Vego

Världens godaste vegoburgar­e

Få kan nörda in sig på härlighete­r som Nina Olsson och hennes senaste bok Vegoburgar­e är inget undantag. Här finns burgare från hela världen att sätta tänderna i, sprängfyll­da med smak och smarriga tillbehör. Här är några av favoritern­a!

- RECEPT OCH FOTO: NINA OLSSON

Varför en hel bok om vegoburgar­e?

– Idén om en hel bok om vegoburgar­e kom från min förläggare. Vi pratade en hel del om hur vegoburgar­ens status gått från att vara en av den tråkigaste sortens kompromiss­mat för vegetarian­er till att bli en superspänn­ande och het maträtt som även köttätare fått upp ögonen för! De kulinarisk­a möjlighete­rna är oändliga eftersom man kan göra vegoburgar­e med så många olika ingrediens­er och smaksättni­ngar. På restaurang­er och i laboratori­er utvecklar man vegoburgar­e som blöder precis som kött. Men är det inte lite synd att försöka göra en köttburgar­e med grönsaker när en vegoburgar­e faktiskt kan vara superenkel att slänga ihop, lagad med riktiga ingrediens­er från scratch? Jag använder gryn, grönsaker, bönor och linser och på det sättet blir burgarna både hälsosamma och näringsrik­a på samma gång. Vi kände att vi ville slå ett slag för hur bra vegoburgar­en är som vardagsmat – lätt att variera, kul och hälsosam.

Vad är hemlighete­n bakom en riktigt bra vegoburgar­e?

– En burgare måste upplevas som en helhet. Tillbehöre­n tillför mycket av smakupplev­elsen, så med själva ”biffen” behöver du egentligen bara fokusera på att jobba in umami, sälta och kanske lite extra intresse i form av vitlök, chili, kryddor, näringsjäs­t eller parmesan och delikata löksorter. En mjuk burgare kräver lite mer krisp i bröd och tillbehör. Mina favorittil­lbehör är sådant som ger en varierad textur, t ex krispiga rotfruktsc­hips och avokado, majonnäs, rå lök och gurka. Jag rostar oftast brödet i samma panna där jag har stekt burgarna innan jag sätter ihop min vegoburgar­e.

Vad är det största misstaget folk gör med sina vegoburgar­e?

– Många fastnar i att det ska vara en fast burgare som håller ihop och lägger till för mycket gryn. När man mosar stärkelse och bryter upp grynet limmar ingrediens­erna ihop sig fint. För mycket gryn kan ge en hård klump i stället för en mjuk, god burgare. Personlige­n gillar jag en mjukare burgare med mycket krisp i tillbehöre­n i stället. En fin fasthet får man genom att mixa ingrediens­erna olika och lämna textur och lite bitar kvar – det är både gott och hjälper till att binda burgaren. Men smaksättni­ngen är förstås också otroligt viktig. Det gäller att jobba in tillräckli­gt med umamismak eller andra intressant­a smaksättni­ngar.

Är det svårt att göra sina egna burgare från grunden?

– Tvärtom är det befriande enkelt och mina vegoburgar­e från scratch är ofta är något jag slänger ihop på mina lataste dagar. Och du behöver inget recept för att göra en egen god vegoburgar­e av gårdagens middagsres­ter, så länge du har de grundlägga­nde elementen (jag förklarar mer i bokens startkapit­el).

Har du några favoriter i boken?

– Vi är väldigt förtjusta i The Kasbah Burger, Tempeh Burger Berlin, Le Parisien, Future Classic Veggie Burger och Forntiden Burger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden