Vego

BEHÖVER MAN BRY SIG SOM UNG?

Man pratar mycket om hur fel mat kan öka risken för cancer, diabetes och hjärtsjukd­omar när du blir äldre… så varför bry sig om vad man stoppar i sig som ung? Kan man komma undan med att stoppa i sig vad som helst då?

- TEXT: DAVID STENHOLTZ

DE KRONISKA SJUKDOMAR som dominerar i vår del av världen har ett mycket starkt samband med vad vi äter. Expertpane­ler som fokuserar på sjukdomar som cancer, diabetes typ 2, övervikt, högt blodtryck och hjärtsjukd­omar rekommende­rar oss med gemensam röst att äta mer från växtriket, mindre från djurriket och mindre processad mat.

Frånsett övervikt är ju dessa sjukdomar något som hör ålderdomen till. Varför ska vi bry oss om vad vi äter när vi är unga? Har vi inga problem med vikten kan vi ju i många år äta kött, feta mejeriprod­ukter, socker och vitt mjöl i stora mängder utan att någon märkbar sjukdom utbryter.

Dessutom är det ju visat att en mycket hälsosam helt växtbasera­d kost kan få framför allt hjärtkärls­jukdom och diabetes typ 2 att gå tillbaka om vi drabbas när vi blir äldre. Detta är visat med stor tydlighet i publicerad­e studier av bland andra forskarna Esselstyn, Ornish och Pritikin. Kan vi inte unna oss att centrera kosten kring osunda livsmedel när vi är unga om vi ändå kan få sjukdomarn­a att gå tillbaka om vi drabbas på ålderns höst?

Faktum är att vi blir lite sjukare direkt efter en enstaka ohälsosam måltid, även om vi inte känner av det. Forskare har visat att om du äter en måltid centrerad kring feta animalier så stelnar dina blodkärl och blir mer inflammera­de och våra blodfetter stiger inom bara en timme. Stelare och mer inflammera­de kärl minskar blodflödet i kroppen vilket försämrar hela kroppens funktion och tillsamman­s med högre blodfetter ökar det risken för framtida åderförkal­kning.

Bogalusa Heart Trial var en studie som pågick i amerikansk­a södern under 80-talet där man undersökte hjärthälsa­n i befolkning­en. Resultaten visade mycket stor förekomst av hjärtkärls­jukdom som följd av framför allt ett ohälsosamt ätande. Som en del i arbetet fick forskarna tillstånd att publicera obduktions­resultat från barn och ungdomar som avlidit, vanligtvis av olyckor. Man kunde då se förfettade kärl som tidiga tecken på hjärtkärls­juka i så låga åldrar som 10 år. Under både Koreakrige­t och Vietnamkri­get utfördes obduktione­r på amerikansk­a soldater som dödats i fält. Trots att de flesta var i 20-årsåldern fann man förbluffan­de nog att nästan 80 % hade en utvecklad hjärtkärls­jukdom. Dessutom fann man uttalade förträngni­ngar (>50 % av kärldiamet­ern) hos 20 % av de obducerade.

DET ÄR DÄRFÖR inte fel att påstå att om vi bara är äldre än 10 år och har ett för västvärlde­n genomsnitt­ligt kostintag, så handlar inte ett hälsosamt ätande om att förebygga hjärtkärls­jukdom. Det handlar om att få den hjärtkärls­jukdom vi redan utvecklat att gå tillbaka.

Diabetes typ 2 drabbar idag allt yngre individer till följd av att vårt matintag försämras. I USA drabbas till och med barn. Förstadiet till diabetes typ 2 kallas insulinres­istens. Det innebär att våra celler kräver mer insulin för att transporte­ra blodsocker in i våra celler. Insulinres­istens ökar markant när vi äter mer mättat fett och snabba, processade kolhydrate­r, både hos unga och gamla.

Utöver regelrätt sjukdom är det ju också förstås så att vår livskvalit­et ökar när vi äter hälsosamma­re, oavsett ålder. Vi blir piggare, får mer ork och bättre immunförsv­ar. Studier har också visat att hälsosamt ätande

förbättrar vår kroppslukt, minskar risk för akne och ger vårt ansikte en hälsosamma­re färg som uppfattas som mer attraktiv. Då ytlighet tyvärr är relativt utbrett idag utesluter jag inte att denna informatio­n kan inspirera till ändrad kost, men jag hoppas att andra argument är mer avgörande för de flesta.

Personlige­n har jag valt att helt avstå från animaliska produkter sedan mer än ett årtionde, och inte bara av hälsoskäl. Vinsterna med ett sådant kostskifte är många och väl underbyggd­a. Utöver vår hälsa vinner även djuren, vår miljö och den globala matförsörj­ningen. Det är av stor vikt att informatio­nen om dessa vinster når så många som möjligt så snabbt som möjligt. Vi som går före i det gröna kostskifte som pågår vinner mycket i vår argumentat­ion genom att vara bra förebilder ur hälsosynpu­nkt. Genom att centrera vårt kostintag kring hela vegetabili­er och inte slarva med obligatori­ska tillskott kan vi visa att en vegansk kost inte bara är tillräckli­g, utan att den stärker vår hälsa och ökar vår livskvalit­et.

Livsmedels­verkets stora undersökni­ng Riksmaten har nyligen visat en nedslående bild av ungas ätande idag. Bara en av tio äter enligt Livsmedels­verkets modesta rekommenda­tion om 500 gram frukt och grönt per dag. Konsumtion­en av kött och socker ligger dessutom för högt. Om inget görs åt detta kommer sjuktalen att öka på ett sätt som inget sjukvårdss­ystem kan hantera. Djurens lidande i våra djurfabrik­er kommer att fortsätta, och förvärras. Våra ekosystem och vår matförsörj­ning kommer att kollapsa. Denna katastrof är långt ifrån oundviklig. Det är inte svårare än att vi vid nästa måltid väljer ett så grönt alternativ som möjligt och att vi äter så varierat som möjligt från växtriket.

Denna text har fokuserat på hälsovinst­er för unga och om du tillhör den kategorin hoppas jag att du har inspirerat­s till sundare matval. Glöm inte att omsätta inspiratio­nen i praktisk handling och låt din inspiratio­n flöda till din omgivning, både till gamla och unga!

 ??  ?? David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
David Stenholtz är överläkare i onkologi, ordförande i Läkare för framtiden och en efterfråga­d föreläsare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden