Vego

SANNINGAR OM SKELETTET

- TEXT: PERNILLA BERG

Många komjölk har och åsikter skelettet. om kalcium, Vissa anser att komjölk och kött drar ut kalcium från skelettet och andra anser att komjölk är en nödvändigh­et för ett starkt skelett. Vad är det som gäller egentligen? För att förstå hur det hänger ihop krävs lite kunskap om skelettet och kalciumbal­ansen i kroppen. Skelettet

Det är många faktorer som påverkar hur starkt skelettet är. Upp till ungefär 20-årsåldern byggs skelettet upp och blir starkare och starkare, men därefter bryts det ner i snabbare takt än det byggs upp. Viktiga nutritione­lla faktorer för att skelettet ska bli starkt och hållbart är mineralen kalcium och vitamin D. Men även andra näringsämn­en som vitamin K2 och fosfor är viktiga att ha rätt balans av. De hårda delarna av skelettet består av benceller inbäddade i hydroxyapa­tit (kalcium och fosfat). Lite förenklat byggs benet i skelettet om kontinuerl­igt av bennedbryt­ande och benuppbygg­ande celler. Med åldern minskar hastighete­n för benuppbygg­naden och det är därför viktigt att bygga upp skelettet under ungdomsåre­n för att undvika osteoporos senare i livet. För att skelettet ska kunna upprätthål­la en bra kalciumbal­ans krävs ett adekvat intag av kalcium, men det krävs även vitamin D för optimalt upptag av kalcium i tarmen.

Förutom rätt näringsämn­en är det även många andra faktorer som påverkar hur starkt skelettet blir. Belastning genom fysisk aktivitet ökar benomlagri­ngen och förbättrar bentäthete­n (som är ett mått på hur starkt skelettet är). Fysisk aktivitet är viktigt oberoende av ålder för att bibehålla ett starkt skelett. Även hormonet östrogen är viktigt för bentäthete­n. Sjukdomen benskörhet (osteoporos) är en multifakto­riell sjukdom där många olika faktorer spelar in. Riskfaktor­er är lågt kalcium- och vitamin D-intag, låg fysisk aktivitet, hög vikt, hög ålder, menopaus, vissa läkemedel, vissa sjukdomar, rökning och alkohol.

Kalciumint­ag

Kalciumniv­ån i vegetabili­ska livsmedel varierar, men nötter, frön, gröna grönsaker, tofu och berikade växtdrycke­r är relativt bra källor till kalcium. Oskalade sesamfrön innehåller väldigt mycket kalcium, men liksom många andra vegetabili­er innehåller det även ämnet fytat som hämmar upptaget.

För att kalcium ska absorberas bra från tarmen krävs också vitamin D. Under sommarhalv­året bildar vi vitamin D i huden när vi utsätts för solljus, men under vinterhalv­året kan det vara bra att ta extra vitamin D-tillskott för att täcka in behovet. Använder du växtdrycke­r som soja-, havreoch nötdrycker är de berikade variantern­a det bästa valet. De innehåller i regel samma nivåer av kalcium och vitamin D som komjölk. Som vegan eller omnivor som inte äter mejeriprod­ukter kan det vara svårt att täcka in behovet av kalcium och vitamin D om berikad växtdryck inte används.

Kalcium rekommende­rat dagligt intag:

Vuxna: 800 mg

Gravida & ammande: 900 mg

Barn (beroende på ålder): 540-900 mg

Vitamin D rekommende­rat dagligt intag:

Vuxna: 10 ug

Barn: 10 ug

Vuxna utan mycket solexponer­ing + äldre > 75 år: 20 ug

Kalciumoms­ättningen

De flesta vet att kalcium är viktigt för att bygga upp ett starkt skelett, men vad är det som styr hur mycket kalcium som lagras in och utsöndras från kroppen?

Vill du optimera din benhälsa är det bäst att se till att säkerställ­a intaget av kalcium och vitamin D varje dag.

Det är framför allt kalciumniv­ån i blodet som styr om vi lagrar in eller utsöndrar kalcium från skelettet. Har vi en låg nivå av kalcium i blodet kommer kroppen att kompensera det med att öka aktivitete­n på de bennedbryt­ande cellerna så att kalcium frisätts från benet och vi får även en ökad bildning av aktivt vitamin D-hormon för att öka upptaget av kalcium i tarmen. Kroppen kompensera­r även med att minimera utsöndring­en av kalcium via urinen.

Om vi i stället får en hög nivå av kalcium i blodet kommer kalcium att lagras in i skelettet, bildningen av aktivt vitamin D går ner och mer kalcium utsöndras med urinen.

Syra-basbalanse­n

Det är vanligt förekomman­de att syra-basbalanse­n tas upp i diskussion­er om kost och benhälsa. Påståenden om att man bör äta basiskt för att

undvika att kalcium urlakas från skelettet är vanligt förekomman­de. I kroppen finns det en tight reglering av pH-värdet i blodet. Blir pH-värdet lite för surt eller för basiskt kommer kroppens buffertsys­tem att se till att det jämnas ut.

Det är mycket svårt att genom en normal kost påverka pH-värdet i blodet så att det blir surt eller basiskt utanför normalområ­det. Innan det är klarlagt bör inte alternativ­a teorier och anekdoter användas som bevis för att en basbildand­e kost är optimal.

Kalcium vs. kött och mjölk

Kött och mjölk innehåller svavelhalt­iga aminosyror som är sura. Vid ett högt intag av kött och mjölk ökar utsöndring­en av kalcium i urinen. Det kan därför vara lätt att dra slutsatsen att de sura aminosyror­na i kött och mjölk urlakar basiska salter som kalcium från skelettet. Nyare studier visar att det inte riktigt stämmer. Vid högt intag av mjölk (som de flesta köttätare har) blir intaget av kalcium högt och utsöndring­en via njurarna ökar eftersom kroppen inte behöver lagra in kalcium när det finns i överflöd. Nettoeffek­ten är därför att kalcium som utsöndras i urinen främst beror på överskott från kosten.

Lågt intag av kalcium

Är kalciumint­aget däremot lågt kommer kalcium att utsöndras från skelettet. De sura aminosyror­na från kött leder därför inte till en försurning av kroppen eller urlakning av kalcium från skelettet så länge som kalciumint­aget är adekvat.

Äldre kvinnor som har passerat menopaus har lägre nivåer av östrogen och en markant ökad risk för benskörhet. Förutom de låga nivåerna av östrogen verkar även ett lågt proteinint­ag öka risken för benskörhet ytterligar­e.

Flera metaanalys­er visar också att ett högt proteinint­ag inte verkar vara associerat med ökad risk för frakturer, men exakt hur bentäthete­n påverkas är svårt att utröna då bentäthete­n är beroende av så många olika faktorer. Det finns inte heller evidens för att vegetabili­skt protein skulle vara mer fördelakti­gt för skelettet än animaliskt protein.

Ger mjölk starka ben?

80-talets reklamkamp­anj för mjölk, ”Mjölk ger starka ben”, är ett budskap som många har lagt på minnet. Stämmer det? Nja, idag är det förbjudet att använda hälsopåstå­enden som inte är godkända och ovanståend­e kampanjbud­skap är inte godkänt och får därför inte användas längre. Det är inte mjölken i sig som ger starka ben, utan det är mjölkens näringsinn­ehåll med kalcium, vitamin D, protein och andra spårämnen som bidrar till ett starkt skelett.

Ökar komjölk risken för cancer?

Det finns teorier om att vissa substanser i komjölk ökar risken för cancer, tex IGF-1, kasein och galaktos. IGF-1 är en tillväxtfa­ktor som krävs för tillväxt hos kalven och teorin är att höga IGF-1 nivåer i mjölk kan öka risken för vissa tumörer hos människor. Det går inte att med säkerhet säga att förhöjda nivåer av IGF-1 i blodet hos människor ökar risken för olika typer av cancer.

Komjölk innehåller även proteinet kasein som många misstänker vara cancerfram­kallande. Kasein har i provrörsst­udier och djurstudie­r visat sig öka tillväxten av vissa typer av cancercell­er och förstadier till tumörer, men det är oklart om effekten är likadan hos människor.

Även ämnet galaktos, som bildas vid nedbrytnin­g av laktos i tarmen, kan eventuellt öka risken för prostataca­ncer hos män, men det behövs fler studier för att säkerställ­a orsakssamb­and och mekanismer.

Rekommenda­tioner

För att skelettet ska kunna bli starkt behövs framför allt näringsämn­ena kalcium och vitamin D. Det är särskilt viktigt för veganer då de näringsämn­ena är begränsade. Missköter du kosten under ungdomstid­en finns det risk att du i vuxen ålder drabbas av benskörhet. Det är särskilt viktigt för kvinnor.

Är du vegan eller äter mestadels växtbasera­d kost bör du inte aktivt dra ner på proteininn­ehållet då ett tillräckli­gt proteinint­ag är viktigt för ett starkt skelett. Förutom kosten är fysisk aktivitet en av de viktigaste faktorerna för att förebygga benskörhet. Tänk på att det är ett aktivt val att äta vegansk kost och även om kostvalet är förenat med många hälsoförde­lar gäller det att även vara medveten om de mer begränsand­e faktorerna och att det ur ren hälsosynpu­nkt kan finnas andra typer av kost som är hälsosamma.

”Upp till ungefär 20-årsåldern byggs skelettet upp och blir starkare och starkare, men därefter bryts det ner i snabbare takt än det byggs upp”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden