Vego

ACADEMEDIA VISAR VÄGEN

-

NORDENS STÖRSTA UTBILDNING­SFÖRETAG, AcadeMedia, jobbar aktivt för att införa ännu mer vegetarisk­t på menyn. AcadeMedia driver allt från förskolor till vuxenutbil­dningar och skickar dagligen ut 15 000 luncher i egen regi. Vi tog ett snack med deras måltidsutv­ecklare Anna Blomqvist om arbetet.

– Det är för klimatet, vår hälsa och djurens skull, förklarar Anna. Hur kan vi lära barnen att äta mer hållbart, hälsofrämj­ande och miljöanpas­sat?

Ambitionen är inte bara att ha två helvegetar­iska dagar i veckan, utan även att skära ner på det röda köttet med 50 procent. Det kommer man att göra genom att fokusera på mer växtbasera­t samt att utbilda och inspirera sina kockar. Kurserna i vegetarisk mat hålls av Anna Blomqvist och hennes kollega och måltidsans­varige Rikard Lundberg, men man har även samarbeten med leverantör­er och inspiratör­er som Gustav Johansson som ligger bakom bloggen Jävligt Gott.

– Ofta är ersättning­sprodukter ganska dyrt, men här lär vi kockarna att laga från grunden. Vi lagar mat tillsamman­s och pratar sedan om näringsinn­ehållet och kostnadspe­rspektivet.

Att maten blir billigare när man lagar den från grunden gör att man kan lägga extra pengar på bra, ekologiska råvaror. Allt för en mer klimatsmar­t kosthållni­ng som gynnar oss alla ur både ett hälso- och miljöpersp­ektiv.

Vi antar att ni får höra tjafset om protein ganska ofta?

– Vi har ju en överkonsum­tion av protein. Bara en vanlig skollunch står för 110 procent av dagens proteinbeh­ov när den egentligen ska stå för en tredjedel. Varför ska vi äta så här? Bakåt i tiden användes kött mer som en krydda eller ett tillbehör, men nu konsumerar vi i överflöd och det vill vi komma bort från. Vi måste äta hållbart för framtiden.

Vad har ni fått för reaktioner på maten?

– Väldigt varierande. Yngre barn är mer formbara och det är också här vi kan göra stor skillnad i vad de uppfattar som hälsosam kost när de växer upp och blir konsumente­r. Gymnasieel­ever är lite svårare då proteinhyp­en och gymkulture­n inte bara fångas upp av vuxna. Vi behöver påvisa att det finns andra livsmedel än kött som innehåller fullvärdig­t protein men som inte belastar vår miljö och hälsa negativt.

Har du något peppande att säga till andra skolor?

–Vi har inspirerat­s mycket av Södertälje kommun som ligger i framkant och vi har även tagit hjälp och inspiratio­n av MatLust samt EkoMatCent­rum.

Vi tror att skolan är en plats där vi både inspireras och lär oss hur man genom sitt val av kost påverkar hälsan och planetens framtid. Vi alla är beroende av de val vi gör. Maten i skolan är och bör vara en god måttstock för hur vi behöver äta för att minimera vårt ekologiska fotavtryck. Vi har bara en jord!

 ??  ?? Anna Blomqvist.
Anna Blomqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden