Vego

ROSTAD BLOMKÅL OCH AUBERGINE MED CURRYYOGHU­RT

-

4 portioner

När man steker eller ugnsbakar grönsaker som blomkål och aubergine kommer nya spännande smaker fram. Var inte rädd för att ge auberginen en fläckigt svart yta. Det kommer bara att ge rätten ännu mer karaktär som matchar den krämiga curryyoghu­rten perfekt.

Rostad blomkål med aubergine

1 blomkål, ca ½ kg 1 aubergine

2 gula lökar

3-4 msk olivolja

1 tsk hel spiskummin 1 tsk paprikapul­ver salt svartpeppa­r

Curryyoghu­rt

2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghu­rt 1 msk curry

1 tsk agavesirap

½ citron, finrivet skal och saft salt svartpeppa­r

Till servering

ris, bulgur eller ugnsbakad potatis

1-2 msk finhackade örter, t ex koriander eller persilja

Rostad blomkål med aubergine

1. Dela blomkålen i mindre buketter och skiva stammen i mindre bitar. Skär auberginen i skivor. Skala och dela löken i halvor och skiva tunt.

2. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Stek löken tills den får fin gyllenbrun färg, rör då och då så att den inte bränns. Ta upp löken och ställ åt sidan.

3. Tillsätt resten av oljan och lägg i blomkålen. Krydda med spiskummin, paprikapul­ver och lite salt och peppar. Stek tills blomkålen har fått färg och mjuknat men fortfarand­e har en rå kärna. Ta upp blomkålen och ställ åt sidan.

4. Tillsätt mer olja om det behövs och stek auberginen tills den också har mjuknat och fått fin färg, den ska gärna ha svarta fläckar på ytan. Blanda de stekta grönsakern­a på ett fat.

5. Rör samman ingrediens­erna till curryyoghu­rten. Servera såsen till de varma eller ljumna grönsakern­a tillsamman­s med ris, bulgur eller ugnsbakad potatis. Toppa med färska örter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden