kakorna. Åh, alla kakor! Här finns croissante­r, brownies, bärpajer, chokladtår­tor och om du vill lyxa till det… vegansk high tea som bjuder på ett gigantiskt kakfat med allt det härligaste.

Haarlemmer­weg 175 koffieende­koeck.nl

VEGAN

The Happy Pig Pancake

Pannkakor är väldigt populärt i Amsterdam. Så passande då att det finns ett helt veganskt pannkaksst­älle. Här är de kända för sina speciella fyllda, rullade pannkakor. Här finns både söta och matiga pannkakor samt fluffiga belgiska våfflor.

Rosmarijns­teeg 12 www.thehappypi­g.nl

LAKTO-OVO/VEGAN

Spirit

Den här buffén är vegoälskar­ens dröm. Ungefär 98 % är helt veganskt och det bjuds på både varma och kalla rätter, sallader, grytor, grillat, röror, soppor och annat gott. Ja, även desserter om du vill avsluta med det. Du betalar för vikten, så plocka på dig av det som lockar och gå sen till kassan.

Czaar Peterstraa­t 2a spiritrest­aurants.nl

LAKTOOVO/VEGAN

De culinaire werkplaats

Matnörderi möter konst, möter kreativite­t, möter framtidens vegomat… på något sätt! Väldigt vackert och experiment­ellt med en meny som ständigt förändras. Gillar du fine dining utöver det vanliga är det hit du ska bege dig.

Fannius Scholtenst­raat 10 deculinair­ewerkplaat­s.nl

LAKTO-OVO/VEGAN Beter & Leuk

Det här är ett trevligt litet café med bästa brunchtall­riken. Du får pannkakor, scones, marmelad, kokosgrädd­e, smoothie bowl och toast. En perfekt start på dagen helt enkelt.

Eerste Oosterpark­straat 91 beterenleu­k.nl

NÅGRA FLER FAVORITER

LAKTO-OVO/ Vleesch Noch Visch

VEGAN

Finns både som en streetfood-restaurang och en food truck med perfekt äta-på-stående-fot-mat. Välfyllda rullar, sallad, soppa och drycker.

Schaepmans­traat 2 vleeschnoc­hvisch.com

VEGAN The Cold Pressed Juicery

En juicebar som finns på flera ställen i stan. De har även goda snacks att köpa med sig.

Nieuwe Passeerder­sstraat 12 thecoldpre­ssedjuicer­y.com

VEGAN

Mastino

En helt vegansk pizzeria, behöver vi säga mer?

Eerste van der Helststraa­t 78 hs mastinopiz­za.nl

VEGAN Alchemist Garden

En rå sallads- och juicebar med butik.

Overtoom 409 alchemistg­arden.nl

LAKTO-OVO/VEGAN Waaghals

Vegetarisk restaurang med mat som inspireras av hela världen.

Frans Halsstraat 29 waaghals.nl

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ätbart konstverk på De culinaire werkplaats.
Ätbart konstverk på De culinaire werkplaats.
 ??  ?? Börja middagen med veganska ostar på Mr. & Mrs. Watson.
Börja middagen med veganska ostar på Mr. & Mrs. Watson.
 ??  ?? Glöm inte att njuta av de vackra kanalerna.
Glöm inte att njuta av de vackra kanalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden